© Rootsville.eu

The Catsmokes - Roland Van Campenhout & John Joris
Roots
Live in Hasselt (28-05-2018)

reporter & photo credits: Freddie


organisatie: Live in Hasselt

info band: The Catsmokes - Roland Van Campenhout - John Joris (Two of Us)

© Rootsville 2018


Ook al zat 'Duvel Blues' nog in de genen toch ahd ik de 'Bettes' van 'The Catsmokes' enigszins beloofd om af te zakken naar Hasselt. Ervoor nog onze éminence grise 'Roland' meepakken was dan nog een surplus. Dus in de vooravond richting jeneverstad Hasselt voor een Rootsy avondje.

Met 'Live in Hasselt' kende deze Limburgse hoofdstad een weekendje vol met 'live' muziek. Muziek van allerlei strekkingen overspoelden het weekend van 26 en 27 mei deze stad. Pleintjes en enkele horeacazaken werden omgetoverd tot 'live podia'. Ook blues maakte zijn opwachting met onder meer Black Cat Biscuit en Madcat's Roughriders maar nog onder invloed van het 'Duvel syndroom' moest ik keuzes maken. Trouwens die van de 'zwarte kat' komen we nog wel tegen.

Op het Molenpoortplein was het meteen heerlijk toeven al waren er altijd wel de dreigende onweersbuien die voor onheil zouden kunnen gaan zorgen maar het bleef enkel bij dreiging. Samen met de stad Hasselt is ook John Joris van het 'JnR Muziekcentrum' een van de fundamenten van dit event. Op mijn programma dus eerst John Joris en Roland Van Campenhout. Doordat ervoor 'Two of Us' hun passage op het podium hadden gekend was Eddy Scheepers aan de 'pedal steel' ook nu maar blijven zitten om zo met zijn 'Two of Us' compadre John Joris en Roland gezelschap te houden met zijn alom geliefd instrument.

Americana is het 'keywoord' bij deze ontmoeting tussen Roland, Joris en Eddy. Steengoede cover uit het verleden, een lekker pintje onder een zonnige vooravond een reporter kan het toch zwaar hebben ;-) Overal op Vlaamsche wegen kom je Michel van 'Peer' tegen en dus ook hier op het Molenpoortplein in Hasselt. Een playlist, ja die was er wel maar met Roland aan het stuur wet je maar nooit. Toch geen al te psychedelische toestanden vandaag maar recht toe Americana met uitstapjes naar 'Plastic Jesus' en zelfs 'Down in The Boondocks' van Billie Joe Royal uit 1965. Een van Roland's favorietjes is ook Del Shannon's 'Runaway' en dat kon de menigte op dit plein best smaken. Op een familie vriendelijke manier kregen we zelfs een stukje folk met Dylan's 'All Along The Watchtower'.

Further on up the road van de Bobby Blue Band werd niet gespeeld maar was het statement dat Roland nog verder moest naar een volgend optreden, ja en dat allemaal op 73-jarige leeftijd ;-) John en Eddy deden zo dan verder als 'Two of Us' en konden wij nog genieten van nummers als 'Rock Me Mama' en Simon & Garfunkel hun 'Mrs. Robinson'. Tijd nu om even bij te praten met 'The Catmokes'...

The Catsmokes met aan de drums de 'Bettes', bassist de 'Jakke' en de stringbenders Hans en Gerrit gaan al wel een poosje mee en stonden zelfs al op Peer. Van deze passage op de toenmalige hoogmis van de blues bestaat zelfs een DVD en er zijn niet al teveel bands die dit kunnen voorleggen, als er überhaupt al eentje is. The Catsmokes dat is rock 'n roll met soms ook een dosis Cash en Blasters.

Opeens verschenen er terug dreigende wolken maar dat werd snel verholpen toen Robert met de soundcheck van zijn drumstel begon. De verschijningen van de zichtbare waterdruppeltjes maakten dat ze zich zo vlug mogelijk van het Molenpoortplein verwijderden wanneer Robert's snaredrum als kanonnetjes tussen de fruitbomen hun uiteen begonnen te drijven. Grapje Bettes ;-)

De soundcheck zat er op en dus konden deze 'Catsmokes' iets over 08.30Pm beginnen om het plein hier wat animo te bezorgen met hun opener 'Texas Sun'. 'You Better Be My Baby', ik weet niet tegen wie de Gerrit het nu zou hebben maar feit was wel dat de Hasseleirs terug de weg naar dit plein begonnen te vinden. Cash had ik gezegd, wel Cash zullen we krijgen met 'Cry Cry Cry', eentje dat je zelden of nooit beu wordt. Met 'Burning love' komt ook hier de 'King' weer tot leven en voor diegene die ervan overtuigd zijn dat Elvis nog leeft, awel hij stond hier in Hasselt. The Catsmokes, je wordt deze rockers nooit beu en zeker ook niet hun muziek! Let's twist it...