© Rootsville.eu

Blues Café De Stegel (B)
Phil Bee's Freedom - Doghouse Sam Blues Revue - The Stoolgang
GC De Stegel Molenbeersel (03-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Blues Café De Stegel

info band: Phil Bee's Freedom - Doghouse Sam Blues Revue - The Stoolgang

© Rootsville 2018


Vorig jaar had ik dit nieuw ontluikende 'Blues Café' in GC De Stegel in Molenbeersel ook al op de kalender geplaatst maar was het me niet gelukt om present te tekenen. Ook nu stond de kalender weerom barstensvol optredens maar toch reisde ik nu maar eens af naar de grensstreek met Nederland. In 2015 gingen ze eerder bescheiden van start met 2 bands waaronder 'Dizzy Robby and the Blues Raiders' en 'The Jerks'. Gedreven door het enthousiasme schakelden de vrienden van 'Biedeleste' het jaar daarop een versnelling hoger en werd er een 3de band aan de line-up toegevoegd. 'Little Willy and the Blue Pills', 'Bourbon Street' en 'Smooth and the Bully Boys' waren er toen verantwoordelijk voor dat deze aangename zaal tot een heuse 'blues happening' werd omgevormd. Vorig jaar bleven ze dan ook trouw aan de formule met 3 groepen en gingen ze zo resoluut voor de top van onze blues met 'Guy Verlinde and the Mighty Gators' en 'The Bluesbones' met ook nog 'The Roadcasters'. Het bleek een succesformule te zijn geworden en met een affiche in 2018 met daarop 'Phil Bee's Freedom', 'Doghouse Sam's Blues Revue' en 'The Stoolgang' gingen ze resoluut voor een 'full house' en zo geschiede het...

Molenbeersel AKA Bieësel ligt op een steenworp aan de grens van Nederland en alle logica volgend kunnen blues bands van bij onze noorderburen niet ontbreken op de affiche. Vandaag staan er zelfs twee op met als openers 'The Stoolgang'. Nooit van gehoord zal je zeggen, en ja maar eerlijk gezegd had ik ook nog nooit van Molenbeersel gehoord, maar eine mins dae neet t'roet geit, dae kumtj nurges en na een uurtje rijden ontdekte ik hier dan toch maar weer een parel van een zaal en een organisatie met de juiste vibes. Ook al meteen bekende 'blues gezichten' uit België maar ook uit Nederland en blijkt dat ook voor hen dit een allereerste keer is. Dus stellen we met ongeloof vast dat dit nog onontgonnen blues terrein is en daar kunnen we alleen maar blij om zijn en verdienen deze vriendengroep 'Biedeleste' om in de kijker te staan en dus besluiten we van...aandacht gaeve zeet dèk mieë es aandacht kriege!. De 'MC' van dienst is een bevallige jongedame die niet op haar mondje gevallen is.

Met 'The Stoolgang' krijgen we een mix van Nederlandse Limburgers met Brabanders met roots in 'Stramproy' of simpelweg 'Rooj'. Na een babbel met een bekend blues gezicht uit deze formatie vernam ik dat deze band gewoonweg een uitlaatklep is voor wat fun. Een formatie die dan ook al een CD hebben uitgebracht en zich vermaken met shuffles, boogie en swing maar ook niet vies zijn van een potje onvervalste rock 'n roll.

Het is dan ook Marc Gijsen (gitaar) van de bekende 'Mike's Electric Mud' die me de andere namen bezorgde van deze 'The Stoolgang'. Zijn kompanen zijn Wilfried Janssen (zang en harmonica), Paul Duistens (drums) en Leon Claassen (basgitaar). Hun setlist bestaat hoofdzakelijk uit covers maar vanavond zal blijken dat ze toch enigszins een voorliefde hebben voor Kim Wilson en 'The Fabulous Tunderbirds'. Hun opener 'Follow Your Heart' doet meteen alle aandacht richting podium gaan en met werk van Kim wilson en de zijnen met onder meer 'Good Time Charlie', 'Wait On Time', 'She's Tough' en 'I Believe I'm In Love' zijn ook wij meteen verliefd op deze voor mij allesinds onbekenden. Met een portie rock 'n roll met 'Long White Cadillac' swingen ze er na een klein uurtje er hier uit. A job well done.

In 2016 stonden de daaropvolgende 'Doghouse Sam Blues Revue' op de affiche op het 'KTBA Fest' in Vlierden (NL). Wouter Celis en Stef Paglia wisten toen een storm te ontketenen met hun 'only for once' formatie. Na het concert heb ik samen met de talrijke aanwezigen even moeten bekomen van het resultaat en was het voor Wouter Celis aka Doghouse Sam moeilijk om iedereen ervan te overtuigen dat dit maar eenmalig was.

Dat eenmalig daar is Doghouse Sam al moeten van afstappen en dus gebeurde dit onder luid applaus een tweede maal op de Hookrock 2017. Driemaal is scheepsrecht zou ik zo zeggen, en dit schreef ik ook al vorig jaar, want ook vanavond gaan Doghouse Sam, Stef Paglia, Toon Derison en Patrick Indestege hier weerom van jetje geven. Een combinatie van aanstekelijke boogie waarbij Stef Paglia zich ook op zijn six strings volledig kan laten gaan is en blijft een garantie om een zaal in beweging te krijgen.

Niet gebonden aan een vaste structuur in hun nummers brengt deze 'Doghouse Sam Blues Revue' ons bekende covers in een eigen interpretatie en wakkeren meteen het vuur aan met Slim Harpo's 'Got Love If You Want It'. Die liefde werd met open armen ontvangen en zo werd het voor de fotografen van dienst een enorme klus om nog aan het podium te komen. Ook Sony Boy Williamson zijn 'Keep It To Yourself' uit 1965 krijgt hier vanavond een nieuw leven met een heerlijke conversatie van Stef's blanke Strat en de smoelschuif van Doghouse Sam. Al jammend komen we dan toe aan 'the real thing' met Bo Diddley's zijn wit paard.

Met hun 'Houseparty' gaat het dak er hier af in Bieësel en alsof het niets is begint Toon met het ontbinden van zijn drumstel. Straffe kost maar door het niet in toom houden van dergelijke uitspattingen zitten die van 'Doghouse Sam Blues Revue' bijna in blessure tijd en dus krijgen we met 'Let's Get it On' helaas het einde. 'We want more' telt hier vanavond niet 'cause the show must go on...

En die show zou gaan komen van de 'professionals' uit Nederland. 'Phil Bee's Freedom' is een band rond Phil Bee met daarbij twee de uitstekende guitarslingers John F. Klaver en Berland Rours. Daarbij krijgen we nog de ritme sectie bestaande uit Arie Verhaar aan de drums en op de gitaar met de dikke snaren onze eigenste Carlo van Belleghem. Dit geheel wordt aangestuurd door de Hammond grooves van Pascal Lanslots. Net als bij klassewagens is er ook bij deze band een optie te verkrijgen en die bestaat vanavond uit de soulvolle backing vocals Nicole Verouden en Tarah Ouwerkerk. En geloof me voor deze optie wil je tekenen.

Van de periode van 'Phil Bee and the Buzztones' ben ik al fan van de soulful voice van Philippe Bastiaans aka Phil Bee, en misschien wil hij het niet maar toch vertellen we er bij dat deze Phil Bee in België het levenslicht zag. Voor deze bezetting was er ook nog 'King Mo' maar sinds enkele jaren is er dan deze onwaarschijnlijke vrijheid. Hun laatste wapenfeit is het uitstekende album 'Memphis Moon' uit 2016 (album report) en van mij mogen ze er al gerust met een opvolger aankomen.

Het is ook met de titeltrack uit deze 'Memphis Moon' dat ze hier meteen iedereen van hun sokken komen te blazen want show en kwaliteit gaan bij deze 'Phil Bee's Freedom' hand in hand. Beiden gitaarspelers krijgen tijd om in de spotlights te staan zonder dat de uitstekende 'blues' van Phil Bee er komt onder te lijden, en ja die dekselse backing vocals doen hun werk meer als behoren en steken zo er een extra dosis soul in. In deze bezetting wonnen ze in 2015 ook de 'Dutch Blues Challenge' en werden ze in de Europese grote broer verdienstelijk tweede.

Via 'Ain't That Lovin' you' komen we uit bij 'Riding Home' maar eerlijk gezegd is dit bij als dit moois nog niet aan de orde. 'Got To Get Better', ja da zal wel zeker met deze psychedelische cover van Derek and The Dominos waarna ze het magistrale 'Soulshine' uit de mouw schudden. Ook om in de armen te sluiten is Freddie King's 'Big Legged Woman' maar minder aangenaam is dat hun tijd er ook hier in het 'Blues Café De Stegel' erop zit. We want more maar ook meer 'Phil Bee's Freedom' op onze podia incluis de optie ;-) Maar eerlijk weet je waarom Phil Bee zo goed is? Eigenlijk is dat een Belg ;-)...grapjeeeeeeee. En oh ja, een pintje voor 1,5€!!! Ondertussen ken ik ook de affiche van de '20 Years Anniversary Edition' van Oestlovenblues en maak jullie maar klaar voor zaterdag 4 augustus, het zal beestig zijn ;-)

Fred & co reserveer maar al een plaatsje voor 2019, top en je hoofs neet de bèste te zeen es te mer good dien bèst duis!....