© Rootsville.eu

Greenwood (B)
Peter Green Tribute
Blues @ Ootello Mol-Ezaart (21-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Ootello

info band: Greenwood

© Rootsville 2018


Ook hier in het gezellige 'Ootello Theater' loopt het seizoen 2017-2018 stilaan op zijn einde. Op zaterdag 26 mei valt hier het spreekwoordelijke doek van het huidige seizoen, dit met niemand minder dan de wervelende retro rhythm 'n blues van 'Doghouse Sam & His Magnatones' met als support act het huisorkest 'The Nights'. We mogen ook al eens chauvinistisch zijn en dus vliegen we er eerst nog eens in met één van de betere tributes, die van Greenwood aan Peter Green.

De inspiratie voor het ontstaan van deze 'tribute' is ontstaan op 4 mei 2016 toen Kirri Valvekens uit noodzaak de nummers van Peter Green nieuw leven kwam in te blazen voor een optreden in 'De Loods' te Aarschot (aka De Knoet). Een naam werd toen lukraak gekozen en zo werd 'Fleetknoet Mac' in het leven geroepen. We hebben als gitaristen Luc Canters en Kirri Valvekens en 3de guitarblender is nog steeds Luc's zoon, Zenn Canters. De ritme sectie bestaat naast bassist Marc 'Rosso' Van Puyenbroeck ook nog uit drummer Herman Cambre. Het repertoire is dit van Peter Green inclusief die 'zwarte voodoo madam'.

Peter Allen Greenbaum werd in Engeland gebroen op 29 oktober 1946. Peter noemt zichzelf Peter Green sinds hij 15 jaar oud was. Als fan van Eric Clapton en diens 'Yarbirds' en later ook nog van John Mayall's Bluesbreakers kwam hij in 1967 Fleetwood Mac op te richten. Toen met aan zijn zijde drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie. Zijn bekendste hits zijn uiteraard 'Black Magic Woman', 'Oh Well', 'Albatross' en 'Ratllesnake Shake'...en nee, 'Need Your Love So Bad' is niet van Peter Green ;-).

'Like It This Way' is de instrumentale opener van de avond en meteen is iedereen mee. Sinds het ontstaan van deze 'Blues @ Ootello' is het bezoekersaantal steeds crescendo blijven gaan en ieder concert weer wordt er hier een record gebroken, oftwel 'goe bezig mannen'. Na 'Ratllesnake Shke' en ' Buzz Me Baby' komen de heren al meteen aandraven met 'Black Magic Woman' en ook meteen het sein aan drummer Herman om over te schakelen naar een shuffle ;-). Op 'Coming Your Way' krijgen naast een drumsolo van Herman ook de eerste echte conversatie tussen de twee 'Les Paul' van het geslacht Canters.

Met de vocals die waargenomen worden door de 'Kirri' en de overgang van de twee 'Les Paul' samen met de 'Tele' verlopen als een geolied geheel. Het korte 'Jigsaw Puzzle Blues' is enkel voorbehouden voor Luc Canters & zoon Zenn. Volgt er nog 'Long Grey Mare' waarbij Zenn een bruggetje maakt naar de 'Flinstones' en zit zo het eerste gedeelte er al op. Spijtig...

Nadat de meesten wat nicotine hebben bijgetankt vliegen die van Greenwood er al onmiddellijk stevig in met 'Before The Beginning' en de rock 'n roll van 'Sandy Marie'. Niet iedereen hier aanwezig heeft een blues geschiedenis maar het roxkende 'Oh Well' kennen we toch allemaal...

I can't help about the shape I'm in
I can't sing, I ain't pretty and my legs are thin
But don't ask me what I think of you
I might not give the answer that you want me to...

...en dit vormt meteen de aanzet voor een drieluik dat iedereen wel moet kennen. Op het instrumentale en monumentale 'Albatross' voeren het duo van de ritme sectie meteen een show op en vormt dit nummer het hoogtepunt van deze tribute. Straffe kost om het zo maar te verwoorden. Daarna volgt het overbekend 'Need Your Love So Bad' en nee aan die meneer naast me dit is geen Peter Green'tje maar een bluesje uit 1955 van...Little Willie John (geschreven door zijn broer Mertis John Jr.). Time flies when you're having fun en met 'Shake Your Moneymaker' zit de fun erop.

Het moet wel zeer goed geweest zijn want al meteen wordt er geschreeuwd om een andere inwoner van het UK er bij te halen. Gary Moore kan evenwewel er niet bij zijn maar bissers krijgen we zonder mee met 'Green Manalashi' en 'Man of The World'. Bij 'Blues @ Ootello zijn ze er vroeg bij en zo staat seizoen 2018-2019 al online. Ooh Well, Ooh Well!!!