© Rootsville.eu

Arne Van Coillie Trio feat. Caroll Vanwelden
Jazz
Jazzclub De Ploeg Diepenbeek (26-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Ploeg

info band: Arne Van Coillie - Caroll Vanwelden

© Rootsville 2018


Na de zeer toegankelijke jazzavond vorige maand hier in 'De Ploeg' met als special guest Rony Verbiest gaat het 'Arne Van Coillie Trio' op hetzelfde elan verder. Vandaag niemand minder dan Caroll Vanwelden en dan weten de ingewijden dat we een avond vol met heerlijke vocal en Latin jazz voor de kiezen gaan krijgen. Als vanouds zijn de tafels al goed ingenomen om alvast te starten met het bekende 'jazz menu' hier in dit etablissement. Lekker eten aan een democratisch prijsje is hier in 'De Ploeg' één van de pluspunten alvorens te genieten van een avondje jazz. Naast Arne Van Coillie aan de 'black & white keys' is er als steeds het ritme sectie dat bestaat uit Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas en Gert-Jan Dreessen aan de drums.


photo ® Rootsville

Caroll Vanwelden was amper zeven toen ze met pianolessen begon en zo was het meteen een certitude dat muziek haar ding zou gaan worden. Tijdens haar studies nam ze zelfs extra lessen bij David Linx en de Amerikaanse 'jazz singer' Judy Niemack. Na haar afstuderen aan de VUB in 1994 was deze Caroll Vanwelden vast besloten haar ambitie als muzikant waar te zullen maken. Het muziek conservatorium in Gent en de beroemde 'London Guildhall School of Music and Drama' werden ingevuld en toen ze uiteindelijk 'cum laude' afstudeerde in 1998 was ze er helemaal klaar voor.

Na een succesvolle inloopperiode met binnen- en buitenlandse concerten verhuisde ze in 2011 met haar familie richting Duitsland waar ze zich begon toe te leggen op de 'sonetten' van Shakespeare. Ondertussen heeft deze Caroll Vanwelden reeds 7 albums op haar conto staan met een highlight in 2012 toen ze haar album 'Caroll Vanwelden sings Shakespeare Sonnets' kwam voor te stellen op het 'Enjoy Jazz Festival' in Mannheim (D). Tot zover een korte beschrijving van de al rijk gevulde internationale carrière van een Belgische jazzsinger, componiste en pianiste, en daar kunnen we niet anders dan fier op zijn.

In de spotlights vanavond staat zonder meer haar album 'Portraits of Brazil' dat ze in 2016 uitbracht (album report). Een album samen met haar Kwartet met daarin Hans Van Oost, Luc Vanden Bosch en Mario Vermandel. Geen zitplaatsen meer voorradig in 'De Ploeg' dus zal het plaatsnemen worden aan 'de toog', hopend dat we niet al teveel gestoord worden door hinderlijke bar movements.

Niet al teveel poespas en meteen aan slag met de bossa nova 'Só Dança Samba', en daarmee zitten we onmiddellijk bij de muziek van Antônio Carlos Jobim, en zijn ook wij er klaar voor. Na deze zwoele binnenkomer krijgen we dan toch de introductie van gastheer Arne Van Coillie en maken we ons op voor een enchanted evening. Een avond die perfect in balans zal komen te liggen met de Braziliaanse tak van de jazz en vocale standards zoals het daaropvolgende 'Cheeck to Cheek'. Uiteraard niet in de versie van Lady Gaga en Tony Bennet maar in de sfeer zoals Irving Berlin het in 1935 voor ogen had met de vertolkers Fred Astaire en Ginger Rodgers.

Van bossa nova naar het 'Great American Songbook' is voor Caroll Vanwelden a peace of cake, iets wat ze feilloos doet met 'You Don't Know What Love is' uit 1941, dit alsof de geest van Billie Holiday aanwezig was. We voelden ons zelfs nog verder weg mijmeren naar de rokerige Jazz kroegen van de 30-tig en 40-tiger jaren. Zo ook met het swingende 'Undicided' van Ella Fitzgerald, the only thing missed was a girl who can sway...Na de samba 'Mãnha de Carnaval' was het evenwel gedaan met de pret, allé toch voor deel '1' van deze meer dan aangename jazzavond.

Dit alles mag toch aanzien worden als 'straffe kost' wanneer je weet dat de enige repetite bestond uit het samenstellen van de setlist, dit tussen de soep en de pattaten ;-). Een vaststelling dan maar dat zowel Caroll Vanwelden als het Arne Van Coillie Trio in hun vak als 'pro' mogen worden betempeld. Gisteren keelden we nog samen met Fred Wesley van ...can you gimme some more, en dat zouden Caroll Vanwelden en haar 'trio for a night' dan ook gaan doen met deel '2'.

Het vrolijke 'Tim Dom Dom' van Jorge Ben Jor was daarvoor de aanzet en transformeerde daardoor dit Quartet tot de bende van Segio Mendes & Brazil '66. Nos divertimos hoje à noite. Terug dan naar de meer intiemere kant van Caroll Vanwelden met het meeslepende 'Black Coffee' zoals Sarah Vaughan het wist te brengen in '48. Moesten ze nu nog de lichten kunnen dimmen zou het quasi perfect geweest zijn. Met het silly 'The Frim Fram Sauce' van Nat King Cole kwam er terug een vrolijke noot in het concert. Daarna met 'Beija Flora' krijgen we 'Latin Jazz' ten voeten uit, waardoor we deze 'colibri' haast door de ruimte voelden fladderen.

Een beetje humor mag ook en dat krijgen we met Billie Holiday's 'Your mother's Son-in-Law', but we ain't got the least desire to set the world on fire, dus terug naar de samba maar. Helaas is met 'Samba de Uma Nota Só' aka 'One Note Samba' van Jobim hier ook de laatste noot gezongen voor vanavond...spijtig hé ;-) Geen nood, zowel Caroll Vanwelden als het Arne Van Coillie Trio zijn in een goede bui en met wat kunnen ze dan nog beter eindigen dan met Gershwin's 'Summertime', and so we're all feeling groovy...