© Rootsville.eu

Bill Johnson
Cold Outside


© Rootsville 2016

Voor dit nieuw album van Bill Johnson schreef hij 11 nieuwe nummers. Deze ‘Cold Outside’ is een mix geworden van verschillende stijlen. Een beetje Chicago, een beetje country, een beetje slide, een beetje West-Coast maar bovenal heel veel ‘feel good music’.  Bill Johnson werd geboren in Halifax NS Canada en leerde reeds gitaar spelen vanaf zijn negende jaar. 

Doordat hij ver weg woonde van de muziekindustrie was ht in het begin van zijn carrière zeker niet makkelijk. In 1986 begon hij zich te focussen op roots muziek en in 1993 richtte hij zijn Bill Johnson Blues Band op. Later vond hij ook zijn weg in de Toronto Blues Society en in 2006 werd hij genomineerd als 'Gitarist of The Year op de Maple Blues Awards en deze tellen zeker als referentie.

Na zijn in 2010 uitgebrachte album ‘Still Blue’ is er dus nu deze ‘Cold Outside’ en al is het soms bitter koud in het noorden toch is dit een warm album geworden mede door zijn heerlijke aangename klankleur die soms een beetje weg heeft van Van Morrison. Openen doet hij op dit album met ‘Baggage Blues’ een heerlijke shuffle, Chicago style. Met ‘Nine Dollar Bill’ hoor je onmiddellijk dat dit zeker en vast geen saai album zal worden door deze aangename West Coast swing.

Met 'Night Train' gaat deze Bill Johnson een beetje de country tour op een nummer met veel 'twang' in. Deze country style komt ook terug in de titeltrack van deze 'Could Outside'. Nummers als 'True Love' en 'Makes a Fella Nervous' zijn zo van die typische nummers waar je alles behalve nerveus van gaat worden. Gewoon weg ontspannende bluesjes.

'My Natural Ability' en 'Driftin' and Driftin' zijn twee slow-bluesjes waarin je de drang voelt omkomen om met je geliefde richting dansvloer te trekken. Ook afsluiter 'Angeleen' is er eentje van het rustigere type maar een zo mooie ballad. Deze 'Cold Outside' is voor mij een zeer aangename kennismaking geworden met deze Canadees...

This 'Cold Outside' gives you a warm feeling!


tracks:

01. Baggage Blues
02. Nine Dollar Bill
03. Night Train
04. Cold Outside
05. True Love
06. My Natural Ability
07. Makes a Fella Nervous
08. Free from My Trouble
09. Angry Guitar
10. Driftin' and Driftin'
11. Angeleen


more info:

year: 2016

artist: Bill Johnson

label: Independent

promotion: Sarah French Publicity

musicians:

Bill Johnson: guitars & vocals
Rick Erickson: bass
Darcy Philips: keys
Ross Hall: drums #1-2-6
Joby Baker: drums & bass #9
David Vest: piano #1-5-7