© Rootsville.eu

AJ Plug
Chew Chew Chew


© Rootsville 2016

Vandaag de nieuwste in de bus van AJ Plug, één van de meest indrukwekkend blues ladies die de Nederlandse blues scène de laatste jaren heeft voortgebracht. Pure blues met levensnoodzakelijke infusen van rock in alle mogelijke aspecten, rauw en levendig.

In 2014 bracht deze AJ Plug haar Nederland in shock door met het album ‘Let Go Or Be Dragged’ aan te tonen dat er nog wel degelijk muziek kan worden gemaakt met geheel eigen composities en dat is nu net wat het allemaal zo mooi maakt. Het gaf het eens zo rustige vissersdorpje Katwijk aan Zee de boost om weer op de wereldkaart  in alle fierheid te kunnen prijken. Nu heeft deze AJ Plug  haar tweede album uit met als titel ‘Chew Chew Chew’ en kunnen ze zich daar in Zuid-Holland gaan opmaken voor een licht Tsunami alarm dat dit 12 nummers tellende album zou kunnen veroorzaken.

Van de originele ‘wilde grooves’ hoort enkel Klaas Kuijt nog bij deze nieuwe formatie die rond deze AJ Plug is uitgebouwd. De ‘lead guitar’ ligt in handen van Frans van Steijn en voor de ritme sectie tekenen Machiel Verhaar aan de drums  en Tenny Tahamata aan de bass. Om het aspect blues niet te vergeten werd Kim Snelten gevraagd om op 2 nummers te laten horen waarom hij tot de betere harpers van Nederland mag worden gerekend.

Wanneer er een 'bloemetje' mag worden gegeven omdat een album alleen maar eigen nieuw werk bevat gaan we bij deze AJ Plug nu eens met hele bloempotten gooien want wat zij op haar twee albums laat en liet horen kan alleen maar bevestigen dat de Nederlanden in principe te klein zijn voor deze 'blonde' wervelwind. Ook al zijn blues, rock en Southern rock een oud gegeven in de muziekwereld mag deze AJ Plug als vernieuwend worden beschreven. Tijdens de 'live' concerten komt ze bijzonder charismatisch over, in die mate dat ze op muzikaal gebied de kriebels bij blues- en rock liefhebbers weet op te wekken.

Eigen composities en teksten dus kan je het onmogelijk met andere nummers gaan vergelijken omdat er hoegenaamd geen enkele cover aanwezig is. Ook haar eigen timbre kan je moeilijk gaan vergelijken want dit is gewoon AJ Plug. Openen doen ze hier met 'I See The Light' en al onmiddeliljk is haar rauwe en integrerende stem aanwezig, een nummer dat verder gekenmerkt wordt door enige slide met ook een lichte twang op de achtergrond en ook al zingt ze dat ze een onbekende richting uitgaat de liefhebbers van deze sound weten het wel of gewoon satisfaction guarenteed!

'Big Sweet Love' is een mooie ballad waar blues en rock elkaar perfect in evenwicht weten te houden daar waar op 'Free At Last' de nodige portie rock 'n roll wordt toegevoegd en we een eerste maal de rauwe en doordringende mississippi saxofoon van Kim Snelten te horen krijgen, aangespoord door een snedige gitaarsolo van Frans van Steijn. Let's boogie all night long! Met 'Shine' krijgen we een van de weinige shuffles en een nummer dat ook wel door soul is geinsipireerd.

Een enig mooi bluesje krijgen we te horen met 'Trouble' waarbij de fictie en realitiet bij liefde de nodige ingrediënten weten te leveren voor het schrijven van zulke veelbetekende nummers. Voeg bij bluesrock de nodige psychedelische gitaarlicks en het resultaat is een door merg en been snijdende 'Waiting For Love'. Als extra toemaatje krijgen we dan nog wat Delta over de Katwijkse zee heen en laten AJ Plug en Kim Snelten horen dat blues nooit al te ver weg kan zijn. Blues à la carte door een huidige generatie van meer dan uitstekende bluesmuzikanten.

'Chew Chew Chew' is blues, rock en Southern rock in kadooverpakking door deze bijna niet te evenaren charismatische 'rock-chick' uit Zuid-Holland.


tracks:

01. I See The Light
02. Big Sweet Love
03. Going Under
04. Walk Upon The Water
05. Free At Last
06. Shine
07. Down On My Knees
08. Trouble
09. It Ain't Over
10. Waiting For Love
11. Baby I'm Alright

bonus track:

12. Drown In My Sorrow


more info:

year: 2016

artist: AJ Plug

label: Independent

booking: AJ Plug

musicians:

AJ Plug: vocals
Klaas Kuijt: rhythm guitar
Machiel Verhaar: drums
Frans van Steijn: lead guitar
Tenny Tahamata: bass

special guest:

Kim Snelten: harp on #5 & bonus track