© Rootsville.eu

Blind Boys of Alabama (US)
Gospel
Het Depot Leuven (17-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Het Depot

info band: Blind Boys of Alabama

© Rootsville 2018


Nadat 'The Como Mamas' hier vorige maand 'Het Depot' in een diepgelovige gospelsfeer kwamen onder te dompelen (concert report) is het nu tijd voor de meesters in dit genre. Vanavond is het de beurt aan de 'Blind Boys of Alabama' en dit nog in de flow van hun vorig jaar uitgebrachte, en misschien wel laatste, album 'Almost Home' (album report).

Deze 'Blind Boys of Alabama' huisvesten nog steeds twee van de originele 'Blind Boys' met name Jimmy Carter en Clarence Fountain. Jimmy Carter werd geboren in 1929 en stond als bijna 10-jarige mee aan de wieg van deze gospel formatie. Nog steeds 'on the road' zong hij eerst in het schoolkoor van het 'Alabama Institute for the Negro Blind' in Talladega, AL. Zijn kompaan van destijds Clarence Fountain (°1927) beperkt zich om gezondheidsredenen enkel nog tot het mee inzingen van de albums. Clarence werd blind op 2-jarige leeftijd en ging als Alabama native naar datzelfde instituut als Jimmy Carter. Na het verlaten van de school begonnen ze met het uitbreiden van hun skills voor gospel en kwamen zo 'The Happyland Jubilee Singers' op te richten, waaruit de 'Blind Boys of Alabama' ontstonden en nu al een meer dan 70-jarige carrière op hun conto staan hebben.

Met hun 'Black Gospel' steken ze vandaag niet de Jordaan maar de Dijle over richting 'Het Depot', en zal Mike, de drijvende kracht van deze cultuurtempel, tot misdienaar worden gedegradeerd. De verder bezetting van deze 'Blind Boys of Alabama' bestaat vanavond naast Jimmy Carter ook nog uit de drie andere 'Blind Boys' Ben Moore, Eric “Ricky” McKinnie, Paul Beasley samen met gitarist Joey Williams. Verder ook nog met een keyboard speler, bassist en drummer. Dus zingen voor vrede doen we vanavond hier allemaal samen. Praise the lord!

In alle sereniteit worden deze 'Blind Boys of Alabama' naar hun plaats op het podium gebracht. Ouderdomsdeken Jimmy Carter komt met de humoristische oneliner, glad to see you all, iedereen welkom te heten. Na deze intro is het Ben Moore die de debatten opent 'Spirit in The Sky', in 1970 een dikke hit hier voor Norman Greenbaum. Na het intieme 'God Sait It' met in de hoofdrol Blind Boy Eric “Ricky” McKinnie volgt er het funky 'I Can See', een openbaring waarop Jimmy Carter zich ook terug opricht.

De aanwezigen hier in 'Het Depot' dragen deze kranige 'Blind Boys' op handen en dat respect verdienen ze ook wel. Met 'Stand By Me' krijgen we dan ook een eerste algemene samenzang en krijgen we nog enkel positieve 'vibes' de zaal ingestuurd. Ook Paul Beasley kent zijn 'moment de gloire' hier in Leuven en brengt met zijn facet stem de ganse zaal in vervoering. There Will Never Be Any Peace (Until God Is Seated at the Conference Table). Alsof 'The Wolfman' ooit bij hem in de leer is gegaan blijft ook Jimmy Carter als een volleerd 'reverend' alles aan elkaar praten en laat hij ieder lid van de band un respectievelijke muzikale introductie doen. Zo ook de 'white boy' aan de keyboards.

Deze kennismaking van de band is ook de intro tot de spiritual 'I Shall Not Be Moved', een nummer dat werd afgeleid uit het Bijbelse hoofdstuk naar de brief van Jeremia, en zo gaat het dak er hier af in 'Het Depot'. Op het rifje van de traditional 'House of the Rising Sun' is het Ben Moore die het voortouw neemt voor een uitgesponnen 'Amazing Grace' waarna het tijd is voor de apotheose. Met 'The Hammer Song' aka 'This Land is Your Land' wordt het helemaal te gek en ontpopt Jimmy Carter zich nogmaals tot een ware 'reverend'. Een nummer waarop Jimmy met de woorden 'I Can't See You, I Need To Hear You, zowat het ganse 'Depot' in beweging krijgt en iedereen met vol respect diens hand komt te schudden. Hallelujah!

Helaas ook gedaan met deze gospels van de 'Blind Boys of Alabama' en verlaten de 'boys' op gekende wijze het podium, dit onder luid geroep van 'we want more'...More kregen we dan nog met 'Higher Ground' van Stevie Wonder en beleefden de aanwezigen hier weerom een hoogdag. Een volgende memorabele gast komt er volgende week al aan en dus...Let's get funky here at 'Het Depot' on wednesday april, 25 with Fred Wesley and his New JB's, we're doing it to death and if you don't get it the first time, back up and ty it again. Hey Mike, do you know why we like soulfood? because it makes us...happy. PARTY TIME dus op woensdag 25 april.