© Rootsville.eu

Kathryn Claire & Allen Hunter (US)
Traditional Folk
Loodscafé Aarschot (05-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Loodscafé (De Knoet)

info band: Kathryn Claire

© Rootsville 2018


Het is altijd een beetje verwonderlijk te noemen wanneer je een Kathryn Claire 'live' aan het werk ziet. Haar albums zijn soms zo weemoedig maar wanneer je ze dan gaat bekijken is het alsof ze het zonnetje in huis is. Een opgewekte en positieve verschijning waarbij de glimlach op haar gezicht zelden of nooit komt weg te vallen. Vorig jaar stond ze hier ook al op het kleine podium in het 'Loodscafé' en ook toen was ze vergezeld van bassist Allen Hunter, en dus maken we ons ook nu weer op voor een avond vol van traditionele folk.

Het lijkt wel of iedereen in de file heeft gestaan want Kathryn en Allen waren al enkele nummers ver in hun setlist alvorens het café weerom kwam vol te lopen. Gelukkig maar want wie wil deze mooi zingende troubadour uit Portland Oregon missen, niemand toch? De setlist is een ander paar mouwen want ook al wordt er eentje vooropgesteld toch valt dit plan al na het eerste nummer in duigen, iets wat Allen zou verbazen moest dit niet zo zijn.

Openen doen ze hier vanavond met de eerste track uit haar nieuwe album 'Bones Will Last' en dan zitten we volop in de folk met Keltische invloeden. Met het instrumentale 'Syringa' brengt ze haar haast onafscheidelijke viool onmiddellijk in stelling en voelen we ons zo een beetje korter bij Ierland dan Oregon. Ook het hetzelfde album krijgen we 'Thaw' maar er is ook tijd voor al nieuwer werk waarmee ze ons duidelijk stelt dat er volgend jaar een nieuw album zit aan te komen.

Wanneer Kathryn Claire haar elektrische gitaar laat spreken veranderd ook het muzikale landschap richting Alt-folk maar een certitude is dat haar mooie klankkleur hier overal bovenuit steekt. Met een enorm respect voor deze Kathryn Claire kan je hier in het 'Loodscafé' in 'Osschot' bij wijlen een speld horen vallen en ook dat is hoogst uitzonderlijk. Tijd ook om bassist Allen Hunter aan het woord te laten, Allen die deze zomer ook op Werchter zal te zien zijn aan de zijde van Eels brengt met 'In Your Wildest Dreams' hier vanavond een tango 'pur sang'.

Wanneer Kathryn moeiteloos omschakelt van gitaar naar viool en ons weer een onvervalst stukje Keltische folk brengt kunnen we ons niet ontdoen van de vraag waarom Michael Flatley haar nog niet heeft gecontacteerd om een stukje te schrijven voor zijn 'Riverdance', dichter bij deze 'Sound of Ireland' kan je niet komen. Het enige gemis hier vanavond in het café is een lekkere Guinness. Bij het brengen wan haar nieuwe nummers lijkt het erop of ze een benadering zoekt richting 'Indie' maar gelukkig verdwijnt dit terug richting Folk bij het brengen van het oudere werk zoals 'Canada' uit haar album 'Morning Comes Too Soon' uit 2013.

Er is zelfs tijd voor een portie onvervalste country rock 'n roll waarbij ze het steeds toegankelijk publiek hier in het 'Loodscafé' onmiddellijk naar haar hand kan zetten en de sfeer zelfs een ietwat uitbundig lijkt te worden, hell yeah! We krijgen ook nog een verhaaltje over de voorraad flessen water in hun auto maar Kathryn 8 bottles of water or better than 99 bottles of beer, or is it the other way around? ;-)

Voor diegene die volgende zondag er een dagje 'Loodscafé' van willen maken kan je al om 11 uur in de voormiddag terecht voor een babbel tussen Jassie en Kirri. Na de 'afternoon tea' is het woord dan aan Bart Buls die samen met Jan Hautekiet zijn nieuw album komt voorstellen.