© Rootsville.eu

Ben Harper & The Innocent Criminals
Call It What It Is


©Rootsville 2016

We hebben 3 jaar moeten wachten op Ben Harper zijn nieuw wapenfeit na ‘Get Up’ uit 2013 waarop Charly Musselwhite nog van de partij was. Nu met deze ‘Call It What It Is’ kunnen we rustig spreken van de return van Ben Harper & The Innocent Criminals. Het is zelfs bijna 7 jaar geleden dat hij nog optrad met zijn band.

Ben Harper werd op 28 oktober 1969 geboren in Californië en groeide op tot een gewaardeerd singer-songwriter. Op jeugdige leeftijd werd hij reeds gepassioneerd in de Weissenborn gitaren en meteen wakkerde zijn liefde voor ‘slide guitar’ op. Samen met zijn slide spel en een ietwat breekbare stem werd deze Ben Harper al vlug opgemerkt en in 1994 bracht hij zijn debuutalbum ‘Welcome To The Cruel World’ uit. Later volgde nog vele albums waaronder ook eentje met de ‘Blind Boys Of Alabama’. Ben laat zich begeleiden door zijn band ‘The Innocent Criminals’ en zal in oktober van 2016 een concert geven in ons land.

Samen met zijn muzikale partners kunnen we stellen dat deze Ben Harper de brenger is van steeds weerkerende poëtische teksten die extra versterkt worden door het dynamische aspect van zijn band. Niet zelden zijn de teksten ook politiek getint waardoor hij ‘zijn’  blues op een eigen manier weet te verkopen.
Ondanks dat we kunnen stellen dat hij toch ergens als een opstandige outlaw mag worden bestempeld klinken zijn nummers op deze ‘Call  It What It Is’ bijzonder fris. Hoogtepunten zijn er met de nummers ‘Shine’ en ook met ‘When Sex Was Dirty’ een nummer voor Amerikaanse normen er eentje met veel grootspraak.

Lekker om luisteren is zeker ook zijn reggea’tje hier op dit album met ‘Finding Our Way’ waarop hij weer met de vinger wijst naar onze maatschappij. Na de stevige beat op de opener krijgen we toch meestal meer ingetogenere nummers zoals het American aanvoelende ‘Deeper and Deeper’. Een nummer dat ons ergens terugbrengt naar de tijd van een jongere Neil Young of de nostalgische groep America. De eerste echte slide zoals wij als blues liefhebbers het graag hebben en horen krijgen we met titeltrack ‘Call It What It Is’, een nummer waar hij ook terug gaat naar zijn roots op de slide. Op ‘Bones’ komt zijn hogere maar toch breekbare stem weer volledig in de spotlights te staan.

Bijzonder smaakvolle ‘return’ van deze Ben Harper samen met zijn bijzonder goed samenhangend ensemble. En nu wachten tot oktober…


tracks:

01 When Sex Was Dirty
02 Deeper and Deeper
03 Call It What It Is
04 How Dark Is Gone
05 Shine
06 All That Has Grown
07 Pink Balloon
08 Finding Our Way
09 Bones
10 Dance Like Fire
11 Goodbye To You


more info:

year: 2016

artist: Ben Harper

label: Stax

 

musicians:

Ben Harper: slide & vocals
Juan Nelson: bass
Leon Mobley: percussion
Oliver Charles: drums
Jason Yates: keyboards (B3-Wurlitzer) - accoustic guitar
Michael Ward: guitar