© Rootsville.eu

Lowcountry (US)
tiltle: Lowcountry
music: Jazz
release date: july 28, 2023
label: Ropeadope
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lowcountry

© Rootsville 2023


'Lowcountry' is het gelijknamige debuut van het nieuwe collectief van Gullah Singers en verhalenvertellers Gracie Gadsen, Rosa Murray, Joseph Murray en Ron Daise, mede geleid door percussionist Quentin E. Baxter en componist/trompettist Matt White. Een uitstapje naar zuidelijke volkstradities, Lowcountry archiveert deze Gullah-verhalen en -geschiedenissen naast White's krachtige 13-koppige ensemble-orkestraties. Enkele van de beste creatievelingen van South Carolina dragen hun doorgewinterde faciliteiten en erfgoed over aan Lowcountry, waaronder saxofonist Chris Potter en trompettist Charlton Singleton. De output is een requiem van de rijke muzikale nalatenschap van South Carolina en een vitaal cultureel artefact dat mogelijk is gemaakt doordat White in 2019 een Guggenheim Fellowship Award in muziekcompositie ontving.

De Gullah is een Afro-Amerikaanse etnische groep die voornamelijk woont in de Lowcountry-regio van de Verenigde Staten: Georgia, Florida, de Carolina's en in de kustvlakte van de Sea Islands, waaronder St. Helena Island. Na het afronden van zijn doctoraat in Musical Arts aan de University Miami, nam White in 2012 een baan aan Coastal Carolina University, waar hij lesgaf en de opnamestudio op de campus beheerde. Het was in de studio waar hij Dr. Eric Crawford zou ontmoeten, die White rekruteerde om dat jaar te helpen bij het opnemen van veldopnames in St. Helena. Wat begon als een eenmalige kans, veranderde in een jaar pro bono samen reizen. De reis leverde ongeveer 20 uur aan opnames op en de gedeelde hoop om de meesters terug te geven aan jongere generaties Gullah-families als een middel tot behoud.

De 9-track output is triomfantelijk, ritmisch levendig en zorgvuldig georkestreerd. Het begint met de poëzie van de in St. Helena geboren zanger Ron Daise op "Forgotten Moments", die de omvang van de aanstaande verhalen van het album contextualiseert. "Welcome/Buzzard Lope" volgt met verhalende introducties van Ron Daise, Gracie Gadsen, Rosa Murray en Joseph Murray. Het arrangement van een oud schreeuwlied, zoals hier uitgevoerd door Bessie Jones, bevat solo's van White en altsaxofonist Michael Thomas. Door zijn hoorn lichtjes te moduleren bij elke herhaalde melodie, implementeert White de integrale lofhuisservicetraditie van oproep en antwoord.

"Hey Neva" introduceert een andere oude ringkreet, "Aye Neva", meestal gezongen in de ochtend. Het didactische schreeuwlied vertaalt zich naar "Hé buurman! Kijk naar Dag. Day come clean”, een Gullah-uitdrukking die verwijst naar de zonsopgang. Het jubelende deuntje wordt geleid door Chris Potter op tenorsax, waardoor de luisteraars worden aangezet om te genieten van de glorie en de geest van een vroege ochtend. In een typische lofprijzingsdienst moeten zangleiders de hymne op een rij zetten (geef de gemeente het metrum en het nummer van de hymne en reciteer vervolgens de Schrift) voordat ze deze kunnen opheffen (zingen). Dit korte stuk is een ouverture met elementen uit alle composities door elkaar. Zoals Gracie zegt: "Als je de hymne niet kunt verheffen, regel hem dan niet!" Een solo van violist Micah Gangwer in de laatste zin verwijst naar de volgende hymne "Were You There", een gepassioneerde, epische harmonie en beweging.

"Watchman" is afkomstig uit een traditionele nachtdienst en speelt het soort gebed na dat plaatsvindt in de kerk op oudejaarsavond, waar tot middernacht wordt gebeden. Opgenomen in haar huis, merkt White Rosa Murray's gestage optreden op, waardoor het arrangement een stijlvolle, eigentijdse outfit kon aannemen met gemengde maatstaven en beltonen. De nachtwachttradities grijpen terug op Wederopbouw, waarop Ron Daise zinspeelt terwijl hij de emancipatieproclamatie reciteert tegen de drumsolo van Baxter. "Cheraw" is een eerbetoon aan de geboorteplaats van de in South Carolina geboren jazzheld Dizzy Gillespie. Met de in Charleston geboren en trompettist Charlton Singleton, verwijst het deuntje naar verschillende composities binnen de uitgebreide catalogus van de jazzheld. Het ensemble is teruggebracht tot een kwintet voor de meest rechttoe rechtaan selectie van het album, "Prayed Up". Hier bespreekt Rosa een overgangsritueel in de Gullah-gemeenschap: de wildernis intrekken om een succesvol visioen te ervaren.

Om deze ingrijpende onderneming op te lossen, identificeert White de meest herkenbare Gullah-hymne "Kumbaya", wat zich vertaalt naar "Kom hier langs", aan het einde van Lowcountry. Het alomvattende arrangement bevat een traditioneel schreeuwritme als ingang, dat voortschrijdt door de styling van verschuivende strijkersharmonieën, gelaagde pizzicato's en een uitgebreide flugelhorn-solo. White voegt eraan toe: “Ik denk niet dat je een Gullah-album kunt maken zonder een soort verwijzing naar dit nummer, en ik denk dat dit een unieke kijk is en een geweldige manier om het album af te sluiten terwijl je het gevoel behoudt dat het verhaal doorgaat. ”

tracks:

  1. Forgotten Moments
  2. Welcome Buzzard Lope
  3. Hey Neva
  4. Line the Hymn
  5. Were You There
  6. Watchman
  7. Cheraw
  8. Prayed Up
  9. Come By Here