© Rootsville.eu

Billy Hector Band
Old School Thang

review: Freddie
©Rootsville 2016

Met dit nieuwste album (2015) van de Billy Hector Band trekken we alle blues registers open. Gaande van een power trio met aanstekelijk bluesrock over soulvolle blues tot aan funky blues, je krijgt het op deze ‘Old School Thang’ allemaal voor de kiezen.

Deze Billy Hector heeft al wat prijzen gewonnen in de States maar dat zegt uiteraard weinig voor de ingewijden. Wat wel meteen aanspreekt is dat deze gitarist al op tour geweest is met Hubert Sumlin (1931-2011). In het begin van zijn carrière heeft hij zowat van iedereen met naam iets proberen op te steken en zo zijn er invloeden van zowel T-Bone Walker als Jimi Hendrix hoorbaar. Maar ook een Freddie King is aanwezig zeker wanneer hij ‘Goin’ Down’ door de speakers laat klinken, trouwens de enige cover op dit album.

Deze uit New Jersey afkomstige schuwt niet om soms te experimenteren in de blues zoals op het funky blues nummer ‘Hammer’ maar ook het subliem lowdown bluesje ‘Rita’ is dankzij de inbreng van backing vocals een lekker luisterend nummer. Openen doen ze met een lekkere shuffle en deze ‘She’s Gone’ krijgt een meerwaarde door een goede klinkende ‘horn section’, weliswaar gekenmerkt door de snijdende gitaarrifs van deze Billy Hector.

Op nummers als ‘Old School Thang’ spelen ze enkel als trio en ook hier is de funk aanwezig. Verder laat hij zich bijstaan door een hele resem van gastmuzikanten. De instumentalel tour gaan ze op met het nummer ‘Vitamin Big Daddy’ en zo hebben we al enkele stijlen kunnen beluisteren en zitten we nog niet half in het album. Veelzijdigheid dus troef op dit nieuwe album van Billy Hector waardoor hij ons bevestigd dat hij van alle markten thuis is.

 

Tracks:
01 She’s Gone
02 Goin’ Down
03 Old School Thang
04 Fake ID
05 Vitamin Big Daddy
06 Come On Home
07 Evil. Slick ‘n Sly
08 Hammer
09 Rita
10 Short and Sweet
11 People of the Worldmore info:

year: 2015

artist: Billy Hector

label: Ghetto Surf Music

promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)

distribution: CD Baby

musicians:

Billy Hector: guitar & vocals
Sim Cain: drums
Tim Tindall: bass
David Nunez: organ
Tommy Labella: saxophone
Steve Jankowski: trumpet & trombone
Winston Roye: bass
Arne Wendt: piano
Micky Melchiondo: guitar
Ken Sorenson: harmonica
Larry Crockett: drums
Suzan Lastovica: backing vocals
Rich Monica: drums
Mel Taylor: saxophone