© Rootsville.eu

Rebirth::Collective & Friends (B)
Jazz
De Blauwe Kater Leuven (19-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info organisatie: Leuven Jazz
info band: Rebirth::Collective

© Rootsville 2018


Het gaat snel hier in 'De Blauwe Kater' hier aan de vismèt te Leuven. Vrijdag nog was er hier geen doorkomen aan en hebben velen de heropening van deze Blues 'n Jazz club met een frisse pint in de hand buiten moeten ondergaan. Amper 4 dagen is het al weer van dattum en staat het jazz ensemble 'Rebirth::Collective' van Dree Peremans op de affiche. Geen 'Blue Monday' concert want daarvoor verwijzen we u graag terug naar maandag 26 maart, wanneer het eerste optreden zal plaatsvinden onder deze noemer. Vandaag wappert er boven deze club de vlag van 'Leuven Jazz'.

'Leuven Jazz' vindt plaats van 16 t.e.m. 25 maart all over town en dus kon en mocht 'De Blauwe Kater' in het rijtje niet ontbreken. Op de affiche staat het Rebirth::Collective van Dree Peremans....en Friends, en het zijn net die vrienden die er nog extra buiten uitspringen. Naast een Tim Finoulst is ook Tutu Puoane met Wout Pierreux overgewaaid naar Leuven en deze Zuid-Afrikaanse jazzstem geeft toch extra cachet aan deze avond. Geen sinecure ook want het werd drummen op het kleine podium van 'De Blauwe Kater'.

Door een of ander forum van Leuven Jazz kon het geplande concert pas doorgaan rond de klok van 10.00PM en dus kreeg ik ruim de tijd om deze vernieuwde zaak rustig in me op te nemen. Alles spic en span :-). Wat er ook mee is overgekomen van de oude locatie van deze Iconische club is de lichte chaos waarbij iedereen zich een plaatsje zoekt waarbij het als fotograaf eerder een 'mission impossible' wordt. Je zou gaan denken dat doordat het nu een grotere locatie geworden is er meer ruimte zou vrij komen maar noppes, zoals het de gewoonte hier is alweer voll!

Door het meebrengen van enkele vrienden door den Dree wijkt de setlist ook enigszins af van de gebruikelijke maar dat vormt voor de talrijke jazzliefhebbers hier aanwezig uiteraard geen obsstakel, als het maar goed is. Naast enkele nummers van hun laatste album 'Witchcraft' krijgen we dus ook standards als 'Chelsea Bridge' van Billy Strayhorn en ook met diens 'Satin Doll' uit 1953 voel je hier de aanwezigheid van een Ella Fitzgerald. De warmte die overkomt van dit 'Rebirth::Collective' straalt zich al vlug over naar de talrijke aanwezigen en bevinden we ons zo in een gezellige vooroorlogse jazzclub.

Met nummers als Ellington's 'Take The 'A' Train' en João Gilberto's 'Chega de Saudade' voelt iedereen hier zich best thuis en beleefden we hier in 'De Blauwe Kater' een warme geïnspireerde jazz night. CU