© Rootsville.eu

Sounds of Soul
Jean Bosco Safari - Ibernice MacBean, Stef Caers & Dunja Mees

At The Bebop Leuven (31-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: At The Bebop


© Rootsville 2018


Nog net voor de 'Klokken van Rome' het luchtverkeer weer op de helling komen te zetten gaat het naar de universiteitsstad Leuven. Niet om me overhoop te laten rijden door de losgeslagen studenten op de fiets, want die zijn in vakantie modus richting 'moeder' getrokken. Naar huis voor de gebruikelijke 'was en strijk'. Nee, het doel vanavond is een heerlijke avond met 'Sounds of Soul' in 'At The Bebop' in de Tiensestraat, hopend ook op een 'sjokolatte ei' van Bebop'er Jaak ;-)

Met deze 'Sounds of Soul' werd een project uit de grond gestampt waarbij soul en gospel moeiteloos in elkaar vloeien en waar naast Jean Bosco Safari ook nog Ibernice MacBean, Stef Caers en Dunja Mees aan meewerken. Zij zijn er niet enkel voor de 'oe's en de aa's' want ieder van deze vier prachtige stemmen komen meer dan voldoende in de spotlights te staan. De verdere muzikale omlijsting bestaat uit David Thomaere aan de keys, Patrick Dorcean aan de drums en bassist Boris Van Overschee. Geen zittend publiek vanavond hier in 'At The Bebop' maar een heerlijk gevulde club waar vanavond onder de orkestratie van deze 'Sounds of Soul' iedereen mag meedoen en zo zijn wij het die als extra het handgeklap en de 'mm's' voor onze rekening zullen nemen.

Als aanzet naar deze soulvolle nacht kwam Jean Bosco Safari gewapend met gitaar nog enkele richtlijnen geven wat hij deed onder de tonen van de negro-spiritual 'Swing Low, Sweet Chariot' maar van 'carry me home' was toen nog absoluut geen sprake, nee het moest nog gaan beginnen. Het begon dan uiteindelijk met 'Let It Be' van de 'Fab Four' alsof deze stemmen ons wilden vertellen dat we de avond gewoonweg moesten ondergaan, of 'go with the flow' zou Hugo Boogaerts zingen.

Daar ik in het commerciële genre me enkel en alleen eens buiten laat omdat het in een gezellige club als de 'Bebop' gebeurt had ik de naam van Stef Caers al wel eens gehoord maar was het voor mij een primeur om deze 'diamant' eens te horen zingen. Zijn aanzet met Stevie Wonder's 'Heaven Help Us All' deed meteen een moment van 'kiekebisj' ontstaan. Na een close harmony op 'One Of Us' was het de beurt aan Dunja Mees om te komen schitteren. Uiteraard ken ik haar van 'The Voice' maar zag ik haar in haar 'hometown' Mechelen ook al aan het werk met haar combo tijdens 'Jazz at Home. Toen ze tijdens de intro vermelde dat ze er eentje van Adele ging brengen moest ik onder het mum van deze 'Gospel & Soul Night' toch even de wenkbrauwen fronsen. Niet dat ik Adele niet graag hoor maar na haar 'live' uitschuiver hou ik het me toch maar bij de digitale registraties ervan.

Dunja dan, die bracht van deze dame 'Rollin' in The Deep' en moet het nog gezegd, deze 'live versie van Dunja Mees is zonder meer stukken beter waardoor mijn bewondering voor deze jonge dame nog meer begon toe te nemen. Ibernice MacBean dan, ja haar zagen we hier vorige maand nog aan het werk met haar homage aan 'The First Lady Of Song', Lady Ella Fitzgerald en ook dat concert was hoogstaand. Deze Ibernice was ook één van de redenen dat ik me naar de 'Bebop' haastte op deze avond. Haar versie van de hymne 'Amazing Grace' kon je in één woord samenvatten...AMAZING!

Een moderne toets aan deze 'Sounds of Soul' werd dan gegeven door Jean Bosco Safari met het in 2013 uitgebrachte 'Take Me To The Church' van de Ierse zanger Hozier. Na de volledige overgave van Jean Bosco, Ibernice, Dunja en Stef leek het erop of we allen hier in de 'Bebop' in de zevende hemel vertoefden met als sluitstuk een welgemeende 'Amen'. Terug naar Stef Caers dan voor de gospel 'Oh Happy Day'. Meteen ook weer rillingen en zo deed Stef me denken aan Ryan Toby's vertolking in 'Sister Act 2' met Woopi Goldberg. Uiteindelijk bleken The Edwin Hawkins Singers aanwezig dit aangevuld met het voltallige 'Bebop Gospel Choir'. Een algemene samenzang was het gevolg en was dit misschien wel het sein waarop de 'Klokken van Rome' aan het wachten waren? Deze uitvoering was Gospel ten top!

Het bleef maar ontroeren deze 'Sounds of Soul' met het daaropvolgende aangrijpende 'Lean On Me' van Bill Withers met een glansrol voor Ibernice MacBean, de alles gevende Dunja op 'Schakles' van gospel singer Mary Mary en telkens resulteerde ieder nummer in een opzwepende en heerlijke samenzang van deze 'fab four' vanavond. Nog een beetje Ierse rock vermengen met soul was de opdracht voor Jean Bosco Safari op 'Where The Streets Have No Name' en zo waren we hier met z'n allen heel 'Happy' aan het worden. Uit de bol gaan kon nog met 'Blame It On The Boogie' van 'The Jacksons' en oeeee I just can't control my feet. Don't blame it on the sunshine, don't blame it on the moonlight, just blame on the 'Sounds of Soul'.

Als bisser brachten ze nog Jackson's 'Man in The Mirror' en kon 'spinner' Jaak als apotheose de boel nog aan de gang houden. Bij het buitenkomen van de 'Bebop' zag ik dan ook de eerste 'Klokken' over Leuven trekken...Happy Easter everyone...het 'sjokolatte ei' was er niet maar het pintje smaakte ook wel ;-)