© Rootsville.eu

The 1-Time Blues Band
Blues
Blauberg - Herselt (24-06-2018)

reporter & photo credits: Freddie


© Rootsville 2018


Het begon allemaal als een project om een goed doel te steunen. Een samensmelting door leden van diverse blues & roots bands die ooit hebben bestaan en die het nodig vonden om slechts '1' maal samen te komen en zo zich in de kijker te spelen. Hun eerste en enige optreden zou zich afspelen op "Wokkel Blues" in Nederland. Zeer merkwaardig want er stond zelfs niet één enkele Nederlander op het podium. Onder het mom van nooit sant in eigen land werd deze formatie dan ook maar meteen geboekt voor "Zilst Blues" eind oktober van dit jaar, dit weerom door 'Ollanders' en blues liefhebbers pur sang, Wout en Nicolien.

Plots zag ik de naam van deze band ook opduiken op een motortreffen ter nagedachtenis van verongelukte motorrijders in een voorstad van Herselt dit in een organisatie van "MTC Groot Herselt". Daar we bij "Rootsville" als sinds het ontstaan zeker ook de mindere goden in de kijker kwamen te zetten zag ik het als een plicht om me ook dan op zondagnamiddag richting Blauberg te begeven. Mijn HD'ke had ik begin 2017 verkocht, dit ondanks 20 jaar motorplezier en talrijke reizen, en zo verplaatste ik me dus maar met mijn vierwieler tussen de talrijke "bikes".

Wie zijn nu deze "The 1-Time Blues band" ? Na het opdoeken van de ambiance blues band van het land "Cilly Willy Loony Goony and the Free American Indian Hippy Blues Street Fruits" kortweg "Chilly Willy" dreigde frontman Den Huibbe in een zwart gat te vallen. 25 jaar "on stage" met deze Chilly Willy kom je ook niet zo maar uit te wissen. Van het één kwam het ander en zo begonnen er zich wilde plannen te ontwikkelen. Zijn "partners in crime" vond hij bij de tandem welke ooit "Cora Lee and No Trouble" deed ontstaan, met name zangeres Cora Lee en bassist Ronald Burssens. Zo waren er reeds twee vocale uithangborden en een bassist. Een gitarist werd gevonden in de persoon van Andy Aerts, een "string bender" die al bij verschillende bands zijn sporen verdiende en ook in de laatste bezetting van "Chilly Willy" speelde. Een "batteur" die werd gevonden in de persoon van Robert Theys aka de Bettes. Ondanks dat hij nu nog altijd de drumsticks beroerd bij "The Catsmokes" zag ook hij er geen graten in om nog eens in overdrive te gaan. Een veelzijdige blues band daarin vinden we uiteraard ook een "smoelschuiver" tussen. Walter Coolen is ook al geen vreemde eend in de bijt want hij depanneerde ook met regelmaat "Cilly Willy". Zijn hart leeft voor de blues want hij was ook samen met Anna Lee een van de bezielers van het voorlopig in de koelkast verdwenen "Backyard Blues" en speelde zo ook als "harper" bij diverse bands. Naast dit alles is Walter ook de bezieler van de "Mojo Jam Sessions" die zowel op "Blues Peer" als dit jaar ook op "Hookrock" tijdens de change-overs samen met Anna Lee voor de nodige ambiance komt te zorgen. Al een hele "legacy" samen en toch moest en zou deze "The 1-Time Blues Band" anders gaan worden. Dat extra'tje kwam er met toetsenist en saxofonist Marc Steenbergen. Hem kennen we van bij de Kirri's zijn "Travelin' Kitchen Jam" maar ook van bij onze eigenste tribute band van "The Mavericks", kortweg "The Mavorix".

Een vrouwelijke en mannelijke "blues shooter", een solide ritme sectie, een meester op de six-strings, een bluesman en zijn "noeneke" en een wizard op de "black & white keys", laat maar komen deze "The 1-Time Blues Band", we zijn er klaar voor en samen met mij toch ook wel enkele blues fans. De plaats van het gebeuren was een zaaltje op de Blauberg waar ooit de "indoor" versie van Gevarenwinkel eens heeft plaats gevonden. Tegen de klok van drie uur kwamen de "motards" terug van hun "herdenkingsrit" en konden ook deze "The 1-Time Blues Band" er aan beginnen.

Alhoewel "den Huibbe" me beloofde dat het enigszins anders ging klinken kregen we toch nummers als "Rock This House" van Jimmy Rogers en het onmisbare "Help Me" van SBWII. En toch moest ik ze gelijk geven want door toevoeging van Marc aan de "keys" kregen deze klassiekers ergens meer body. Diezelfde meerwaarde was er ook door de tandem van Andy en Ronald waarbij je kon waarnemen dat het plezier van het spelen was terug gekeerd. Met "Messing With The Kid" van Junior Wells ontpopte Cora Lee zich als een jongere Koko Taylor, maar diegene die al een tijdje meegaan weten wel dat ze kan zingen.

Straf was ook dat de HD club "Kempen Chapter" vertederd werden door deze "The 1-Time Blues Band" en zo konden de onderhandelingen reeds starten voor hun eerstvolgende "Open House". De band was reeds ingevuld. Nog een opmerkelijk verschil met "Chilly Willy" was dat er met "My Man" een nummer werd gebracht van de hand van Cora Lee en Ronald. Een "original" dus en Straffe kost! "Hit The Road Jack" van brother Ray werd een conversatie tussen de twee vocale uithangborden van deze nieuwe en toch wel wervelende band. Een nummer dat origineel van de hand van Percy Mayfield is. Ook smoelschuiver "Walter" kwam zijn duit in het zakje doen en ging zo de battle aan met Cora Lee. Opmerkelijk was ook dat we ons nog geen seconde hadden zitten vervelen en daar waren we het allen volmondig over eens. De Bettes had wel al "watten" rond zijn drumsticks moeten doen want de akoestiek was nu niet meteen om naar huis te schrijven, maar Robert het klopte wel ;-)

Om Dianneke van haar hondenbeet nog beter te laten genezen werd er dan maar eentje van "Van the Man" tussen gegooid maar wat dan kwam was nog straffere kost. Cora Lee en Ronald moeten wel in een bijzonder romantische bui zijn geweest toen ze het daaropvolgende "Who is My Daddy" kwamen te componeren. Eentje om in de rhythm 'n blues galerij thuis te horen. Sjapoo! Nog een beetje soul erbij met "Do The 45" van The Sharpees in de versie van Ryan Shaw en we deinden helaas af naar het einde van dit concert.

Opmerkelijke conclusie is dat deze "The 1-Time Blues Band" klinkt alsof ze al jaren samen spelen. Dat er zo goed als geen enkel minpuntje te bespeuren was, iets wat iedereen hier kwam te bevestigen. Dat "den Huibbe" zich kwam te profileren als multi-instrumentalist. Dat de bekende "Chilly Willy Shake" terug ten tonele verscheen en "last but not least" dat Vic Gevarenwinkel aan de "coke" is :-). Nikske "1-Time Blues Band" leg de contracten al maar klaar voor de eerst volgende 25 jaar want een nieuwe "Ambiance Blues Band" met muzikale inhoud is geboren...


den Huibbe als multi-instrumentalist :-)

de Chilly Willy Shake

Vic aan de "coke"