© Rootsville.eu

Black Market III
Black Country (Homage to Led Zeppelin)


© Rootsville 2016

Het was in de herfst van 2011 dat Scottie ‘Mad Dog’ Blinn besloot een nieuw hoofdstuk te beginnen in zijn tot dan al rijk gevulde carrière. Eerst waren er de twee verhalen van ‘The Mississippi Mudsharks’, vooreerst met ook o.a. Tom Essa, Christopher Michaels en Billy ‘White Shoes’ Watson. Dan volgde er een intense periode met dezelfde Tom Essa, Eric Von Herzen en bassist Greg ‘Whiskey Willy’ Willis. Later volgde ook de inkorting van de naam naar ‘Mississippi Mud. Ruim 15 jaar lang zijn we persoonlijke vrienden geworden en heb ik de band al die tijd verschillende veranderingen zien ondergaan zowel op gebied van bezetting als de muziek keuze.

De aanzet van ‘Black Market III’ werd dus gegeven in 2011. Twee jaar later, in 2012 bracht Scottie met zijn Black Market III het album ‘Songs That Shake The Cage’ uit. Een album dat een duidelijke koerswijziging in zich hield waardoor ook andere fans zich tot hun al ruime vriendenkring wisten bij te treden. Het album ‘Black Roses’  kwam uit in 2013 en ook deze plaat wist in Californië verschillende nominaties binnen te halen. Buiten de constante dat Scottie en Roxanne de steunpilaren waren van deze BMIII was er ook ieder jaar weer een verschuiving in de band tot betrekking van de drummer. Vorig jaar ging zoonlief Jackson nog mee de hort op voor een lange en indrukwekkende tour doorheen Europa met successen in Duitsland en Engeland maar ook hier en andere Europese landen bleef deze BMIII aan doen geruggesteund door hun schare trouwe fans.

Gedurende de voorbije maanden konden we via berichten al opvangen dat deze BMIII aan iets totaal anders bezig was. Met een smaakvolle video van ‘Black Mountain Side’ voelden we terug een koerswijziging aankomen en keken we uit naar wat het volgende album zoal zou brengen. Het album werd net op tijd klaargestoomd voor de nieuwe 4 maand zoek geraakt.  ‘Black Country’ is de titel van het nieuwe album van deze Black Market III en zoals de binnen komende video’s al lieten vermoeden is het een homage aan Led Zeppelin geworden.

Aan het album werkte een hele crew mee met voor onze contreien de opvallendste naam van John Clifton. Uiteraard doet Jackson op verschillende nummers  dienst als drummer maar er duikt ook een andere naam op en dat is deze van Rhyhtm Turner en laat het nu deze Rhyhtm zijn die de Tour 2016 zal begeleiden op de drums. Een nog opvallende verandering is dat Roxanne Coverdale naast de basgitaar ook de vocals zal waar nemen.

Een eerbetoon aan één van de grootste rockbands aller tijden is toch niet niks en Amerikanen die zich toespitsen op Britten het heeft wel iets. In 1968 richtte Jimmy Page ‘Led Zeppelin’ op en samen met Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham zouden ze een stuk muziek geschiedenis gaan schrijven die tot het erfgoed van de rock zou gaan behoren. Dat de vocals hier op deze ‘Black Country’ ingevuld worden door een vrouwelijk stem is dan ook opmerkelijk maar blijkt achteraf toch geslaagd te zijn en zo is dit album niet zomaar een copy cat van de Led Zeppelin nummers.

Nummers als 'Kashmir, 'Dancing Days' en 'Tangerine' vinden vlotjes hun weg in deze toch opmerkelijke homage. Stevige rock-beats aangevuld met de alle verwachtingen inlossende klankleur van Roxanne doen het plaatje hier volledig worden. Akkoord een vrouwelijke Robert Plant is weer eens iets anders maar net dit maakt het album integrerend. Voor mij is het akoestische 'Black Mountain Side' van Jimmy Page het hoogtepunt van dit album en hopen dat het ook tot de setlist zal gaan behoren van Black Market III net als 'Tangerine' want dit is top!


tracks:

01. Kashmir
02. Babe I'm Gonna Leave You
03. Out On The Tiles
04. Ten Years Ago
05. Black Mountain Side
06. Dancing Days
07. Four Sticks
08. When The Levee Breaks
09. Tangerine
10. The Rain Song
11. The Ocean


more info:

year: 2016

artist: Black Market III

label: Double Barrel Records

musicians:

Scottie Blinn: guitars & backing vocals
Rowanne Coverdale: vocals & bass

the crew:

Jackson 'Naisu' Blinn: drums #1,3,9,10
Rhythm Turner: drums #2,4,6,7,8,11
Jamie Shadowlight: violin
Erdis Maxhelaku: cello
Joe Harris: mandolin
John Clifton: harmonica
Ian McCartor: cajon
Will Moore: intro to 'The Ocean'