© Rootsville.eu

Barrelhouse
Almost There


© Rootsville 2016

Eén van de prachtigste en aimabele vrouwelijk bluesstemmen bij onze noorderburen is zonder meer deze van Tineke Schoemaker van Barrelhouse. Een groep die al teruggaat tot in de jaren 70-tig, jawel u leest het goed. Deze 'Barrelhouse' werd in 1974 uit de Oscar Benton Bluesband geboren en in 1976 verscheen hun debuutalbum 'Who's Missing'. Nu 40 jaar later brengen ze met 'Almost There' hun nieuwste album op de markt en zoals de titel het zegt zijn er bijna maar nog niet helemaal dus zal deze zes koppige formatie ook hierna blmijven zoeken naar perfectie.

Perfectie die ze in mijn ogen al een heel tijdje hebben bereikt want in hun muziek zit alles waarvan we houden. De blues tot op het diepst van het bot uitgebeend met uitstekende muzikanten zoals Guus Laporte (guitar, vocals), Johnny Laporte (guitar), Jan Willem Sligting (bass, accordeon), Han van Dam (piano) en Bob Dros (drums). Klasbakken die de stempel 'frontman' allemaal wel mogen verdienen maar Barrelhouse kent maar één echte frontvrouw en dat is natuurlijk Tineke Schoenmaker, iemand die op ontwapende wijze iedereen moeiteloos weet in te pakken door haar precense op het podium. Een blues-diva waar ieder land zou op jaloers kunnen zijn en niet op zijn minst de 'States'. Het spelen met deze Barerlhouse verloopt als een perfect geoliede machine waarbij je een 'live' concert moeilijk van een digitaal schijfje kan onderscheiden en dat is toch pure klasse.

Na veertig jaar blijven ze je beroeren met blues van de bovenste plank zoals bij titeltrack 'Almost There' of de footstompin' opener 'Hard Feelings' en beide nummers zijn originals van deze 'Barrelhouse'. Zo recht uit een echte barrelhouse komen ze aandraven met Muddy Waters zijn 'I Wanna Go Home' een nummer dat door de doordringende blues van Tineke je met kippenvel achter weet te laten. Rauw en pure blues zoals hij hoort te klinken.

Het kan ook soulvol zijn bij de blues met 'Don't Hold Your Breath' van de hand van Ike Turner en moest Ike in 1973 nood hebben gehad aan een nieuwe Tina zou Tineke de enige en echte kansmaakster zijn geweest. Een zeer dansbaar nummer incluis de scherpe gitaarrifjes zoals we deze kennen van Ike destijds. Met 'Goodbey' van Bumble Bee Slim doen ze hun eer als enige echte juke joint band weerom alle eer aan. Een nummerd dat je door het prachtige piano arrangement zo terug neemt naar de juke joints in de dertiger jaren, toen nog met rokerige en met whiskey doordrongen blues-clubs.

Om de stem van Tineke Schoenmaker tijdens hun intieme concerten enig rust te gunnen schreef Johnny Laporte een instrumentaaltje dat perfect zou kunnen hebben thuisgehoord bij de legendarische en intense Hellecasters. Om er een beetje boogie woogie in te steken schreven ze een arrangement op 'Down in The Alley' en het werkt. 'Piedmont Blues' was destijds de voorloper van Chicago Blues en moest 'Blind Willie McTell zijn 'Born To Die' nu nog kunnen gaan opnemen zou dit nummer moeiteloos de Blues charts over de ganse wereld bestormen. Van Nick Lowe nemen ze het mooie 'Withered On The Vine' om akoestisch af te sluiten met een beetje Tex-Mex met een Jan Willem op de doordringende accordeon.

Deze 'Almost There' is een pareltje van een album met blues in al zijn aspecten maar omdat deze Barrelhouse nog wel een decennia erbij kan nemen besluiten we gewoon, jullie zijn er...bijna (en dit om jullie enkel alert te houden) :-) en echt nu kunnen we een paar jaartjes wachten voor de volgende want met deze is het gewoon eindeloos genieten.


tracks:

01 Hard Feelings
02 Almost There
03 I Wish I Could Pray
04 I Wanna Go Home
05 Don’t Hold Your Breath
06 Goodbye
07 Hoky Poky
08 Walk That Road
09 Down In The Alley
10 Born To Die
11 Lonely Together
12 Withered On The Vine


more info:

year: 2016

artist: Barrelhouse

label: V2

musicians:

Tineke Schoemaker (vocals)
Guus Laporte (guitar, vocals)
Johnny Laporte (guitar)
Jan Willem Sligting (bass, accordeon)
Han van Dam (piano)
Bob Dros (drums)