© Rootsville.eu

Selah Sue (B)
Try-Out Acoustic Tour
Nieuwhuys Hoegaarden (25-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Nieuwhuys

info band: Selah Sue

© Rootsville 2018


Op een zonnige zondagse vooravond gaat het richting oudste huis van Hoegaarden met de toepasselijke naam 'Nieuwhuys' :-). Dit 'nieuw huys' verrees in de 17de eeuw na een verwoestende brand als een fenix uit zijn as daar waar het oorspronkelijk een afspanning was. Ooit herbergde dit huis een cabaret en ook in onze huidige tijdstelling doen ze hier nog aan cultuur. Bekend staat dat Jan en Mieke naast hun liefde voor het brouwen van degelijk gerstenat als 'Rosdel', 'Alpaide' en 'Cuvée van de Generaal' ook muziek in al zijn vormen in hun hart dragen. Met telkens weer een affiche die de belangstelling opwekt en voor deze zaak het bordje 'Sold Out' een normaal iets is zagen we hier nog recent 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' (blues report) en 'A Wonderful Toots' (jazz report). Beide optredens zorgde ervoor dat deze Hoegaardse cultuurtempel telkenmale was uitverkocht en ook nu zou dit op dit zonnige weekend niet anders zijn. In aanvang van een volgend betoverend concert stond er eerst nog een terrasje op de agenda in het gezelschap van bluesbro Johan, van het helaas verdwenen Bierbeek Blues 'd Up, en een paar flessen St. Feuillien 'Grand Cru' op stop. Onder het beluisteren van Corey Dennison's laatste album kwam ook al de nieuwste van Ana Popovic ter sprake maar ook de scoop dat er in de toekomst misschien wel eens een 'l'Ecluse Blues d'Up' zou kunnen opduiken LOL. Onder de aangename zonnestralen was het heerlijk toeven maar helaas ook tijd om me van l' Elcuse richting Hoegaarden te begeven, waar het in de rij wachten werd tot de deuren zouden opengaan, deze keer zonder 'Hertekamp' :-(

De reden waarom we vandaag even buiten de lijntjes kleuren is niet alleen het gemis van dit huis van 'bier en cultuur' maar ook de try-out voor de nieuwe 'Acoustic Tour' van Selah Sue, en dit doen we niet zomaar. Een toer die haar voor een tweede maal tot op 'Cognac Blues Passions' zal brengen en waar we met Rootsville toch ook enkele zomerse weken hebben doorgebracht. Dus Selah Sue daar op de affiche met onder meer Carlos Santana, James Blunt, Marquise Knox, Ina Forsman, Nico Duportal en uiteraard ook in het Belgische gezelschap van Guy Verlinde & The Migthy Gators, en zo begint het weer terug te kriebelen om richting Frankrijk te trekken voor een 'Cognac Tonic' :-).

Sanne Putseys aka Selah Sue komt uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal en dat is hier niet eens zo ver vandaan. Amper 29 heeft ze er toch al een behoorlijke staat van dienst op zitten en staat deze singer-songwriter bekend in de milieus van pop, jazz en soul. Diverse festivals als North Sea Jazz, Pukkelpop, Werchter en Cognac Blues Passions zijn al aangevinkt maar ook haar al talrijke 'awards' spreken al boekdelen. Vorig jaar werd deze 'raggamuffin' girl' ook mama wat haar ook de inspiratie opleverde om nieuw materiaal te schrijven.

Onder begeleiding van piano en cello opent Selah Sue deze 'Acoustic Session' bijzonder intiem en mooi met 'So This Is Love' uit de Disney klassieker 'Assepoester' van 1950. een nummer waarmee ze in alle eenvoud ook de jazz liefhebbers onder ons zou kunnen mee inpakken en zo uiteraard ook als nummer verscheen op het compilatie album 'Jazz Loves Disney vol.2'. Een album waarop Selah Sue zich samen in het gezelschap bevindt van onder meer Jamie Cullum en Madeleine Peyroux.

Daarna komen we aan bij misschien wel het mooiste moment in haar leven en dat is de geboorte van haar zoontje. Zalig genietend in de tuin met haar 'schatje' in de armen schreef ze het daaropvolgende 'In A Heartbeat'. Het moet toch ook een zomerse dag geweest zijn daar in het gezelschap van de rustgevende vibes van deze cello. Twee bijzonder hart verwarmende binnenkomers die dit 'Nieuwhuys' in een behagelijke stilte wisten onder te dompelen.

Met een nummers als 'You' en 'Peace Of Mind' werd het akoestische versterkt door een beetje elektronica aan de hand van keyboards en loopings. 'Raggamuffin' werd nu 'Raggasmuffin' en wist deze vol gelopen concert ruimte met opperste voldoening te overtuigen. Het verder tipje van de sluiter met nummers als 'Que Sera' en 'Always' laten we nog aan de verbeelding over voor diegene die het officiële gedeelte van deze 'Acoustic Tour' willen beleven met in de buurt op 31 maart een optreden in een uitverkochte 'Het Depot' te Leuven. Allen daarheen zou ik zo zeggen voor diegene die een ticket wisten te bemachtigen voor deze intieme en bijzonder pure versie van Selah Sue met een mix van oud en nieuw materiaal, hier bij Jan en Mieke waren we met z'n allen al overtuigd...