© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Mighty Gators (B)
Blues
Move2Blues (MOD) Hasselt (12-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Guy Verlinde
info club: Move2blues


© Rootsville 2018Het minst wat je kan zeggen is dat ze dit seizoen hier bij Move2Blues hoegenaamd niet voorbij onze eigen Belgische blues bands zijn gegaan. Zo was er in het begin van seizoen 2017-2018 de CD voorstelling van 'Doghouse Sam & His Magnatones' (concert report) en kwamen vorige maand op 22 maart 'The Bluesbones' ook hier hun nieuwe schijf voorstellen (concert report). Het afsluiten van dit seizoen hier bij 'Move2Blues' is voorbehouden aan Danny's favoriete Sue Foley die hier ook haar pas (02 maart) verschenen album 'The Ice Queen' (album report) zal komen voorstellen op donderdag 31 mei. Op donderdag 12 april is het eerst nog de beurt aan 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' en ja, ook zij hebben recent hun anniversary album 'X' (album report) op de markt gebracht. Een lijstje dat toch maar mooi prijkt op de concert agenda van 'Move2Blues'.

Guy Verlinde is dit jaar aan een opmerkelijk reeks bezig. De reden daarvoor is het 20 jarig bestaan op de planken en het 10 jarig bestaan van zijn 'Mighty Gators. Een reeks die hoegenaamd nog lang niet aan zijn einde is maar hoogstwaarschijnlijk een apotheose zal kennen op de 'Birthday Bash' in 'De Roma' op donderdag 7 juni. Een feestje met aan zijn zijde niemand minder dan Ian Siegal, Ina Forsman, Nico Duportal, Tiny Legs Tim, Doghouse Sam en 'Houserocker' Richard van Bergen.

Deze indrukwekkende 'anniversary tour' van Guy Verlinde & The Mighty Gators kende zijn officiële start op 27 januari in 'De Minard' te Gent (concert report) met de voorstelling van album 'X'. Een mooie attentie toch van Danny Guilliams om één van onze voornaamste 'blues performers' hier in de MOD te Hasselt uit te nodigen. Ik kan het me niet voostellen dat er hier nog een blues adept rondloopt die deze Guy Verlinde nog niet aan het werk heeft kunnen zien. Mooi voor Guy Verlinde is ook dat hij dit jaar op de affiche prijkt van 'Cognac Blues Passions'. Op de dag dat ook Santana er zal aantreden en Guy Verlinde er zowel met 'The Mighty Gators' als 'solo' zal te zien zijn, en geloof me een solo optreden van Guy Verlinde is ook niet te versmaden (concert report). Genoeg gepalaverd nu en dat deze 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' het hier in de 'jeneverstad' maar eens gaan bewijzen. De 'Mighty Gators' dat zijn Stijn Bervoets (gitaar), Karl Zosel (bass) en Benoit Maddens (drums).

Dit is dit jaar reeds de 4de recensie die we schrijven over 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' en telkens is er wel iets anders te beleven wat uiteraard getuigt van vakmanschap. Vandaag vliegen ze er eens niet vanaf 'minute one' in maar komt Guy Verlinde ons een 'a capella' versie brengen van Son House zijn 'Don't You Mind People Grinnin' in Your Face'. Weerom een staaltje van lef want je bent bijzonder breekbaar zo gans alleen op het podium, of moeten we stellen van binnenkomen langs de grote poort.

Tijd daarna om de 'Gators' de bandstand te laten betreden en vliegen ze er dan toch maar in met het bekende 'Soul Jivin''. Het hoeft gezegd dat deze Guy Verlinde en zijn Gators een perfect geoliede machine zijn en dat bewijst ook waarom ze al 10 jaar meedraaien aan de top. 'Powered By The Blues', dat zijn ze, dat zingen ze en zo moet de meest weerbarstige hier vanavond dan toch ook toegeven welke klasse er in deze gasten schuilt.

De meeste van de nummers zijn door Guy geschreven zoals 'Sacred Ground' er eentje is. Een nummer dat voor dze blues man een veel diepere betekenis heeft dan juist maar een 'bluessong'. Wanneer hij dan toch opteert voor een cover doet hij dit met zulk een flair dat hij er gewoonweg zijn eigen nummer van maakt. Zo eentje is Bill Withers zijn 'million hit' 'Ain't No Sunshine'. Door het arrangement dat Guy er voor geschreven heeft komt dit nummer in een andere dimensie terecht door toevoegen van een bruggetje naar de reggea van Bob Marley. Dit nummer werkt onmiddellijk in op de aanwezigen en is op de 'live concerten' van deze Guy Verlinde and The Mighty Gators geheel een ander leven beginnen leiden. Al 10 jaar schijnt de zon bij deze vertolking, al 10 jaar een certitude voor een intense beleving.

De 'Gator Bop' en 'Better Days Ahaed' zorgen al zovele jaren voor rock 'n roll on stage om het maar eens anders te verwoorden, dit 'achtervolgt' door het geluk dat hij hier in dit kleine landje al zo lang kan meedraaien in de blues scène. Een ander nummer dat ontstaan is in samenwerking met Tiny Legs Tim is in Gent en omstreken al lang uitgegroeid tot een nationale hymne, so we're goin down tot the Missy Sippy...in Ghent.

Kans gemist? geen nood je kan 'Guy Verlinde & The Mighty Gators' nog beluisteren op zijn Birthday Bash op 7 juni in 'De Roma' en op 10 juni op BE-Mine Blues in Beringen. 'Guy Verlinde & The Housrockers' sluiten op vrijdag 29 juni de eerste dag af van de 15de editie van Hookrock, dit aan de zijde van Dana Fuchs (US) en Giles Robson (UK), die beiden hun nieuw album komen promoten. (album report Dana Fuchs) (album report Giles Robson)

Als extra gaan we ook nog eens 10 jaar terug in de tijd met twee 'concert reports' van Guy Verlinde & The Might Gators anno 2008. Concerten die plaats vonden bij 'Roots Music Brussels' in het Nekkersdal van Phillipe Verstraeten en op het Klakson Blues Festival te Eppegem...toen nog onder de naam van 'Lightnin' Guy & The Mighty Gators'. (lees hier)

Guy Verlinde anno 2008 & 2018 ;-)


© Rootsville