© Rootsville.eu

Guy Verlinde & The Mighty Gators
Birthday Bash ft. Ian Siegal, Ina Forsman, Nico Duportal, Richard van Bergen, Doghouse Sam, Tiny Legs Tim
De Roma Antwerpen (07-06-2018)

reporter & photo credits: Freddie, Greet B & photoshop :-(

info club: De Roma

info band: Guy Verlinde

© Rootsville 2018


20 jaar Guy Verlinde en 10 jaar de Mighty Gators dat moet gevierd worden en dat de Guy dan ook meteen in stijl. 'De Roma' gans alleen voor hem samen met enkele vrienden en niet meteen van de minsten. Vanavond zal Guy in de bloemetjes gezet worden door niemand minder dan Ian Siegal, Ina Forsman, Nico Duportal, Richard van Bergen, Doghouse Sam en zijn Ghentse copain Tiny Legs Tim.

Door toedoen van deze dubbele 'anniversary tour' puilt de agenda van Guy Verlinde letterlijk en figuurlijk uit. Talrijke concerten in binnen- en buitenland met dit jaar nog een optredens op Hookrock, (dan wel met The Houserockers), BE-Mine Blues, zelfs Blues Peer en ook samen op de affiche met Santana op Cognac Blues Passions om er maar enkele te noemen. Donderdagavond dus 'de' 'Birthday Bash' in De Roma. Zo zagen we Guy Verlinde & The Mighty Gators dit jaar ook al op de Southern Bluesnight in Heerlen, het Hageland Blues & Roots Festival, zijn CD voorstelling in De Minard te Gent en een passage bij Move2Blues te Hasselt. Reden genoeg en een must om als blues liefhebber ook hier aanwezig te zijn voor het feestje van deze Belgische blues gigant.

Uiteraard heel wat 'die hard' fans van deze Guy Verlinde aanwezig in 'de Roma', zelfs de Nederlanders lieten zich niet onbetuigd. Als DJ voor de after-party en tevens 'MC' voor de avond was DJ Sep overgevolgen van Ghent en zo was de Missy Sippy hier alom aanwezig. Helemaal on his own kwam Guy zijn talrijke trouwe fans begroeten en als ode aan de blues begon hij in zijn eentje ' a capella' met Son House zijn 'Don't You Know People Grinnin' in Your Face'. Die glimlach werd alsmaar breder toen de 'Mighty Gators' hem kwamen te vervoegen. Karel Zosel op basgitaar, Stijn Bervoets als string bender en drummer Benoit Maddens zijn al een tijdje steun en toeverlaat op het podium voor Guy, en zo is het feestje definitief van start gegaan waarna het shaken kan beginnen met 'Soul Jivin'. Na het aangrijpende 'Sacred Ground' is ook Guy's vader hier spiritueel aanwezig en wordt meteen iedereen bij de keel gegrepen.

Met een lijst van 'special guests' van hier tot in Tokio kan je er best maar op tijd aan beginnen en zo komt de aimabele en uitermate sterke rhythm 'n blues sensatie Nico Duportal als eerste zijn kunstjes vertonen. Na het gezamenlijke 'I've Got You' laat deze fransoos horen waarom hij zo geliefd is, en dit tot in Amerika toe. Zijn 'Rock 'n Roll' werkt zo aanstekelijk dat zelfs de meest stijve harken hier in beweging komen. Nog wat rock 'n roll op de radio en meteen tijd om Guy's blues bro' Tiny Legs Tim op het podium te roepen. Tijd ook om Benoit het roer te ontnemen achter de drums en daarvoor komt King Berik (The Houserockers) plaats vatten achter de trommels. 'I've Been Waiting' is het eerste gezamenlijke nummer voor dit Gentse koningskoppel van de blues waarna Tim het woord neemt met 'One More Change' en we hier zo blues te horen krijgen die bij iedereen bijzonder in de smaak valt.

Met 'Heaven Inside My Head' worden de 'Mighty Gators' nog eens in de spotlights geplaatst en dan is het tijd evoor één van de beste guitarslingers van bij onze Noorderburen. Richard van Bergen zijn periode met die uitstekende American sensatie 'The Shiner Twins' heeft bij mij nog steeds een plaatsje in mijn hart maar nu samen op het podium met zijn kompaan van 'The Houserockers' gaat het er meteen steviger aan toe. Zijn doordringende slide zindert door de Roma en met 'She Moves Me' en een stukje NOLA kunnen ook wij niet anders dan ontroerd worden. De apotheose voor de eerste set is 'Powered By The Blues' afskuitend met een knappe solo van Stijn Bervoets. 'Powered' zijn we dit niet allemaal hier vanavond in 'De Roma'? Voor zover dit nog nodig was komt 'Sep' nog eens iedereen ophitsen en maken we ons op voor het tweede gedeeltje van deze 'Birthday Bash'. Alles picobello het enige storend element als fotograaf hier was de kl*te verlichting.

Iedereen de nodige dosis nicotine en andere geneugten binnen, allemaal langs den toog gepasseerd om 'eenarmige' Walter te begroeten en ready, willin' and able voor deel 2. Meteen terug naar way down south met het aanstekelijke 'Bon Ton Roulet'. Achter de coulissen ook al een babbel gehad met Toon Vlerick die toch ook zo een vier jaar van zijn leven heeft gegeven aan deze 'Mighty Gators'. Tijd daarna om de zoveelste klasbak hier vanavond op het podium te roepen. Helemaal uit het verre Limburg was er Doghouse Sam. Wouter aka Doghouse Sam had hier vanavond één van zijn eerste geliefkoosde instrumenten bij en dat was de 'Mississippi Saxofoon' oftewel zijn noeneke. Ook bij hem het gebruikelijke concept en dat eerst er eentje samen spelen met het feestvarken alvorens de tent op stelten te gaan zetten met Willie Dixon's stomende 'I'm Ready'. Na deze rock 'n rol'ler tijd voor 'het' ambiance nummer tijdens de optredens van Guy Verlinde & The Mighty Gators...Aint No Sunshine met dat overbekende Marley rifje in verweven. A sing-a-long waardig!

De voorbije jaren kon je haast er niet naast kijken, en dat was de aanwezigheid van Ina Forsman op onze podia. Toch ook wel dat een beetje de verdienste van Guy Verlinde dat we hier overvloedig met deze Finse konden kennismaken wat haar ook bracht tot in de befaamde Blues Caravan van Thomas Ruf. Dit in 2016 aan de zijde van Tasha Taylor en Layla Zoe aka The Blue Sisters. Haar toezeggen om van deze 'Birthday Bash' deel uit te maken was meteen ook een overbodig telefoontje en zo staat deze Finse rhythm 'n blues Queen hier vanavond in 'De Rome'. Haar eerste wapenfeit op deze party is een beklijvend duet met Guy en het nummer 'Lovestrong Revisted'.

Daanra ruimt Guy de baan voor Richard van Bergen en wordt dit een algemene repetitie voor Hookrock later deze maand. Ina gaat ons hier twee nummer'kes brengen. Something old and something new en begint met het oude en zwoele 'The Devil May Dance Tonight'. Tijd ook om mijn 'kodakse' op te gaan bergen want de belichting werd al te gortig. Ook haar nieuwere werk 'Chains' past perfect bij deze Finse Diva en zo worden ook de fans hier vanavond aan banden gelegd.

Saving the best for last zou een beetje oneerbiedig zijn tegenover de andere muzikanten die vanavond het poidum hebben gedeeld met Guy Verlinde & The Mighty Gators. Stuk voor stuk hebben alle 'special guests' hier het beste van zichzelf gegeven om van deze 'Birthday Bash 20/10' er eentje te maken om in te kaderen en zo Guy een onvergetelijke avond hebben bezorgd en daarom ook het volgende 'Pursuit of Happiness'. Tijd dan om het laatste grote kanon in stelling te brengen en dit is niemand minder dan Ian Siegal.

Met zijn 'If You Walk With The Devil' geeft Ian Siegal meteen repliek aan Ina's 'The Devil May Dance Tonight' of hebben het beiden hier over Guy want daarvoor zijn ze naar Antwerpen gekomen. Merkelijk hoorbaar dat ook deze 'Englishman in Antwerpen' meer dan voldoende aanhang heeft hier in België en niet zo verwonderlijk als je al een paar keer op Blues Peer hebt gestaan. Nico Duportal vervoegd terug de gelederen en met Ian Siegal brengen ze nog 'How Many More Years' en 'She's Got The Devil In Her', dus Ian kent Ina toch ook goed :-)

Helaas lopen we ook naar het einde van dit feestje hier in 'De Roma' en brengen ze nog 'Winter Blues'? in deze zwoele omgeving. Wat uiteraard niet mag of kan ontbreken is de nationale hymne van de Missy Sippy in Gent. 'Going Down To Missy Sippy' zal voor mij ergens in de loop van de volgende dagen zijn maar zo kent deze 'Birthday Bash' een meer dan gepast einde. Dankoewel Guy Verlinde & The Gators, Ina Forsman, Ian Siegal, Nico Duportal, Richard van Bergen, Tiny Legs tim en Doghouse Sam voor dit heerlijk avondje entertainment met uitstekende blues. All together now en tijd voor de spinner van vanavond, DJ Sep!

vorige concert reports Guy Verlinde & The Mighty Gators in 2018...

CD voorstelling De Minard Gent op 27-01-2018 (report) (album report)
Southern Bluesnight Heerlen (NL) op 17-03-2018 (report)
Hageland Blues & Roots Night Glabbeek op 24-03-2018 (report)
Move2Blues Hasselt op 12-04-2018 (report)


photo Guy Verlinde 2015 © Rootsville