© Rootsville.eu

The Knickerbocker All-Stars
Go Back Home To The Blues

review: Freddie
©Rootsville 2015

Op de zuidwestelijke kustlijn  van Washington County  bevindt zich The Knickerbocker Café en meer bepaald op Railroad Avenue, 35 te Westerly (Rhode Island). Een bar-restaurant dat gekend staat om zijn uitstekende ‘seafood’ en als een ‘traditional’ mag worden bestempeld in de geschiedenis van de American Restaurants. Een plaats ook waar het nachtelijke leven van Rhode Island een perfect thuisbasis  is voor muziek en entertainment.  In dit ‘Knickerbocker Café’ vindt ook de ‘Open Mic at The Knick’ zijn gading. De thuisbasis ook van de succesvolle jump blues & swing formatie ‘Roomful Of Blues’ die werd opgericht in 1967, jawel 1967!

De groep die werd opgericht door o.a  Duke Robillard en pianist Al Copley en waar ook Rich Lataille op de saxofoon te horen is. Het waren twee oorspronkelijke bewoners van Westerly die besloten om in dit al legendarische café de jamsessies terug leven in te blazen. Dus kunnen we ook stellen dat we Bob Christina en JP Gauthier mogen bedanken dat deze ‘The Knickerbocker All-Stars’ hebben besloten om te beginnen met album uit te brengen.  Hun eerste wapenfeit dateert van vorig jaar toen hun ‘Open Mic At The Knick’ op de markt werd gebracht met nummers als ‘You Upset Me baby’, ‘Reconsider Me Baby’, ’ I’m Tore Down’ en ‘Going’ Down’.  Ook op dit nieuwe album van deze ‘All-Stars’ staan meer dan voldoende invloeden van Freddie King, Bobby Bland en Guitar Slim om hun ‘Go Back Home To The Blues’ te laten resulteren in één swingende jump & blues sensatie.

The Knickerbocker All –Stars zijn voornamelijk gegadigden die ook als originele Roomful Of Blues leden kunnen worden aanzien zoals zeker Al Copley en Rich Lataille. Samen met leden en ex-leden van de Duke Robillard en Sugar Ray & The Bluetones  aangevuld met zangers als Willie J Laws en Brian Templeton verkrijgen we hier een geheel met aardig wat nominaties achter hun naam.  Openen doet deze ‘Go Back Home To The Blues’ met de gepaste aankondiging van de band waardoor ze van start gaan met ’36-22-36’ van Deadric Malone, een nummer waarop het jazzy gevoel van Sugar Ray Norcia meer dan een meerwaarde brengt en zo zijn we gelanceerd voor een swing party avant la lettre!

Volledig in de ‘Roomful’ stijl krijgen we het swingende bluesje ‘You Know That You Love Me’ waarna de party verder gaat met Fontaine Brown zijn heerlijke ‘Cadillac Baby’. Deze ‘baby’ brengt het feestje onder stoom tot de Knickerbocker’s het een ietwat trager aan boord gaan leggen met ‘Something To Remember You By’. Nog een stroller van formaat is Willie Mitchell zijn Hokin’ en opmerkelijk  aan dit instrumentaaltje is de ’battle of the saxes’ waardoor we ons volledig in de sfeer van Louis Jordan bevinden.

Net zoals ‘Brand New Fool’ is het volgende ‘Don’t You Ever Get Tired Of Being Wright,’ ook van de  hand van pianist Al Copley en moe worden we deze swing blues helemaal niet! Boogiewoogie en swing gaan hand in hand bij Camille Parker zijn ‘Blockbuster Boogie’  met een indrukwekkende Doc Chanonhouse op de trompet en zo bevinden we ons in de broeierige jazzclubs eind jaren ’30. Of Al Basile zijn ‘Annie Get Your Thing On’ ook bij de reeks ‘answer songs’ van The Midnighters mag worden gerekend weet ik niet en ik heb in iedere geval nooit Etta James horen zingen ‘Roll With Me Al’…maar helaas krijgen we na ‘I Tried’ ook het einde van deze geweldige swingend R&B party!

 

Tracks:

01. 36-22-36
02. You Know That You Love Me
03. Cadillac Baby
04. Brand New Fool
05. Something To Remember You By
06. Take It Like A Man
07. Hokin'
08. Don't You Ever Get Tired Of Being Right?
09. He Was A Friend Of Mine
10. Go Back Home To The Blues
11. Blockbuster Boogie
12. Annie Get Your Thing On
13. I Tried

producer: Jack Gauthier
executive producer: John Sheerar
musical director: Al Basile


more info:

year: 2015

artist: The Knickerbocker All-Stars

label: JP Cadillac Records

promotion: Frank Roszak Promotions

contact: Jack Gauthier

the place to be: The Knickerbocker Café

distribution: Amazon - CD Baby - I-Tunes

The Knickerbocker All-Stars

Mark Teixeira (drums)
Brad Hallen (bass)
Al Copley (piano)
Monster Mike Welch (guitar)
Doug James (baritone & tenor sax)
Rich Lataille (alto & tenor sax)
Doc Chanonhouse (trumpet)
Al Basile (cornet, vocals #8)
Carl Querfurth (trombone #1-5)
Sugar Ray Norcia (vocals #1-4-6)
Brian Templeton (vocals #3-10-12)
Willie J Laws (vocals #2-5-9-13)