© Rootsville.eu

Jake Bugg (UK)
Singer-songwriter - Folk
AB Brussel (31-01-2018)

reporter: Steven Kauffmann

info artiest: Jake Bugg
info club: AB


© Rootsville 2018


Jake Bugg is al lang geen nieuweling meer, 5 jaar na zijn passage op Glastonbury heeft de man die over drie weken 24 wordt al 4 CD’s uitgebracht en momenteel doorkruist hij in zijn uppie het vasteland met zijn  Solo Acoustic Tour. Hij had ene Georgie meegenomen in zijn voorprogramma, maar laten we eerlijk bekennen dat de composities van deze dame, die eveneens solo aantrad, geen bepaald onuitwisbare indruk nalieten.

Er zijn dan ook duizenden singersongwriters die moederziel alleen met een gitaar het podium opklimmen, maar het is slechts weinigen gegeven om met een dermate naakte setting langer dan drie nummers te overtuigen. Jake Bugg kan dat dus wel, zo bleek meteen met de drie prachtige openingssongs: het enigmatische nieuwe “Hearts That Strain”, een melancholisch “How Soon the Dawn” en het immer mooie “Saffron”. Met zijn zeer originele vocale klankkleur distilleert hij in zijn zang het beste van Cat Stevens, James Taylor en ene Glenn Campbell en kneedt dit met zijn typisch Britse tongval tot een heel uniek eigen geluid.

Met deze sublieme start was iedereen meteen bij de les en heerste er een aangename kampvuursfeer in de bijna uitverkochte zaal. Bij wijlen slaagde Jake Bugg een ware country feel te importeren in zijn intimistisch gebrachte folky songs, zoals in de verstilde pracht van het nieuwe “Southern Rain” en het miniatuurtje “Country Song”. Fraai fingerpickingwerk gaf dan weer een vinnig cachet aan de meer uptempo nummers : uit deze categorie noteerden we vooral een fel “Broken”, een vurig “Trouble Town” en het vingervlugge, zeer Dylaneske “There’s a Beast and We All Feed It”.

“Good Time Charlie’s Got the Blues” bleek een zeer welgekozen cover van Danny O’Keefe,  een country classic uit 1972 en het donkere ‘In the Event of My Demise’, dat Jake Bugg schreef met Dan Auerbach van The Black Keys, klonk glashelder en trof midscheeps. In de staart gooide hij er nog het gekende “Two Fingers” en uiteraard zijn doorbraakhit “Lighting Bold” tegenaan. Gedurende anderhalf uur had deze sobere aanpak wonderwel zijn vruchten afgeworpen, het is weinigen gegeven om met alleen gitaar en stem op deze manier een gans concert lang de spanningsboog strak te houden, en al zeker niet op zulk prille leeftijd : een natuurtalent.

Setlist

Hearts That Strain
How Soon the Dawn
Saffron
Strange Creatures
Slide
Simple as This
Southern Rain
Trouble Town
Country Song
Bigger Lover
Me and You
Good Time Charlie's Got the Blues
There's a Beast and We All Feed It
Broken
Bigger Lover
In the Event of My Demise
The Love We're Hoping For
Two Fingers
Waiting
Lightning Bolt