© Rootsville.eu

Les Generals Jack (B)
Blue Mondays Concert
De Blauwe Kater Leuven (07-05-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info band: Les Generals Jack

© Rootsville 2018


Pa Ra Ra Ra Ra Ra Pa Ram Pam Pam...was dit nu het zomerse weer dat me deed zingen of het wekelijkse 'Blue Mondays Concert' in 'De Blauwe Kater' te Leuven? Het zal misschien wel iets van beiden zijn maar zeker staat vast dat 'Les Generals Jack' er ook voor een groot deel verwantoordelijk voor zijn. Mijn biologische klok is al sinds een hele periode 'gefocust' op deze blauwe maandagen hier in dit etablissement. Het is zelfs door het katachtige en huiselijke gevoel hier dat 'Les Generals Jack' na een kleine sabbat periode op de nog oude locatie van het café terug hun intrede maakten.

'Les Generals Jack' hadden hun moto 'A Chacun Son Blues' een tijdje 'on hold' gezet mede omdat 'Marc Bodart' papa was geworden en zich tijdens hun sabbatperiode deze functie als 'barbe à papa' met volle toewijding zou gaan uitoefenen. Bart en Toon hebben dan vorige herfst ook met al hun kunnen moeten inpraten op Marc om de papfles een avondje te willen ruilen voor een 'Orval'. Het is hen uiteindelijk dan toch gelukt en zie er was toen zelfs geen enkel spoor van verval aanwezig. Sinds een paar jaar is er ook een vierde generaal komen opduiken in dit kleine leger in de persoon van percussionist Christophe 'El Diablo' Millet en ook vandaag zit de man met de bongo's in de frontline.

Dit was november 2017 en ook op het waanzinnige afscheidsfeest op 15 en 16 december van vorig jaar waren 'Les Generals Jack' van corvee. Dit met een algemene sing-a-long tot op het podium. Ook deze nieuwe is het voor deze generals een obligation om er te komen spelen, en zo is het dat ik op enkele maanden tijd ze een derde keer aan het werk zal komen te zien. Telkens weer hier in 'De Blauwe Kater' dat we voor de gelegenheid maar eens de 'Mess Officieren' zullen noemen. Alsof ik terug mijn legerdienst moet herbeleven en rest er uiteraard de vraag iof ik voor mijn soldij dan langs kolonel Gert moet passeren of gewoon via start langs adjudant-chef Bas ;-). Alors ce soir les Generals...mais d'abord une bière s.v.p.

Het was helaas heerlijk toeven buiten op het terras maar de plicht roept...En avant, marche! en zo trokken 'Les Generals Jack' ten strijde gewapend met twee Strats, een drumsstel, een koppel bongo's en een arsenaal aan percussie materiaal. Op het podium ook nog steeds die oerdegelijke 'Sovtek MIG-50' een buit uit de oorlogsvoering in het Russische Saratov. Na zdorovje! Ondertussen waren Kolonel Gert samen met zijn voetvolk zich als deserteurs beginnen gedragen en dropen verslagen af en zo konden 'Les Generals Jack' dan aan hun triomftocht beginnen. Maar niet alvorens het artillerie geschut afgestemd werd op amper 86 decibels. Wa zegge ze?

In het zog van Bart, Marc, Toon en Christophe waren er aardig wat volgelingen van deze 'Generals Jack' afgezakt naar de vismarkt om er een 'victory party' op gang te trappen. Een feestje dat eerder bescheiden begon met het nummer '4/7'. Tijd ook om de rest van het 'terrasvolk' naar binnen te lokken. Na 'Packed Up My Things' besloten ze als echte 'Generals' het Noord Station wijselijk links te laten liggen en trokken ze zo triomferend verder richting 'Matongé Square'. De diversiteit in de muziek van deze 'Les Generals Jack' maken dat ze door iedere aanwezige hier in kwartier 'Le Blue Chat' geliefd zijn en komen we zo uit bij één van de zeldzame covers van dit bataljon met het funky '25 Miles', eentje dat ze veroverd hebben uit de 'war' met Edwin Star.

Met 'Monkey Man' hebben ze het hier niet over hun 'baas', minister van defensie Vandeput maar brengen ze gewoon een vrolijk deuntje wat de sfeer hier enkel ten goede komt. Aan een ander soort van 'batterie' kan Toon zich ondertussen volledig uitleven en komen deze 'Les Generals Jack' volledig op kruissnelheid met een dB(A) van maar liefst 86 en een halfke :-) Tromgeroffel alom met 'Donkey' en zo marcheren 'Les Generals' triomfantelijk verder hier in Leuven.

'Crazy Dog Boogie' en het funky 'Boogie Bang Bang' maken hun triomftocht hier compleet en omdat hun 'Human Condition' terug op punt staat kan er altijd nog wel eentje bij. Kolonel Gert had dan al lang met de witte vlag staan wapperen. Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé! En nu maar hopen dat ze terug definitief hun draai hebben gevonden...Op 14 mei is het de beurt aan 'Tensfield' hier in 'De Blauwe Kater'. On les saluts!