© Rootsville.eu

Nico Duportal & His Rhythm Dudes (F)
Rhythm 'n Blues
Ace Café Reet (15-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Ace Café

info band: Nico Duportal

© Rootsville 2018


Het was al een tijdje geleden dat ik nog in het Ace Café was geweest maar een zondag met Nico Duportal & His Rhythm Dudes kon ik toch niet laten links liggen. Na vandaag moeten we deze vriendelijke 'fransoos' weer missen tot begin juli en dat zal dan op Sjock #43 zijn. De maand daarop zal hij nog te zien zijn op 'de gevaarlijke weide van Vic' ;-) Nico Duportal komt uit het noorden van Frankrijk en meer bepaald uit Grande-Synthe, en dat was ook de plaats dat we hem in november 2017 voor de laatste keer zagen op het 'Bay-Car Blues Festival' (concert report), toen nog zonder baard. Zijn laatste album 'Dealing With My Blues' (album report) dateert al van 2016 en als trouwe fan van Nico en zijn aanstekelijke sound begin ik toch al uit te kijken naar een opvolger.

In een babbel voor het concert in het gezelschap ook van guitarblender Bart (Shotgun Sally), en mede onder invloed van een 'Karmeliet Tripel' kwamen de tongen los. Er wordt gewerkt aan een nieuw album met daarop heel wat soul, iets waar Nico's stem zich bijzonder goed toe leent, de exacte periode van uitgave houden we nog een beetje geheim. Nogal wat muzikanten aanwezig hier vanavond in het 'Ace Café' zoals Marc V. van de 'Raw Blues Experience' en ook daar vernamen we de opnamen van een nieuw album, eentje waarvoor ze zelfs naar Memphis zijn getrokken. Bescheiden in een hoekje ook nog Jack 'O' Roonie en aan de 'contoir' bij ons ook Katrien 'Shotgun' Van Proeyen (The Bearded Monkeys) en Bart C van 'Wild Deuces', en dan zullen we er nog wel een paar vergeten zijn, zoals bijvoorbeeld Jorge van Moonshine Reunion.

Zijn 'Dudes' zijn onder andere Pascal Mucci op drums, Thibaut Chopin aan de staande bas, Olivier Cantrelle op keys, Alex Bertein aan de tenor sax en Sylvain Tejerizo op bariton sax. Nico Duportal hoeft geen verdere introductie meer en dus wordt het genieten hier in het 'Ace Café' met zijn mix van rhythm 'n blues en retro soul.

Alsof het hier in het 'Ace Café' niet proper genoeg is begonnen Nico Duportal & His Rhythm Dudes' met hun liefde te verklaren aan die 'Polish Woman', een swingende opener uit zijn album 'Guitar Player' (album report). Het was vanaf 'minute one' genieten van 'bearded' Nico. Wervelende 'fine ryhthm 'n blues' met tussendoor een uitstapje richting rockabilly en daardoor kwam ook bassist Thibaut zijn stembanden smeren. Na een 'gouwe ouwe' van Johnny Guitar Watson kwamen we toe aan 'Melanie' en misschien staat deze swingende 'rhythm 'n blues' wel niet op het nieuwe album.

Om duimen en vingers van af te likken is er dan het bijzonder soulvolle 'Isn't It Wrong', eentje dat kan thuis horen in de hoogste regionen van het 'Memhis Soul' firmament. Helaas konden we hier vanavond niet op replay drukken en met de titeltrack van 'Guitar Player' was de tijd zo voorbij gevlogen en zat de eerste set er helaas al op. Tijd ook voor een nieuwe injectie 'Karmeliet'!

We konden niet wachten alvorens deel 2 van dit concert van start zou gaan en dat begon dan weer heerlijk met het instrumentale 'Soul Patch'. Hoeft het nog gezegd dat deze 'Rhythm Dudes' een bijzonder geolied geheel vormen en dat de beide saxofoon spelers een hele 'blazers sectie' voor zich nemen. Met 'Let's Rock' kunnen de 'kitties' hier aanwezig zich niet meer bedwingen en is het 'strollin' time' geblazen. Een ander trio maar dan van het mannelijk geslacht kwamen de orde een ietwat verstoren maar als de drank is in de man...:-)

Het swingende 'Day & Nite' dan waarop Thibaut zijn slappin' bass technieken komt te demonstreren en lijkt het alsof Nico Duportal zijn 'Airline' wordt getransformeerd tot een heuse Gibson L5. Straffe kost toch deze Nico Duportal en dat hij zich goed voelt hier in dit etablissement van Chris kon je zo horen. Om even te verpozen roept Nico dan enkele collega muzikanten op het podium en staat Thibaut zijn oversized viool met dikke snaren af aan Jack 'O' Roonie en breekt er zo een moment voor een kleine jam aan. Na de jam, back to the real thing en helaas liep het ook richting 10.00PM en dan wordt het hier in het 'Ace Café' tijd om aan de buren te denken. Hadden we plezier vanavond? zeker weten en nu maar hopen dat 'Sjock' er vlug aankomt voor een nieuwe verslavende dosis Nico Duportal & His Rhythm Dudes en zijn splendid fine rhythm 'n blues.