© Rootsville.eu

Rockabilly Night #5
The Wise Guyz - Walter Broes & the Mercenaries
CC Palethe Overpelt (09-02-2018)

reporter & photo credits: Freddie

info band: The Wise Guyz - Walter Broes and the Mercenaries
info club: Palethe Overpelt


© Rootsville 2018


We zitten al zes weken ver in 2018 en dus werd het hoog tijd voor een injectie 'Walter Broes'. Zoveel beter dan het halen van een prik voor de griep is het bijwonen van een concert van onze rootsrockers WB and the Mercenaries. Om dit te kunnen beleven moesten we zelfs ons 'red noised reindeer' terug uit de stal halen om in winterse omstandigheden naar CC Palethe in Overpelt te gaan. Het was daar dat 'cool cat' Tom aan zijn 5de editie toe was van de 'Rockabilly Night'. Op de affiche onze eigenste Walter Broes & The Mercenaries en normaliter krijgen ze het gezelschap van de Britse formatie 'The Jets'. Niet dus, en dus moest den Tom op zoek naar vervanging. De oplossing kwam uit Oekraïnse hoek. Het waren dit keer vier wijze gasten die eens vlug vanuit Oekraïense zouden komen overvliegen. Het zal dan wel tussen twee 'metal' bevliegingen in zijn geweest dat artistiek directeur Tom Coppers contact wist te leggen met deze 'The Wise Guyz'.

Aan het startschot stonden evenwel onze 'Walter Broes & The Mercenaries' die bij het betreden van de bandstand vanavond even in het verre duister kwam te kijken. De 'after party' in acht nemend waren de tafeltjes op ruime afstand van het podium geplaatst zodat DJ Groovy Ghoulie na de concerten onmiddellijk als 'spinner' van dienst de desbetreffende vrije ruimte als dansvloer zou kunnen benutten.

WB en zijn Mercenaries dat is uiteraard een garantie op een stevige dosis rootsrock zoals we dit enkel van hem kunnen verwachten. Na het uitbrengen van hun succesbolle debuutplaat 'Movin' Up' op het 'Rootz Rumble' label in 2016 ging het bij deze formatie steeds maar crescendo. Naast Walter Broes bestaat de band ook nog uit Lieven Declercq aan de drums en op staande bas hebben we Clark Kenis. Bij alle drie zit de rock 'n roll stevig in hun DNA en dus staan ze garant voor een explosieve start van deze 'Rockbilly Night #5' hier in CC Palethe.

'Big Sexy' zijn ze wel en al doende openen ze zo ook met een doordringende intrumentale intro. Met 'Movin' Up' zitten we dan ook al dadelijk in de sfeer van hun gelijknamig album en ook al staat het daaropvolgende 'Security' er niet op toch mag deze soulswinger niet ontbreken op dit feestje. Clark 'Moonshine' Kenis werd aangetrokken bij deze 'Mercenaries' om met regelmaat ook zijn country rock 'n roll op de menigte los te laten en ook vanavond doet hij dit met nummers als 'Gone Ridin''. Weg zijn ze nog niet want dit is enkel nog maar het begin. Met een Bo Diddley' rifje is het toch meesterlijk welke 'originals' Walter nog uit zijn mouw weet te schudden en dus zitten we met 'I Got My Own Kick Going' in de juiste groove.

Eén van de mooiste nummers op het album 'Movin' Up' is ontegensprekelijk het met rumba getinte 'Man Child' en kan dit ook hier vanavond niet ontbreken. Zo tussen enkele beurten 'WB & The Mercenaries' is het altijd wel uitkijken naar nieuw materiaal en vanavond is dit onder meer 'Nice and Neat'. Met 'Break Up' van Charlie Rich uit 1960 mag Clark nog eens aan het woord komen op één van die zeldzame covers. Of we nog een bisser krijgen? Yep maar met 'Boogie Woogie Country Girl' is het dan wel gedaan met de pret...

Sneeuw en ijzel zullen deze 'The Wise Guyz' wel niet vreemd zijn en dus zal het hun ook niet storen dat ze na dit concert terug richting Oekraïne moeten. Ook al bestaan ze reeds van het begin van deze eeuw toch zijn ze hier in België een goed bewaard geheim gebleven. Het toestemmen aan Tom voor deze 'Rockabilly Night' was trouwens niet zomaar. Nee, deze 'Wise Guyz' hadden een plan want zo konden ze al een beetje de atmosfeer in zich opnemen want deze zomer staan ze ook op 'Poeyelhei' en voor de leken onder ons, dat is 'Sjock'. The Titty Twister on fire...

Chris Bird is de frontman van deze 'The Wise Guyz' die vooraleer ze hun ontstaan in 1999 eindelijk de beslissende plooi komen te vallen. Sinds begin deze century zijn ze wel enkele keren van bezetting komen te veranderen met probeersels in neo-rockabilly en psychobilly. Sinds 2007 kozen ze resoluut voor straight rockabilly waarbij de ze originaliteit zo kort mogelijk willen benaderen. Sinds 2010 vonden ze onderdak bij 'El Toro Records' en zo stonden ze reeds op het 'Screamin' Festival' in Pineda De Mar (Spanje). Naast Chris is er ook nog Rebel (doublebass), Gluck (rhythm guitar) en nieuw in de band is ook drummer Ozzy.

Voorzien van genoeg nummers zijn ze wel want zo blijken ze twee setlist in hun bezit te hebben waaruit ze nummers gaan mixen. Stoomvolle rockabilly met nummers als 'Midnight Cruise' en 'Baby Let Me Rock' maken dat de 'cool cats en dito kitties een stapje dichter bij het podium maken en de rockabilly sfeer bezit neem van CC Palethe. Met nummers als 'Do The Crab Bop' en 'Johnny Boy' bewijzen deze 'The Wise Guyz' dat ze uit het juiste hout gesneden zijn en...so beware for the summer...

Dankoewel aan den Tom.