© Rootsville.eu

The Como Mamas (US)
Gospel - Move Upstairs Tour
Het Depot Leuven (16-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Het Depot

info band: The Como Mama's

© Rootsville 2018


Misschien omdat de bezoekers van de Sint-Pieterskerk te Leuven er niet meer voor een optimale dienstverlening terecht kunnen wordt het religieuze epicentrum in deze universiteitsstad op vrijdagavond verschoven richting 'Het Depot'. De tempel aan de Leivense stoosse die hun deuren ook op avonden openzet voor gelovigen van diverse strekkingen. Vanavond worden voor diegene die één van de zeven sacramenten nog niet hebben mogen ontvangen deze hier toegediend door niemand minder dan 'The Como Mamas'. Dus de 'pottekesmèt*' ligt vanavond in 'Het Depot' van coole 'voar' Mike. Spijtig is dat ook vanavond het 'blues 'n jazz' heiligdom 'De Blauwe Kater' zijn nieuwe locatie wordt ingewijd maar daar kunnen we verder in de nacht nog terecht voor die laatste 'blonde' sacramenten. De misdienaars daar zijn de toepasselijke 'Voodoo Twinz' en van die gasten weten we dat hun 'missen' wel eens kunnen uitlopen.

'The Como Mamas' dan. Deze heilige drievuldigheid bestaat uit Esther Mae Smith, Angela Taylor en Della Daniels en ze verkondigen 'het woord' door het brengen van authentieke gospel en daarvoor zijn we uiteraard hier. Hun dienaars hier zijn verenigd onder de noemer 'The Glorifiers' gewoonweg omdat de jacquemart** van de Peetermannen met de griep in bed ligt. Deze 'The Glorifiers' bestaan vanavond enkel uit een drumstel en een Telecaster, twee muzikale attributen die in het hartje van de Mississippi Delta onmisbaar zijn tijdens de vele dorpelijke kerkdiensten, iets waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen.

Genoeg gelachen zou ik zo zeggen want we zijn hier voor het beluisteren van authetieke gospel en dat is nog steeds zo iets als het brengen van de blijde boodschap. De echte muziekliefhebbers hebben zeker en vast in hun kast nog een 33 toeren vinyl van Mahalia Jackson liggen, of natuurlijk ook eentje van 'Sam Cooke and The Soul Stirrers'. Meer soul gericht maar ook nog steeds met een stevige injectie van gospel hebben we uiteraard ook 'The Staple Singers' van wijlen 'Pops' Staples en voor diegene die vanavond nog niet volledig zullen bekeerd zijn krijgen we op 17 april hier in deze tempel ook nog 'The Blind Boys of Alabama'. Wham Bam Alabama!

Gospel is een strekking die ons helaas niet nauw aan het hart ligt en de meesten onder ons alleen maar kennen via hun platencollectie. Tijdens de vroegere uitgaven van 'Swing Wespelaar' konden we op zondag genieten van een heuse gospel mis maar door allerlei factoren werd dit van de affiche verwijdert. Vorig jaar herrees dit onderdeel van het festival als een feniks maar helaas kwamen er ook de wetten van de kerkelijke vader van Wespelaar aan te pas en werd het Afrikaanse Gospel of nada. Niet slecht en de kerk zat terug vol maar de echte sfeer ontbrak en die spirit waarvan wij hier houden is enkel terug te vinden bij de Amerikaanse tak van Gospel. Een tak die deze 'The Como Mamas' hier vanavond brengen als 'true believers'.

Vorig jaar brachten deze 'Como Mamas' hun tweede album uit bij het New Yorkse label Daptone en het is met deze 'Move Upstairs Tour' dat ze hier vanavond het woord van de heer zullen komen verkondigen (album report). Stip weg om 09.00PM gaan de deuren naar hierboven open onder de tonen van 'I Have Someone', een nummer dat volledige in de spirit van hun voorlaatste en debuutalbum 'Get An Understanding' a cappella wordt gebracht. Een goed gercht heeft nood aan wat peper en zout en dat krijgen we vervolgens door de inbreng van het meegebrachte instrumentarium op 'What Should My Live Be'.

Met de daarovolgende nummers 'He’s Calling Me' en het zeer aanstekelijke '99 And A Half Won’t Do' bevinden we ons bij het album dat centraal staat op deze 'tour' en dat is 'Move Upstairs'. Verschillende aanwezigen voelden de verlichting al en wat we misten was een echte kerk om volledig in de ban te kunnen raken. ' I Know I’ve Been Changed' komt ook uit het vorig jaar bij 'Daptone' uitgebracht album en yep die veranderingen voelden we met ons allen. De krachtige stemmen van Ester Mae Smith, Angelia Taylor en Della Daniels komen aan een punt van verlossing en met de titeltrack uit 'Move Upstairs' is het tijd voor de offerande met enkele aanstekelijke outswingers zoals 'Glory Hallelujah' en even lonkend naar New Orleans met 'When The Saints Go Marching In'. Met de boodschap van 'Meet Me At The River of Jordan' trekken we dan volledig in 'trance' verder de nacht in en nu maar hopen dat we de 'Dijle' ons niet roept... Hallelujah I Love Them So...'k zen schampavie.

* Pater Damiaanplein
** Klokkenluider