© Rootsville.eu

Ibernice MacBean & Friends (NL/B)
Jazz - Tribute to Ella
At The Bebop Leuven (01-02-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: At The Bebop

info band: Ibernice MacBean

© Rootsville 2018


2018 nog maar pas ingezet en we zijn al februari, time flies when you're having fun! En die fun komt uiteraard door de vele goede concerten die we al hebben kunnen beleven, waardoor we opmerken dat onze clubs wel degelijk inspanningen leveren om 'live' muziek te promoten. Tijd om ook eens terug te keren naar die 'jazz tempel' in Leuven, At The Bebop. Iedere club, is het nu jazz of blues, heeft zo zijn favorieten bij de muzikanten en hier in 'At The Bebop' behoort Ibenice MacBean zeker tot deze categorie.

Ibernice MacBean is een Nederlandse vocaliste met Surinaamse roots en voornamelijk bekend in de Lage Landen. Buiten Nederland werkte ze ook hier in België al mee aan diverse TV-programma's. In 2011 en 2012 stond ze samen met pianist Jack Van Poll als trio in het Fakkeltheater te Antwerpen en met Johan Clement en zijn trio pakte ze in 2012 ook 'The Music Village' te Brussel in. In het voorjaar van 2013 verscheen haar eerste solo album 'Little Black Curls' met daarop ook pianist Johan Clement. Je kan stellen dat 'At The Bebop' hier in de Tiensestraat voor België een tweede thuis is voor deze Nederlandse 'nightingale', want door de vele optredens alhier is ze zelfs een vriend des huizes geworden. Voor de achtergrond muziek was ook 'patron' Jaak verantwoordelijk en dat ging van heerlijke swingende jazz over Sting tot aan de 'Fab Four'.

Vorig jaar zou Ella Fitzgerald (25 april 1917) 100 zijn geworden en dit is in de jazz wereld meer dan uitvoerig aan bod gekomen. Een mooie uitloper van deze verjaardag is zeker het optreden van Ibernice MacBean & Friends hier vanavond in deze jazzclub. Een concert dat volledig in het teken zal staan van 'The First Lady of Jazz'. De 'Friends', en daar mogen we ook wat fier op zijn, bestaan uit topmuzikanten met één van Ibernice's vaste begeleiders en een landgenoot van haar, pianist Johan Clement. Samen met de twee 'patners in crime' uit zijn trio, de Belgische ritme sectie drummer Luc Vanden Bosch en bassist Bart Denolf zullen ze vanavond ongetwijfeld de 'Bebop' in vervoering brengen. Om nog wat extra cachet te geven aan dit optreden wordt de bezetting nog uitgebreid met twee 'meesters' van hier op hun instrument en dat zijn Nico Schepers op trompet en Frank Derruytter op tenor sax en onafscheidelijke muts ;-)

De muzikanten lieten een ietsje op zich wachten en dat was mede door de lekkere maaltijd die ze hier in het restaurant van de club voorgeschoteld kregen. Het toetje zou voor later zijn want een uitverkochte 'At The Bebop' zat vol spanning te wachten op een 'enchanted evening'. In a good mood kwamen de 'Friends' het podium op voor een instrumentale aanzet van dit concert. Tijd voor Johan, om de talentvolle Ibernice MacBean voor te stellen waarna ze met 'All Of Me' het geroezemoes onmiddellijk deed verstommen. Ibernice bracht daarna met een stukje 'bio' over 'Ella Fitzgerald' nog enige toelichting over de aanzet van de carrière deze grote dame van de jazz. De aanzet van dit concert ging verder met Cole Porter's 'Night and Day' waarna een streepje 'bossa' volgde.

Een eerlijke bekentenis van Ibernice MacBean dat het daaropvolgende 'Almost Like Being In Love' in deze bezetting nog niet was ingestudeerd hoefde niet want samen met het Johan Clement Trio en de oustanding blazers Nico en Frank brachten ze hier een feilloze bewerking van deze klassieker in een arrangement van Jan Eggermont. Ook 'Take The A Train' uit 1939 dat onsterfelijk werd gemaakt door Duke Ellington stuwde dit concert verder de hoogte in. Tijd voor Ibernice om er eentje 'niet van' Ella in te voegen en met de goedkeuring van Bebopper Jaak krijgen we het mooie 'Moon River'. Niemand die zich er aan ergerde dat dit nummer niet uit het repertoire van Fitzgerald kwam want we waren allen hier al een tijdje 'under the spell' van Ibernice MacBean and Friends.

Aan alle mooie liedjes komt een einde en dus ook aan dit. Als laatste nummer krijgen we een uitgesponnen versie van Gershwin's Summertime waarbij iedere muzikant zorgvuldig in de spotlights kwam te staan. Een versie ook waarop Ibernice als dirigente van dit moois een spontane sing-a-long deed ontstaan en waar zelfs een bruggetje naar Jackson's zijn 'Billie Jean' vlekkeloos werd ingelast. De overtollige hint voor een applaus was zelfs niet nodig want dit ontstond spontaan na deze heerlijke outro, een applaus dat gewoonweg bleef aanhouden tot Ibernice and Friends terug de bühne opkwamen.

Wat als bisser werd beschouwd werd zelfs nog een beetje magischer. De eerste toegift werd er eentje waarvoor de credits gaan naar Billie Holiday en Arthur Herzog Jr. maar ook door Ella Fitzgerald de analen werd ingezongen. Ibernice MacBean bracht 'God Blessed The Child' als een fragile meesterstukje met de jazz van Ella en de blues van Billie. Questa è la fine? maar nee! In een lange versie van 'Paper Moon' konden alle performers van vanavond nog eens extra aan de bak en schudde Nico zelfs een klein stukje NOLA uit zijn mouw. Iedereen tevreden? da zal nog nie ;-)

Met dank aan Jaak van de Bebop. Volgende concert in 'At The Bebop' zaterdag 31 maart met 'Sounds of Soul' en niet te missen voor de soul adepten onder ons met...Ibernice MacBean, Jean Bosco Safari, Stef Caers en Dunja Mees.