© Rootsville.eu

Ryan Lee Crosby (US)
Blue Mondays
Blauwe Kater Leuven (12-11-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Blauwe Kater
info band: Ryan Lee Crosby


© Rootsville 2018


Je moet er wat voor over hebben als fan voor "live music sessions". Gisteren maar even bijna 500 km in de auto en camper doorgebracht en vandaag slepen we ons richting "Blauwe Kater". Op de affiche bij de cats & kitties multi-instrumentalist Ryan Lee Crosby. Eén iemand uit de stal van "Salmon Bookings" , een agentschap met ook onder meer Guy Davis, Lon Eldridge & Steven Troch, Dayna Kurtz, Farbizio Poggi en Kate MacLeod in de portefeuille dan vertrek je al met een enigzins gerust gemoed.

Ryan Lee Crosby is hier met een doel en dat is zijn nieuwste album "River Music" promoten (album report). Hij beschrijft zichzelf als een 'zoeker' en springt out of the box door het bespelen van een elektrische 12-snarige gitaar en chaturangui, de 22-snarige Indiase slide-gitaar ontworpen door Pandit Debashish Bhattacharya. De invloeden van "raga" krijgen we door de hypnotiserende sound waarmee hij de ruimte komt te vullen. Misschien hadden we eerst een waterpijp besteld om zo nog vlugger in trance te raken. Ryan Lee Crosby leerde de bluesgitaar bespelen door Paul Rishell, iemand die speelde bij namen als Son House en John Lee Hooker en begon al op 13-jarige leeftijd met het spelen van bluesharp om daarna zijn wilde tienjaren door te brengen in de punkscène. Zijn raga-periode ontstond door het luisteren naar opnamen van George Harrison en Ravi Shankar.

Zijn "chaturangui" heeft hij noodgedwongen in de States moeten laten wegens het te duur transport maar Jay Scheffer aan de harmonica en Grant Smith op de Afrikaanse calabash en allerhande percussie tekenen wel present. Wat meteen opvalt is dat de biergigant die hier in Leuven huist zich ook op de muziekwereld wil storten door het gaan bouwen van een gitaar. Alle gekheid op een stokje natuurlijk maar dat Ryan Lee Crosby ook zijn "Stella" heeft meegebracht viel meteen op. Dit merk dat werd opgericht in 1899 werd ooit bespeeld door namen als Lead Belly, R.L. Burnside, Son House, Skip James en uiteraard zo vele anderen waaronder ook Robert Johnson is en blijft net als deze "Blauwe Kater" iconisch te noemen en dat doet het beste hopen voor de blues vanavond.

Wanneer alle geplogenheden hier achter de rug zijn kan Ryan Lee Crosby aan zijn 17de en allerlaatste concert op Europese bodem beginnen. Ryan Lee opent hier op zijn 12-snarige gitaar met "You Are Note Alone" en dat is hier niemand in het alweer volgelopen café. We krijgen blues als vanouds en dit ligt enigszins moeilijk bij de studenten want akoestisch lijkt minder hun ding te zijn, lettend op het steeds maar toenemend geroezemoes.

Dat deze Ryan Lee Croisby ook fan is van R.L. Burnside komen we te ondervinden wanneer hij het gospelbluesje "Wish I Was in Heaven Sitting Down" komt aan te vatten. Tijd om de "Stella" ter hand te nemen om dienst te gaan doen als "lap steel guitar". Met werk uit zijn nieuwe album zoals "One Da Soon" maar ook met de klassieker onder de klassiekers "Goind Down South" van 'Boogie Beast' Burnside ;-). Jay Scheffer blijft met zijn bluesharp bescheiden op de achterfrond en misschien wil Grant Smith dit ook wel maar het bespelen van een "calabash" is nu niet meteen alledaags. Wel bij de "desert blues" in Mali maar al zeker niet hier op de Vismarkt te Leuven. Ondertussen wordt het tijd om aan het geroezemoes te ontsnappen en trekken Vic Gevarenwinkel en ikzelf terug richting rustigere oorden.

Ryan Lee Crosby ademt en speelt de blues op zijn manier maar het is en blijft ol' school en dat is toch prachtig, rabarber, rabarber, rabarber...We love this blues....and Kitty Steffie too:-) Volgende "Blue Monday Session", niemand minder dan de "Travellin' Blue Kings" en hun CD presentatie van "Wired Up" (album report). Jan een Belgisch biertje s.v.p. hoe? wat? enkel Orval!