© Rootsville.eu

Barbara Blue
Memphis Blue

review: Freddie
©Rootsville 2016

Barbara Blue mag je zonder meer te gaan overdrijven ‘The Memphis Queen of Beale Street’ noemen want zij is in Beale Street meer dan een understatement. Er aardig wat albums van deze fijne dame geschreven bij Rootsville en van enkele vindt je onderaan deze recensie nog een libk om je te kunnen verdiepen in enkele van haar vorige releases.

Alhoewel geboren in Pittsburgh kan je wel stellen dat Barbara Blue haar leven voornamelijk in Memphis afspeelt en daarvoor moeten we meer dan eens naar de befaamde ‘Slilky O’Sullivan’s’ waar deze dame meer dan eens haar kunde laat horen van Memphis Soul & Blues. In 2008 is er nog een ‘Live’ album op de markt gekomen dat bestond uit niet minder dan 3 delen.

In 2015 heeft ze onder de supervising van  producer Lawrence ‘Boo’ Mitchell deze ‘Memphis Blue’ opgenomen met als ondertitel, Sweet, Strong & Tight en daarmee zijn alle trefwoorden gebruikt voor dit 13 nummers tellende album. Met een hele resem aan muzikanten die hebben meegewerkt aan de ‘making-of’ van dit pareltje en ook met nog wat extra hulp van Bobby Rush en Ronnie Earl zie dat daar wel even iconen aan meegewerkt hebben. Deze ‘Memphis Blue’ werd opgenomen in de ‘Royal Studios’ in Memphis met medewerking van het huisorkest The Royal Rhythm Section & Horns.

Van Barbara Blue zijn we stilaan gewoon dat haar blues een perfect uitgebalanceerde mix is van blues en soul en dat heeft ook met haar soulvolle stem te maken. De aanwezigheid van een ‘Wurlitzer’ en een ‘B3’ zijn uiteraard daar ook niet vreemd aan. Nummers als ‘Rolling Up On Me’ en titeltrack ‘Sweet, Strong & Tight’ zijn daar het levende bewijs van. Een pareltje is ook ‘Coat & Hat’, een lekker slowtje waar het perfecte huwelijk van een B3 en het accordion werk van Sonny Barbato zowat alles overtreffen in dit lekker Tex-Mex’je. Heerlijk om naar te luisteren. Op ‘No Time To Cry’ krijgen we net dat tikkeltje extra wanneer Ronnie Earl en tonele verschijnt.

Met een titel als ‘VooDoo Woman’ moeten we in feiten geen kanttekening bij maken want ook al met Cody Dickerson aan de washboard bevinden we ons zo maar Way Down South in de swamps. Bobby Rush horen we naast de opener ‘Hands Off’ ook verschijnen op ‘Super Blues’ en het aanstekelijke ‘Memphis Stomp’. Een heerlijk album om naar te luisteren van deze Barbara Blue maar dat wisten we al alvorens deze ‘Memphis Blue’ in de speler wist te belanden. Zou zeker niet misstaan op Blues Peer, zeker nu deze met hun 32 editie terug de oude weg lijken op te gaan maar meer daarover na 1 februari 2016….

previous CD reports Barbara Blue

Live vol. 3 (2009)
Live vol. 2 (feat. Nat Kerr) (2008)
Live vol. 1 (2008)
By Popular Demand (Sell My Jewelry) (feat. The Phantom Blues Band) (2007)

 

Tracks:

01 Hands Off
02 No Time To Cry
03 Rudy’s Blues
04 VooDoo Woman
05 Me & Jesus
06 Rolling Up On Me
07 Love is After Me
08 Coat & Hat
09 Sweet, Strong & Tight
10 I’m Gonna Tear Your Playhouse Down
11 SuperBlues
12 Memphis Stomp
13 13.800 Mile Blues


more info:

year: 2015

artist: Barbara Blue

label: Big Blue Records

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

The Royal Rhyhtm Section:

Lester Snell (Wurlitzer)
Rev Charles Hodges (B3)
Leroy 'Flick' Hodges (bass)
David Smith (bass)
Steve Potts (drums)
Michael Tols (rhythm guitar)

The Royal Horns:

Lennie McMilan (horn arrangements & sax)
Marc Franklin (trumpet)
Joe Spake (baritone sax)
Steve Graham (trombone)
Jason Yasinsky (trombone)

Special guests:

Bobby Rush (harmonica)
Ronnie Earl (guitar)
Sonny Barbato (accordion, piano)
Dedrick Davis (trumpet)
Cody Dickinson (washboard)
Shontelle Norman (backing vocals)
Sharisse Norman (backing vocals)