© Rootsville.eu

The John Henry Orchestra (B)
Blue Mondays Concert
De Blauwe Kater Leuven (02-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info band: The John Henry Orchestra

© Rootsville 2018


Op het bord buiten stond 'Swinging Blues' en daar slaat 'Bas' misschien wel even de bal mis voor het 'Blue Mondays' concert in 'De Blauwe Kater'. Nee dit is dikke vette ambiance muziek en daarvoor is het duo 'The John Henry Orchestra' verantwoordelijk voor. Het moet misschien ook een blauwe maandag zijn geweest dat John en Henry onder invloed van 'Belgian Beer' elkaar zo wisten aan te moedigen om even op een crossroad in hun blues carrière richting dit 'orchestra' in te slaan.

Eén van hun eerste concerten vond plaats in de 'Beau de l'Air' in Hamme, gelegen aan het plein waar het helaas verloren gegane 'Blues Aon Daa Stoazze' plaatsvond. Zowat 15 jaar was dit voor de Hammenaren een 'bluesfest' voor jong en oud tot de heren van de politiek er zich begonnen mee te moeien. Daar moet ge natuurlijk 'genne mutten' voor zijn om te begrijpen dat een zo bekend weekend dan gewoonweg de nek wordt omgedraaid. Cultuur is volgens onze politiekers niet een 3-daags feest waar 'jan en alleman' aanwezig kan zijn. Misschien hebben Marc & Co de fout begaan om destijds de minister van cult-uur geen mandaat te hebben willen geven.

Cultuur onder de vorm van 'gratis' maandag concerten is iets waar Gert van 'De Blauwe Kater' ook al jaren zijn schouders ondersteekt en ook hier in Leuven gebeurt dit zonder toevoegen van politieke mandaten. Straffe kost als je het mij vraagt en toch...toch weten telkens weer talrijke muziekliefhebbers van nationaal en internationaal pluimage de weg te vinden naar dit iconische café.

Wie ook geen subsidies uit Brussel mogen ontvangen zijn John en Henry. Dus al twaalf jaar zo goed als onbezoldigd 'on the road' met dit 'The John Henry Orchestra' en één van de eerste attributen destijds was het ontvreemden van twee retro keukenstoelen uit moeders keuken. Het was van meet af aan de doelstelling van John aka Jan Jaspers en Henry aka Henk Van der Sypt dat ze met dit 'Orchestra' gewoon plezier wilden beleven. Plezier dat moeiteloos werd overgedragen naar de aanwezigen en ook nu 12 jaar later is en blijft dit nog steeds dezelfde doelstelling. Toch zo goed als, want de eerste 'beschonken' vrouwelijke fan van vandaag werd vakkundig weerhouden van een verdere toxicologe vergiftiging, gelukkig niemand van # YouToo in de keet.

Van 'De Blauwe Schuit' naar 'De Blauwe Kater' is maar één woord verschil maar voor een fanfare van honger en dorst is dit meer dan dat. Misschien omdat het nog steeds paasmaandag is zetten John en Henry samen met hun volledige band de avond in met 'Personal Jesus'.

Geen nummers vanavond uit het repertoire van het 'o' zo politiek geladen Eurosong cirsus, dus geen 'Rendez-Vous' uit die periode maar gelukkig wel muziek uit de periode van de 'Fab Four' en 'CCR'. Nummers als 'Day Tripper' en 'Green River' brengen de temperatuur hier in 'De Blauwe Kater' al naar zomerse toestanden. 'Get Back' in time zouden we zo zeggen en dat doet dit voltallige 'Orchestra' dan ook à volenté...and so, Let There Be Rock!!!

Van 'U2' naar 'Roy Orbison' is voor dit 'John Henry Orchestra' a piece of cake dus ook van 'Desire' naar 'Pretty Woman' en wij, wij genieten mee met dit onweerstaanbare duo en hun onvervalste 'jukebox music'. Gewoonweg genieten want 'This is Hip' en dus all together now, let's twist and shout 'cause we're shakin' it up baby met de hits van toen...Volgende 'Blue Mondays Concert' is op maandag 9 april met een 'Orvalized' Lazy Louis ;-)