© Rootsville.eu

Doghouse Sam & His Magnatones (B)
Blue Mondays Concert
De Blauwe Kater Leuven (16-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info band: Doghouse Sam

© Rootsville 2018


Met de rebelse periode van mei '68 in mijn achterhoofd trok ik alweer naar de faculteit 'Cantus' in 'De Blauwe Kater' te Leuven. Niet om te betogen deze keer maar voor het bijwonen van één van die beruchte 'Blue Monday Concerts'. Dit in de aanwezigheid van de presessen Gert en Jan en docenten Steffie en Bas, maar ook om wat praktijkervaring op te doen met Doghouse Sam & His Magnatones. Zodoende kan ik mijn thesis voltooien om zo mijn 'Masters' in musicologie behalen. Aan de ingang van de faculteit konden diegene die het wensten ook nog eens een 'masterclass' gitaarbouw bijwonen gegeven door meesterbouwer Karel Phlix van 'Handcrafted Guttling Guitars'. Ver weg van die woelige periode in 1968 van 50 jaar geleden is de voertaal hier in 'The Blue Cat' nu gewoon Engels. A 'pintje' please ;-)

Het hoeven niet altijd de grote zalen met de nog grotere namen op de affiche te zijn om een goed concert te beleven. Nee, meestal gebeurt 'het' in de kleinere kroegen mede door de beleving en de interactie die er mee gepaard gaan. Het paasverlof gedaan en alle studenten hebben weer bezit genomen van de Universiteitsstad, dus weerom volle bak in 'De Blauwe Kater'. De slimste onder de studenten hebben het al lang begrepen en nemen reeds een tijdje voor aanvang van het concert de tribune in op de eerste verdieping, nice move.

Doghouse Sam & His Magnatones dan. Dit trio bestaat naast Wouter Celis aka Doghouse Sam ook nog uit een internationale ritme sectie met aan de grote trom de Nederlander Franky Gomez. Aan de al even grote double bass is er dan ook nog de naar ons land geëmigreerde Jack 'O' Roonie. Drie klasbakken samenbrengen in een trio geeft uiteraard klasse muziek als resultaat. Die muziek bestaat hoofdzakelijk uit early rhythm 'n blues met soms een twist van doordringende rootsrock. Hoeft het dan nog gezegd dat binnen in deze juke joint er bij aanvang van 'Got Get Some Grub' er maar een ding werd vastgesteld...not the decibels but the temperature was rising.

Misschien was er wel een vertwijfelend moment voor Doghouse Sam om naar deze nieuwe 'Blauwe Kater' te komen maar met 'It Ain't Easy' werden alle twijfels aan de kant geschoven. Met nog de keuken van dat ander blauwe etablissement om de hoek op de maag werd er al vlug overgeschakeld naar die bekend waanzinnige drumsolo van Frankie Gomez, alles gezakt nu dus volle gaaazzzz dan.

Met uiteraard al drie succesvolle albums op de conto van deze 'Doghouse Sam & His Magnatones' hebben ze de nummers maar voor het grijpen zoals het rauwe en footstompin' 'Slideaside' uit hun laatste album 'Going Places' (album report). 'When Fine Ain't Good Enough' is buiten een uitstekend nummer dan ook een statement van deze Magnatones en het rootsy 'Dog Fever' maken van de kleine vrije ruimte nog voorhanden een heus danstempel'ke. Met 'Let's Get It On' willen deze Doghouse Sam & His Magnatones verduidelijken om nog eens een laatste keer alles te geven en voelen we de bui al hangen. Met 'Ain't Got Time' zit deze waanzinnige 'Blue Monday' er hier al weer op al heeft dit internationale trio nog wel een 'surpriske' in de valies zitten...

Volgend 'Blue Monday Concert' hier in 'De Blauwe Kater' op maandag 23 april en voor wie de masterclass' buiten heeft gevolgd kan dan een 'Guttlin' in praktijk bewonderen op het concert van 'Blues Lee'. Take Care!

Who let this dog out?

photo credits © The Blue Cat aka Gert