© Rootsville.eu

Ben Poole
Time Has Come

©Rootsville 2016

‘Time Has Come’, het kan in menige standpunten bekeken worden maar ditmaal gaat het over het nieuwe album van Ben Poole. Ooit speelde hij nog aan de zijde van Dani Wilde maar die periode is deze Brit al lang ontgroeid. Hij timmert nu al een tijdje aan zijn eigen crossroads en bracht in 2010 zijn eerste EP op de markt. In 2014 verscheen zijn album ‘Live at The Royal Albert Hall’, een album dat werd opgenomen door de BBC. Vorig jaar op Swing Wespelaar was voor ondergetekende de eerste kennismaking met deze Ben Poole en zag en hoorde ik dat het goed was. Niet alleen zijn goede gitaarlicks maar vooral zijn stem waren een welgekomen vernieuwing.


photo © Rootsville

Voor deze ‘Time Has Come’ nam hij Wayne Proctor onder de arm als producer maar ook verschijnen er een aantal indrukwekkende namen als gast op dit album zoals Aynsley Lister, Henrik Fleischlader en Todd Sharpville. Deze Ben Poole is hier uiteraard gekend om zijn stevige gitaarblues maar op dit album komen de broertjes Soul & Funk toch ook een beetje meespelen.

Opener is ‘Lying To me’ en helaas voor de rockers onder ons hebben we dan al het ruigste mogen meemaken. Met ‘I Think I Love You Too Much’ tapt deze Ben Poole al uit een ander vaatje en eerlijk, dit soort soulblues past hem als een tweede keurslijf met de zeer aangename grooves van Bob Fridzema op het Hammond orgel. Van mij mag er nog meer van dit aankomen en daar zal een Jeff Healey (1966-2008) daarboven ook niet om treuren. Op dit nummer krijgen we twee stijlen te horen met name deze van Ben en Aynsley.

Meer van dat…niet getreurd want met de ballad ‘Looking For A Woman’ beantwoorden ze mijn wens. Een nummer dat zijn hoogtepunt kent met de gitaarsolo van Ben Poole, en de rocker is back! Helaas wordt bij de meeste artiesten die wat naam beginnen krijgen  ook de deur naar het commerciële opengezet wat we natuurlijk ook kunnen begrijpen want iedereen moet eten. Met ‘If You Want To Play With My Heart’ krijgen we zo een nummer dat toch wel een herkenbare intro heeft. Terug naar de roots zal hij wel gedacht hebben en dat lukt deze Ben Poole vrijwel aardig met het terug meer uptempo ‘Stay At Mine’. Een nummer waar een lichtjes ‘Funky Feeling’ tot je komt doordringen.  

Met ‘You’ve Changed’ krijgen we de zoveelste ballad, wel zeer mooi maar spijtig genoeg gaan op een outdoor festival zulke nummers meetstal de mist in. ‘Just When You Thought It Was Safe’ is dan weerom mijn ding want het nummer zit lekker in elkaar met de hese en warme stem van Ben samen met de 'organ grooves'. Afsluiter is ‘The Question Why’ en ook hierop laat Ben Poole ons aangenaam genieten met op de achtergrond een intens ‘wheeping guitar’.

Met deze ‘Time Has Come’ heeft deze Ben Poole voor mij zich helemaal in de spotlights gezet want heerlijk dat zulke gitaristen uit hun comfort zone durven te komen en hun gitaarrifjes laten samenvloeien met heel veel soul erin. Knap werk!


tracks:

01 Lying To Me
02 I Think I Love You Too Much
03 Longing For A Woman
04 If You Want To Play With My Heart
05 Time Might Never Come
06 Stay At Mine
07 You’ve Changed
08 Just When You Thought It Was Safe
09 Whoever Invented Love
10 The Question Why

 

more info:

year: 2016

artist: Ben Poole

label: Manhaton Records

bookings: Daniela Vazzoler (Good Time Booking)

special guests:

Aynsley Lister
Henrik Fleischlader
Todd Sharpville