© Rootsville.eu

Ruthie Foster
The Phenomenal

review: Freddie
©Rootsville 2015

Ruthie Foster is niet de dame die we vlug in België aan het werk zullen zien omdat deze upcomming-lady haar agenda wel zeer goed gevuld is. Trouwe bezoekers van 'Het' Bluesevent in Cognac waren in 2007 nog getuige van haar opmerkelijke vertoning op het pleintje bij 'Camus'. Haar 'The Phenomenal' dat reeds in 2006 werd uitgebracht wordt nu door Proper Records nieuw leven in geblazen.

Ruthie die haar debuut cd 'Full Circle' uitbracht in eigen beheer in '97 begon pas echt aan haar opmars in 2002 met 'Runnaway Soul'. Ruthie die toen ten tijde werd voorgesteld als de nieuwe Tracy Chapman staat na de ontmoeting met haar vorig jaar toch nog een trapje hoger op m'n Bluesladder. Hoewel ze in het circuit startte als een Folk/Blues artiste werd ze met 'Runnaway Soul' toch al bij de groten der Soul gecatoriseerd. Naast haar titel 'The Phenomenal' die ze aangemeten kreeg werd ze na haar vorige cd gewoon voorgesteld als...mama got a brand new bag en dat zegt al voldoende.

'The Phenomenal' voor haar naam krijgen moet wel getuigen van klasse want je moet het maar waar kunnen maken om zulke titel met je mee te dragen. Ze had ook 'The Princess' genoemd kunnen worden wat zelfs op die hoogte schat ik haar waarde in. Alhoewel ik Ruthie als akoestische Bluesmadam aan het werk heb gezien en daardoor al danig onder de indruk van was, draag ik haar toch een warm hart toe als Soul artieste al moet ik toegeven dat ze op de beide paarden mag gokken.

'The Phenomenal Ruthie Foster' is een prachtig Soulproduct zoals er heden ten dagen veel te weinig worden uitgebracht. Luister maar naar 'Cuz I'm Here'. Moesten hierop nog 'The Pips' als backing vocals kunnen aantreden zou je het verschil al niet meer merken met die andere Soulmadam. Eigen werk is er ook te horen op dit album. 'Heal Yourself' is er zo ééntje waarmee ze haar grote klasse bevestigd. Aretha...the Queen zou het zeker niet beter kunnen brengen want dit nummer doet je onmiddelijk terug denken aan de grote 'Atlantic' days van de jaren vijftig en zestig.

'Fruits of My Labor' is eigelijk van Lucinda Williams maar wordt hier door Foster tot een ware Soulsleper omgetoverd. Ruthie die buiten een getalendeerd guitariste ook over een paar sublieme stembanden kan beschikken is op deze cd tevens een goede keyboard speelster. Vocaal is ze zeer sterk in een gospel van Son House. Met 'People Grinnin' in Your Face' bekruipt je onmiddelijk het gevoel om zo een bezoek te brengen aan God's huis zoals je dit alleen kan meemaken bij de zwarte bevolking in de States. Moeten we toch misschien emigreren naar South Carolina, dan zijn we onmiddelijk af van onze Vlaamse Eddy's en co en kunnen er anderen ademhalen. De Gospel bij uitstek brengt ze met Sister Rosetta's 'Up Above My Head' (I Hear Music in the Air), maar dan in een versie om ingetogen te bidden en het 'Halleluja' achter wegen te laten. Genieten geblazen!!!

Nog zo'n Glady's-a-like is 'Harder Than the Fall' dat ook van haar eigen hand is, alsook 'Beaver Creek Blues' en ook nog maar een Soulslepertje dat naar 'Mama Said' luistert. Wanneer je de titel 'The Phenomenal' met je meedraagt kan je best ook maar een nummer opnemen met de titel 'Phenomenal Woman' wat het past wonderwel perfect bij haar. Laatste nummer op deze klassieker in wording is het door haar gecomponeerde 'I Don't Know What to Do With My Heart' wat hoogstwaarschijnlijk wel zal doelen op haar breuk met haar vriendin in die periode. Geen nood Ruthie, moest je van geaardheid willen veranderen onze armen staan wagenwijd open!

Diegene die weten dat 'Sweet Soul Music' door mij het warmste hart wordt toegedragen zullen nu wel begrijpen in welke 'Mood' ik me bevind na het beluisteren van deze 'the Phenomenal' en hoop dat met de wederuitgave van Proper Records (waarvoor ne wave) dit pareltje de voorbode is van ander moois en... If You Can't Be With The One You Love, Love The One You're With...(Crosby Stills Nash and Young)

 

Tracks:

1.  Cuz I'm Here
2.  Heal Yourself
3.  Fruits Of My Labor
4.  People Grinnin' In Your Face
5.  Up Above My Head (I Hear Music In The Air)
6.  Harder Than The Fall
7.  Beaver Creek Blues
8.  Mama Said
9.  Phenomenal Woman
10. A Friend Like You
11. I Don't Know What To Do With My Heart


more info:

year: 2006

artist: Ruthie Foster

label: Proper records