© Rootsville.eu

Esther & Fatou (B)
Folk-Pop
Het Depot Leuven (16-05-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Het Depot

info band: Esther & Fatou

© Rootsville 2018


Heel soms kleuren we ook bij Rootsville even buiten de lijntjes en daarvoor gingen we richting 'Het Depot' te Leuven. En het was ons nu ook niet om de headliner te doen maar voor diegene die de avond op gang zouden gaan trappen. Diegene, dat zijn Esther & Fatou en dus de reden waarom we tussen al het aankomend festivalgeweld toch nog even de cultuurtempel van Leuven gingen opzoeken.

De interesse werd al een tijdje aangewakkerd en met de quote 'verandering van spijs doet eten' in het achterhoofd trokken we onze stoute schoenen aan richting 'stoosse'. Esther Artois en Fatou Jans zijn zielsgenoten uit het Leuvense die elkaar muzikaal perfect aanvoelen. Als een volledige leek ben ik dan maar even gaan drasduinen in hun nog jonge geschiedenis en kwam ik verwonderljk vast te stellen dat het in de prijzen vallen op het provinciaal muziekconcours Rockvonk, en de samenwerking van Vlaams-Brabant met de Chinese grootstad Chengdu, dit duo een reisje richting China opleverde. Zich ginds kunnen gaan tonen op een internationale muziekwedstrijd met deelnemers uit de US, Japan en Scandinavië, toch even iets om fier op te zijn.

Esther en Fatou brengen intieme popsongs waarin de hedendaagse folk toch ook een behoorlijke inbreng kent. Verwonderlijk ook was dat ze hier in 'Het Depot' niet als duo aantreden maar vergezeld van een complete band. Een band bestaande uit drummer Christophe Vandewoude, Moreno Claes aan de basgitaar, gitarist Robby Govaerts. Als extra additief was er ook nog een trompettist en een tweede drummer waarvan ik jullie de namen helaas moet schuldig blijven. Vorig jaar brachten Esther & Fatou dan hun debuutsingle 'At Night' op de markt waarmee ze zowat gans voor 'music minded' België een statement wisten te brengen. Uiteraard was dit ook de gelegenheid voor een eerste 'boost' in de pers.

Natuurlijk is 'At Night' een stevige en alles vertellende introductie maar vanavond doen ze me toch ook al meteen kippenvel krijgen met hun binnenkomer. Een zeer intieme intro waarbij je al onmiddellijk een speld hoort vallen. Na een beklijvende harmonieuze samenzang komt de band gepast in te vallen en nee, zelfs met twee drummers wordt het niet bombastisch maar blijft de eigenheid van dit duo behouden. Al dadelijk een respectvol applaus is het antwoord van de reeds goedgevulde zaal.

Mij doen ze terugdenken aan de glorie periode van Simon & Garfunkel, maar ik ben ook van een andere generatie. Wonderbaarlijk dat twee 'youngsters' zich als duo zich zo weten te cocoonen en daarmee hun sound volledig op het voorplan komen te brengen. Een mix van pop en folk waarbij soms een vleugje intieme Americana is waar te nemen. Muziek in al zijn schoonheid.

Na 'Learn From This' en 'Love is Gone' zijn hun talrijke fans toe aan een muzikaal orgasme wanneer ze hun debuutsingle 'At Night' komen te brengen. Hier in Leuven aanschouwen ze dit nummer al als een wereldhit, en dat zou het ook kunnen zijn. Met 'Hungry For Time' zit het voorspel voor Milo Meskens er reeds op en richt ik met toch even tot de eventuele manager. Dit is intrigerend mooi, betoverend en getuigd van klasse. Dus tijd om volledig in de spotlights te treden en zo krijgen ze ook van mij een respectvol en wel verdiend applaus.