© Rootsville.eu

Sam Baker (US)

tiltle: Pretty World
music: singer-songwriter
year: 2007
label: Blue Limestone Records

info artist: Doghouse Sam


© Rootsville 2007


Story's a very important thing," Baker says. "I'm a sucker for stories."

Mooi, het leven is mooi ... maar een twintig jaren geleden was de wereld een ware verschrikking voor de in Itasca, Dallas geboren en getogen Sam Baker. Een terroristische bomaanslag in Peru kostte hem bijna het leven, de revalidatie nam een hele tijd in beslag en het heeft, letterlijk en figuurlijk, bloed, zweet en tranen gekost om de singer/songwriter die de dood in de ogen zag terug in de maatschappij te verwelkomen. (His femoral artery and vein were both cut by shrapnel. "I should have bled out right there," he says.I couldn't walk, my left hand was really chopped up, I was deaf on one side and partially deaf on the other," he says. "I couldn't live a physical life." After an eight-hour emergency surgery in Cuzo, Peru, he endured 17 reconstructive surgeries in Texas, most at Memorial Hermann Hospital in Houston.).

Het album "Mercy" dat in 2004 verscheen en vooral het wereldwijde succes ervan hebben ongetwijfeld een heilzame invloed gehad op de singer/songwriter die ondermeer van ondergetekende een plaatsje in de top 3 van "Best Albums of 2005" mocht ontvangen . Destijds in het leuke gezelschap van ondermeer Jimmy Lafave en the Half Knots zou het ons niet verbazen moest Sam Baker met de schitterende opvolger "Pretty World" opnieuw de strijd aangaan met vermelde heren want ook "Cimarron Manifesto" en "Color Them Blue" gaan ongetwijfeld hoog eindigen in 2007.

Bovendien ligt er met de nieuwe in aantocht zijnde albums van Richard Stooksbury, Mike Maves, Glenna Bell nog meer schoon volk op de loer om hun succes van 2005 te evenaren. De Austin Texas troubadour Sam Baker deed voor het album "Pretty World" opnieuw een beroep op Walt Wilkins (acoustic gt, vocals), Mike Daly (pedal steel, slide gt), Tim Lorsch (violin, mandolin), Ron DeLaVega (bass, cello) en Mickey Grimm (drums & percussie) en liet ditmaal ondermeer Bill Mc Dermott (pump organ, electric gt & engineer), Joel Guzman (accordion), Lloyd Maines (pedal steel, resophonic gt), Fats Kaplan (accordion), Gurf Morlix (vocals, electric gt),  het trio Marcia Ramirez, Britt Savage, Dave Raines (vocals) opdraven om deze "Pretty World" een nog mooiere aanschijn te bezorgen.

En of het gelukt is ... Jongens, jongens toch en girls uiteraard, voor de nieuwkomers onder ons zal het nog eventjes wennen zijn aan dat wat grauwe, groezelige stemmetje maar de habitués in het singer/songerwriterswereldje zullen ongetwijfeld beamen dat Sam Baker zich met dit album op dezelfde hoogte hijst van John Prine, James Mc Murtry, Woody Guthrie, Guy Clark, Bob Dylan, Jimmy Lafave en de reincarnatie blijkt te zijn van Townes Van Zandt. Het verhaaltje over een oude man die in een hoerentent al zingend op zijn dood zit/ligt te wachten "Juarez, a song to himself, waiting round to die"), het relaas van een ongelukkige jeugd, twee op de klippen gelopen huwelijken, een relatie die tot mislukken gedoemd is ("Orphan" met een leuk gekozen fragmentje uit "She sings low, sweet Chariot, she's coming for to carry me home") en de wijze waarop Baker bijna onovertrefbaar een gokverslaafd dametje beschrijft in "Slots" laten er geen gras overgroeien...

De "pretty world, pretty roses, pretty smile morning light, pretty eyes lazy curls" is nog niet voor morgen. Het fils à 'daddy in the money' verhaaltje "Odessa" met het schitterend verweven "Hard Times Comes Again no More" maakt duidelijk dat ook in 2007 de macht van het geld een rechtvaardige wereld en justitie nog steeds in ruime mate beïnvloedt. Het "Sweetly Undone, slowly undress" mag dan de wereld iets rooskleuriger en 'lichtjes' erotischer maken, de keuze tussen truth & lies in "Psychic" plaatsen ons meteen terug met beide voeten in de realiteit. De tranen rollen over de wangen bij het ontroerende en uit -het-leven-gegrepen "Boxes" ("There are valentine cards, some flowers carefuly dried, I love you is written inside") en het autbiografische "Broken Fingers" is "hartverscheurend" mooi maar tevens erg realistisch. "Pretty World" is een meesterwerkje en al dekt de titel niet altijd de lading ... de afsluiter "these December days, the shortest of the year, how beautiful they are "...in een Spaans jasje gestoken laten de wereld toch iets vreedzamer schijnen.

 

tracks:

01 Juarez
02 Orphan
03 Slots
04 Pretty World
05 Odessa
06 Sweetly Undone
07 Psychic
08 Boxes
09 Prelude
10 Broken Fingers
11 Days
12 Recessional