© Rootsville.eu

Albert Castiglia
Big Dog


© Rootsville 2016

Bij Albert Castiglia zou je meteen gaan denken aan Italiaanse blues. Niet dat hij geen zuiderse roots heeft want dij heeft hij van zijn vader meegekregen. Deze Albert Castiglia werd geboren in de ‘Big Apple’ maar verhuisde in zijn vroege tienerjaren richting het warmere Florida waar hij ook begon, met gitaarlessen te nemen.

In Florida en meer bepaald bij de Miami Blues Authority kwam hij meteen op het voorplan en enkele jaren later viel hij al meteen in de prijzen. Hij werd vaste gitarist bij Junior Wells en bleef deze begeleiden tot aan zijn dood in 1998. Albert Castiglia verkaste daarna richting oostkust en kwam zo in de ‘Windy City’ terecht waar hij samen begon te spelen met Sandra Hall en wat later bij de Alligator Alley Allstars.

Zijn debuutalbum bracht deze Albert Castiglia uit in eigen beheer en deze ‘Burn’ kreeg in 2oo6 het album ‘Bittersweet Sessions’ als opvolger. Later volgde nog ‘A Stone’s Throw’ (2006), ‘These Are The Days’ (2008), ‘Keepin’ On’ (2010) en ‘Living The Dream’ (2012).  In 2014 verhuist Albert Castiglia naar het Duitse Ruf label en bracht daar in ‘Solid Ground’ uit en zijn vaste grond zou daar nog blijven want nu met deze ‘Big Dog’  brengt hij bij datzelfde label zijn tweede album uit.

Tijdens zijn carrière speelt Albert Castiglia bij vele grote namen als Pinetop Perkins, Ronnie Earl en Otis Clay om er maar een paar te noemen van een lange lijst en het is dus niet zo verwonderlijk dat ook hij voor de opnamen van deze ‘Big Dog’ wordt bijgestaan door collega’s als Mike Zito en Johnny Sansone. Met Mike Zito ook als producer van dit album kan je niet weg steken dat het timbre en de speelstijl niet ver weg zijn van deze van Mike zelf en voor mij is dit niet zo slecht want ook van Mike Zito ben ik fan vanaf minuut 1.

Nummers als ‘Let The Big Dog Eat’ en ‘Drowning At The Bottom’ zijn dan ook nummers die op het lijf zijn geschreven van deze 2 guitarslingers. Met ‘Let’s Make Love In The Morning’ brengt Albert Castiglia een easy listening ballad in de mood zoals het dit nummer past. ‘What I Like About Miami’ is een footstompin’ bluesje, een nummer dat dit album compleet maakt. Het afsluitende ‘Somehow’ brengt de soul in deze Albert Castiglia naar boven en zo besluiten we met …where the devil makes his deals…dat is bij Ruf records.


tracks:

01 Let The Big Dog Eat
02 Don’t Let Them Fool Ya
03 Get Your Ass In The Van
04 Drowning At The Bottom
05 Let’s Make Love In The Morning
06 What I Like About Miami
07 Easy Distance
08 Where Did I Go Wrong
09 Where The Devil Makes His Deals
10 What The Hell Was I Thinking
11 Somehow


more info:

year: 2016

artist: Albert Castiglia

label: Ruf Records

distribution: V2 Benelux

musicians

Albert Castiglia
Mike Zito: guitars, vocals & percussion
Scot Sutherland: bass
Rob Lee: drums
Lewis Stephens: black & white keys, Wurlitzer
Johnny Sansone : bluesharp (#8,9)