© Rootsville.eu

Danielle Nicole (US)
Wolf Den

review: Freddie

Wanneer we Danielle Nicole gaan voorstellen zullen vele voorhoofden misschien wel wat rimpels gaan vertonen. Wanneer we ‘Trampled Under Foot’ gaan vermelden zullen er onder de bluesadepten wel wat lichtjes gaan branden. Deze band won in 2008 de Internationale Blues Challenge en daar was deze Danielle Nicole een lid van.

Danielle Nicole werd geboren als Nicole Schnebelen, speelde bas en zong bij TUF. Deze band mocht een familiebedrijf worden genoemd want ook haar broers Kris en Nick, de andere leden van deze formatie, mogen zich dezelfde familienaam toe eigenen. Deze familie Schnebelen heeft de muziek in hun bloed en dat gaat zelfs al een paar generaties terug in de tijd. Op 12-jarige leeftijd dweepte deze Danielle met diva’s als Koko Taylor en dat verduidelijkt al veel waarom er bij sommige van haar nummers zoveel ‘zwart’ is in terug te vinden.

Na 13 jaar samen te hebben gespeeld met haar broers hield de band het voor bekeken na een toch behoorlijke carrière in binnen- en buitenland. Het laatste hoogtepunt van TUF was hun album ‘Badlands’ dat in 2013 op de eerste plaats kwam te staan in de Billboard’s Blues Albums. Omdat muziek en het schrijven van nummers bij Danielle diep zit ingeworteld besloot ze dan maar haar eigen band op te richten onder de naam ‘Danielle Nicole. Bij niemand minder dan het ‘Concord Label’ kwam dan in maart een EP op de markt vol met soul invloeden. Danielle liet zich niet door de minsten omringen in haar eigen band want haar zijde koos ze voor Grammy award winner gitarist  en producent Anders Osborne. Aan de drums vinden we Stanton Moore en op de ‘black & white keys’ krijgen we Mike ‘Shinetop Jr.’ Sedovic. Een viertal waar je mee de hort op kan en dus mocht een full CDniet al te lang uitblijven.

Deze full CD is er nu en telt 12 tracks. Het album ‘Wolf Den’ heeft dan niet te lang op zich laten wachten en dat kunnen we na het beluisteren ervan alleen maar toejuichen. Omschakelen van een power trio naar deze formatie is maar een peulschil voor ‘professionals’ als ze zijn. Met haar krachtige en donkere stem brengt Danielle hierop prachtige ballads als ‘Just Give Me Tonight’ en de bijzondere mooie meeslepende tearjerker ‘Take It Al’. Een nummer dat ook bij deze Danielle tot haar favorieten mag worden gerekend.

Op 'It Ain't You' krijgen we ook enkel funky grooves te verwerken en daaruit blijkt dat soul en de New Orleans blues hier gewoon samen hand in hand gaan. Die New Orleans sound krijgen we helemaal op het footstompin' 'In My Dreams' en een piano à la Professor Longhair. En nu maar hopen dat Danielle Nicole ook met haar band de lage landen zal gaan aandoen of is dit ook in my dreams...


Tracks:

01 Take It All
02 How You Gonna Do Me Like That
03 Wolf Den
04 You Only Need Me When You're Down
05 Just Give Me Tonight
06 Easin' Into The Night
07 Did'nt Do You No Good
08 Waiting For Your Love
09 I Feel Like Breaking Up Somebody's Home Tonight
10 It Ain't You
11 In My Dreams
12 Fade Away

EP Danielle Nicole (2015)

01 You Only Need Me When You're Down (radio edit)
02 Starvin' For Love
03 Did'nt Do You No Good (radio edit)
04 Wandering Heart
05 You Only Need Me When You're Down (live)
06 Don't Think Twice, It's Alright (live)

previous CD reports:

Trampled Under Foot - The Philadelphia Sessions (2007)
Trampled Under Foot - May I Be Excused (2008)

more info:

year: 2015

artist: Danielle Nicole

label: Concord Records

distribution: Amazon

the band:

Danielle Nicole (bass & vocals)
Anders Osborne (guitar)
Stanton Moore (drums)
Mike 'Shinetop Jr.' Sedovic (keyboards)