© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke #15
dag 1
Hofke van Chantraine Oud-Turnhout (01-06-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Goezot

info band: The Scabs - Brabasonic

© Rootsville 2018


Het eerste weekend van juni en we maken ons op voor één van de gezelligste festivals van 't land en dat is 'Goezot in 't Hofke'. Een festival dat uit een drieluik bestaat met een eerste dag waarop er luis bestaat dat commercieel gerelateerd is, en dat zijn dit jaar 'The Scabs'. De 2de dag is er eentje voor het rootsvolkje van België en op dag 3 is het verzamelen geblazen voor de blues adepten. Naar aloude gewoonten hangt bij de eerste dag al het bordje 'Sold Out' aan de ingang, en zo verwelkomt 'Goezotter Peter' iedereen hier op deze jubileum editie van reeds 15 jaar 'Goezot'. Nu nog die 'kristallen' vaas op 't schap...

Rond 08.30PM is het aan Brabasonic om de debatten hier vanavond te openen. Deze band bestaat uit Gert Wouters (bass & lead vocals), Hans De Pauw (guitar & backing vocals), Ben De Pauw (guitar & backing vocals), Jef Cambré (keys) en Joost De Pauw (drums & backing vocals). Met de Brabançonne in de intro, is het meteen duidelijk waar deze band voor staat, Belgische hits. De ene in originele staat, de andere in een versie waarvoor men een goede kennis moet hebben.

Bij het opkomen van deze uit Arendonk afkomstige 'Sonics' ;-) bestaat de intro eruit door het afspelen van onze 'Barabaçonne' en daar loopt het misschien een klein beetje fout meer geen nood gasten onze ganse politieke wereld draait enigszins in de soep, dus niet getreurd. Nadat ze openen met 'The Future' gaat het stevig door met deze 'Brabasonic'. Zelfs met punk komen ze op de proppen en wanneer ze 'There Will Be No Next Time' brengen van onze Belgische punkband 'The Kids' is het 'hofke' al volop aan het meedeinen. Nummers als 'Beats of Love' van Nacht und Nebel en 'Lena ' van de '2 Belgen' maken dat het hier een 'best of' wordt van onze Belgische muziekcultuur.

Voor aanvang van het songfestival nummer 'City Lights' maakt Gert Wouters ons duidelijk dat het er bijna opzit voor deze passage in 't hofke. Als bisser is er nog 'Harlequins of Love van de Leuvense formatie 'Customs'...'Brabasonic' we give you 10 points.

Hoeveel levens kan een band hebben en dan bedoelen we zeker de meer dan 7 levens van 'The Scabs'. Het begon allemaal in 1981 in de buurt van Diest toen Guy Swinnen, Berre Bergen (1962-2016), Francis Vangeel en Frankie Saenen besloten om een rockband op te richten. De eerste jaren werd het een komen en gaan van muzikanten zo kwam, ging en kwam terug ook onze rocker pure sang, Willy Willy. De huidige bezetting bestaat uit Guy Swinnen, Frankie Saenen en Willy Willy en laten zich tijdens deze tour bijstaan door Patrick Cuyvers (keys), Geert Schurmans (bas) en David Piedfort (gitaar/vocals). Als surplus'ke zijn er nog de backing vocals van Jolien Thijs.

The Scabs in 't Hofke met als resultaat dat deze dag al meteen was uitverkocht, om maar aan te tonen hoe waanzinnig populair ze nog steeds zijn. Je kan dit concert ook aanzien als de 'kick off' van een lange tournee langsheen de diverse muziektempels en pleinen van het land en daar zijn die van 'Goezot' dan ook meteen op gesprongen...goezot hé.

The Scabs, dat is niet al teveel 'bla bla' maar des te meer 'boem boem' wat wil zeggen dat de Guy zich niet al te druk maakt om bintdeksten maar de muziek laat spreken. Ik woon op de grens met de heimat van de frontman en in vogelvlucht op amper een paar honderd meters van zijn 'Scabscave' en kan de sfeer dus bijna levendig opsnuiven. Een sfeer die hier ook in de overvolle hof aanwezig is. Fans van alle leeftijden verdringen zich voor het podium al meteen vanaf 'Is This Life'. Dit is ook het ware leven van 'The Scabs', zich uitleven op concerten.

Een wel geoliede machine die draait als nooit ervoor. Na nummers als 'Credit Cards' en 'Halfway Home' vindt Guy Swinnen dat het tijd is aan de talrijke fans om van zich te laten horen en onder de orkestratie van Jolien Thijs kelen we allen mee op de hit 'Don't You Know'. Gelukkig maar dat de weergoden die van 'Goezot' een beetje milder gezind zijn want zoals het de afgelopen dagen is geweest dan zouden er hier enkelen in zwijm zijn gevallen en niet voor de Guy'kes.

'Seven Seas', 'I Need You' en 'Hard Times', ja zo wordt iedereen hier 'goezot' vanavond, zo gaat de avond verder met hits als 'Nothing On My Radio', 'Liquor Store ' en 'Matchbox Car'. Gedaan??? ze moesten eens durven sé! Dus bissers à la carte van deze Belgische rockers pur sang...and so 'Keep on Driving', en dat doen we dan ook op dit nachtelijk uur richting huiswaarts. Een opener die beloofd voor het verdere verloop van dit 15 years anniversary fest...CU


rock 'n roll...