© Rootsville.eu

Smokestack Lightnin' (D)
Roots
Den Bromfiets Bonheiden (29-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info band: Smokestack Lightnin'
booking: Twinstreet Booking

© Rootsville 2018


Tijdens de overgang van de clubs naar de festivals zat er op 29 april nog een clubconcert tussen dat ik hoegenaamd niet wou missen, en dit zo ook talrijke fans van deze band. Het café 'Den Bromfiets' te Bonheiden is de thuisbasis van het 'Mothertrucker Rootsagency' aka Erwin en Tom en dit was al een hele poos geleden dat ik nog naar 'Bon'hei' was afgezakt. Op de affiche prijkte niemand minder dan 'Smokestack Lightnin'.

Het moet ergens in 2006 geweest zijn dat ik deze band leerde kennen en het jaar daarop stonden ze zelfs op Gevarenwinkel. Voor diegene die niet zo vertrouwd zijn met het roots genre kunnen we al dadelijk stellen dat je niet hoeft af te gaan op de naam van deze band. Deze Duitse formatie brengen nu eens niet de blues van Howlin' Wolf ten berde maar zijn een 4-koppige band die je kan onderbrengen als de 'crème de la crème' wanneer het de finest Americana betreft. Bernie Batke en Michael Kargel op drums zijn de enige twee die nog resten van de oorspronkelijke samenstelling van destijds, hun andere kompanen zijn Axel Brückner en Andre Langer. De 'laid-back' manier van zingen en spelen van deze rootsband spreekt me enorm aan en hun nummers kan je als bijzonder aanstekelijk ervaren.

Toch knap dat het 'Mothertrucker Rootsagency' hebben kunnen strikken. Het was ondertussen al weer van 'Rockin' Around Turnhout' in 2015 geleden dat ik ze nog aan het werk had gezien en wanneer ze dan toch nog eens eindelijk België aandoen zie ik het als een noodzaak om erbij te zijn. We kunnen voor de talrijke fans van deze 'Smokestack Lightnin' er al bij vertellen dat ze op 22 juli ook op 'Turnhout Royale' zullen staan, dus allen daarheen.

Stip rond de klok van 05.00 PM beginnen Bernie & Co eraan met 'Everglades', een nummer dat je kan terugvinden op het album 'Stolen Friends' dat werd opgenomen in Nashvile TN. Gelukkig bleef het voorspelde onweer nog achterwegen want er konden wel wat liefhebbers er net niet meer bij, dus 'volle bak' hier in den brommer. Ook aanwezig enkelen waarvoor deze band een primeur waren en ook zij werden meteen bevangen door het 'Smokestack Lightnin' virus. Na nummers als 'Girl on The Bilboard' en 'Leaving Louisiana in the Broad Daylight' komen we uit bij 'Run For Your Life' van de Fab Four en is het hek hier al lang van de dam. 'Roadmaster', 'Swamp Country' je kan alle nummers beschouwen als dikke hits want er is er niet eentje bij dat gaat vervelen. 'Gimme More' hoor ik al zeggen maar helaas is het met deze song ook het einde van de eerste set. Sombrero Time!

Een lange pauze rest er niet want na de pitstop hier in 'den brommer' gaat het meteen terug richting hometown. Meteen vliegen de heren er terug in en daar is dan 'Soulbeat', één van de meest aanstekelijke nummers in hun repertoire. Na 'I Take a Lot of Pride' krijgen we de klassieker 'Funnel of Love' maar vliegt de tijd ook enorm snel. 'Smokestack Lightnin' eenmaal je ze hoort krijg je er nooit genoeg van en gelukkig breiden ze ook nog een verlengde aan deze stop in Bonheiden. Een orgasme dan nog met 'Gentle on My Mind' en het overheerlijke 'Down To Your Heart' and they were gone gone gone.

Terug te zien dus op 22 juli op de grote markt van Turnhout. Voor de resterende optredens hier in 'Den Brommer', daar zijn de mother(f)truckers hier nog niet uit...