© Rootsville.eu

Nordmann (B) support act Fornet
The Boiling Ground Tour
Het Depot Leuven (09-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Het Depot

info band: Nordmann

© Rootsville 2018


Net als de winter zelve zit ook de eerste reeks concerten van Nordmann naar aanleiding van hun 'The Boiling Ground Tour' er bijna op. Dit jaar wisten ze al onder meer de N9 (Eeklo) en de Trix (Antwerpen) te overdonderen en ook op het Jazzfestival in Aarschot waren deze Nordmann een smaakmaker. Van 16 maart t.e.m. 25 maart zal Leuven ondergedompeld worden in de wereld van jazz met als aanvang op 16 maart het bekende B-Jazz International Contest. Maar ook tal van andere smaakmakende concerten zullen deze studentenstad onderdompelen in een periode van meeslepende concerten. Namen als Melanie De Biasio, Philip Catherine, Ewout Pierieux, Zara McFarlane, Jokke Schreurs met zijn 'Wannes in Jazz', Mazzle e.v.a. kleuren de diverse affiches. Op 25 maart is er zelfs een heuse Jazzbrunch voorzien, opgeluisterd door het jazzkoppel Kim Versteynen en Arne Van Coillie. Ook hier in 'Het Depot' zullen ze naar aloude gewoonte hun duit in het zakje doen.

Net nog buiten de grenzen van 'Leuven Jazz' zullen de vier kompanen van Nordmann hier hun succesvol album 'The Boiling Ground' komen voorstellen. Na hun debuutalbum 'Alarm!' uit 2015 bleven die van Nordmann op diezelfde succesvolle flow verder werken en trokken voor deze opvolger naar de La Patrie Studio van Koen Gisen. Wij trokken zo op vrijdagavond naar het enige 'depot' dat in de stad van van AB InBev niet onderhevig was aan de stakingspiketten en konden dus zonder al teveel moeite binnen komen, althans om 08.00 PM. Il est huit heures, le depot s'eveille...

Het is vanavond allemaal in de Foyer te doen en dus loopt dit gedeelte van 'Het Depot' al vlug vol. Alvorens die van 'Nordmann' deze foyer met hun instrumentale escapades zullen vullen krijgen we eerst nog een support act met als naam 'Fornet'. Deze band komt uit het Limburgse en bestaat uit Thibaud Clijsters (guitar & vocals), Johan Baeten (guitars), Kobe Truijens (bass), Stijn Van Gorp (keyboards) en Cis De Gendt (drums).

Ondanks hun nog jeugdige leeftijd zijn ze al ruims vijf jaar samen en hebben vorig jaar hun eerste EP uitgebracht waaruit het nummer 'Erase (I'm Alive)' als video werd uitgebracht. Volledig gefocust ook op hun management hebben ze dus naast de EP ook een vinyl en cassette versie van hun eerste wapenfeit. Jong en onervaren? Toch niet want concertzalen als de AB en de Muziekodroom werden ook al aangevinkt, en dus nu pas in 'Het Depot', ja mannen aan de PR moet nog worden gewerkt ;-)

Hun muziek moet je onderbrengen in de categorie 'Postpunk', een strekking die sinds begin van dit millennium samen met 'New Wave' aan een opwaardering toe is. Net als 'Krautrock' ook een verzameling van muziekgroepen die experimentele muziek hoog in het vaandel dragen en waarbij je ook andere invloeden komt waar te nemen. Zo vang ik bij deze 'Fornet' ook soms vlagen op van een 'Flash and the Pan' en komt zelfs een Nina Hagen om het hoekje kijken. Je kan hun muziek ook vergelijken met de 'noiserock' van Lee Ranaldo's Sonic Youth.

De klanken komen ook uit een monotone 'mike' bij gebrek aan de 'cool Mike' van Het Depot (yep, we mogen ook al eens lachen). Soms lijkt het een beetje op een georkestreerde chaos maar wanneer je goed komt te luisteren bevinden zich in de samengebrachte vibes van de diverse instrumenten enkele ontluikende melodieën, niet toch? Tijd voor de change-over.

Nordmann dan...op een cultstatus van vedette moeten ze nog even wachten en dus ligt de setup nog volledig in hun eigen handen. Edmund Lauret (guitar), Mattias De Craene (tenorsax), Dries Geusens (electric bass) en Elias Devoldere (drums) kwamen deze band in 2012 op te richten en al meteen onderging het muzikale landschap hier in Belgïe een zoveelste ingrijpende verandering.

Statige kerstbomen zijn het allerminst, vier gedreven muzikanten dan weer wel. Dat het voor de fotografen van dienst weer een hele opgave zal worden stond wel vast en die vedette status kunnen ze dan al wel bekleden. In 2014 werden ze tweede op 'Humo's Rock Rally' en sindsdien bleef het voor deze 'Nordmann' altijd maar crescendo gaan. De enige verlichting die er hier vanavond kwam bij kijken kwam van het filmpje op de achtergrond waarvan de technicus van dienst met regelmaat een rewind moest toepassen.

Ook al speelden ze al op 'Pukkelpop' toch vinden de vier van Nordmann de meetste weerklank in het progressieve jazzmilieu. Misschien moeten we alweer uitkijken naar hun volgend album om een klaardere kijk te krijgen of ze op de crossroad van rock of jazz terecht zijn gekomen. Tot die tijd moeten we het dus doen met vernieuwende klanken die hen op het moment tot deze populariteit brachten.

Ook vanavond klampen we ons vast aan de tweestrijd tussen jazz en rock en ook de aanwezige fans van hun muziek zijn van alle leeftijden en dat moet hen dus bijzonder gunstig stemmen. Eerlijk zijn het eerder de 40 en 50-tigers onder ons die interesse tonen voor deze soms tot de verbeelding sprekende improvistaties. De hypnotiserende beats van de ritme sectie gedreven door de soms snedige gitaarrifs en aangestuurd door de doordringende grooves door de saxofoon maken samen met de toegeleverde video van dit geheel ook visueel een spektakel. Fusion on the highway!