© Rootsville.eu

Joe Henry (US)
Singer-songwriter
AB Brussel (05-02-2018)

reporter: Steven Kauffmann

info artiest: Joe Henry
info club: AB


© Rootsville 2018


Joe Henry werd geboren als Joseph Lee Henry op twee december 1960 in Charlotte, North Carolina en hij is een Amerikaans singer/songwriter, gitarist en producer. Hij maakte fortuin als songsmid voor schoonzus Madonna en heeft succesrijke opnames gemaakt voor andere artiesten, waaronder drie Grammy Award-winnende albums. Zo werkt hij onder meer samen met ronkende namen als Elvis Costello, Bonnie Raitt, Solomon Burke, Kris Kristofferson en recent nog met Billy Bragg. In oktober verscheen zijn veertiende langspeler 'Thrum', een album met elf songs dat hij opnam met een vijfkoppige band.

Omwille van economische redenen kon hij die muzikanten niet mee laten overvliegen en is hij thans op solotour doorheen enkele Europese grootsteden. Gezien zijn reputatie en palmares gingen wij er met redelijk hoge verwachtingen naarheen. De theatertribune van de AB was matig gevuld met een publiek van uitgelezen muziekkenners en onze musicians’ musician trok van wal met “Trampoline”, enkel gewapend met akoestische gitaar. Ook het op haar nieuwe plaat door Joan Baez gecoverde “Civil War” beklijfde nog maar na een paar songs werd duidelijk dat deze op plaat door een uitgebreid instrumentenpalet ingekleurde songs bulkten van de tekstuele rijkdom maar een even rijkgeschakeerde instrumentatie ontbeerden in deze solosetting.

Het door Kris Kristofferson geïnspireerde “Lead Me On” kon zo nog wel enigszins bekoren, maar halverwege de set begon de “kale” aanpak van de songs toch wat monotoon te worden en konden we op de duur moeilijk een geeuw onderdrukken.  Op plaat wordt de melancholische stem, een beetje eenvormige stem van Joe Henry nog mooi omzwachteld met saxofoon en warme houtblazers en een dito strijkerskwartet en live voelde je na een paar nummers toch wel aan dat dit ontbrak ondanks de diepzinnige lyrics van wat hij zelf zijn sad-assed waltzes pleegt te noemen.

Het aan Neil Young doen denkende “Our Song” sprong er bij afwisseling van de akoestiche gitaar door de mooie pianobegeleiding nog even uit maar voor de rest bleef dit optreden wat mij betreft een beetje een gemiste kans omdat door de beperkte instrumentatie de songs in de set na pakweg vijf nummers toch wat onderling inwisselbaar begonnen te klinken …

Jammer, want met een volwaardige band was de spanningsboog wellicht constanter gebleven. Soloconcerten blijven een heikele zaak om de aandacht gaande te houden, tenzij je een groot vocaal talent bent natuurlijk (zo overtuigde Jake Bugg een week eerder solo wél, maar die beschikt dan weer over een zeer origineel stemgeluid).  Zo doofde dit concert jammer genoeg een beetje monotoon uit na de laatste opflakkering “Keep Us in Song”.

Hopelijk kan hij bij een volgende gelegenheid toch minstens in trioformule aantreden, want deze man heeft echt wel iets te vertellen.

  

SETLIST


Trampoline
Odetta
Civil War
Climb
Believer
Blood of the Forgotten Song
Lead Me On
Sold
Grave Angels
Our Song
The Glorious Dead
Hungry
Keep Us in Song
Eyes Out for You


BIS :


Short Man's Room
For the Good Times