© Rootsville.eu

Caroll Vanwelden (B)

tiltle: Portraits of Brazil
music: Latin Jazz
year: 2016
label: Enja Records

info artist: Caroll Vanwelden

© Rootsville 2016


Ze was amper '7' toen deze Caroll Vanwelden met pianolessen startte en dus stond het toen al in de sterren geschreven dat muziek haar ding zou gaan worden. Tijdens haar studies nam ze zelfs extra lessen bij David Linx en de Amerikaanse 'jazz singer' Judy Niemack. Na haar afstuderen aan de VUB in 1994 was deze Caroll Vanwelden vast besloten haar ambitie als muzikant waar te zullen maken. Het muziek conservatorium in Gent en de beroemde 'London Guildhall School of Music and Drama' werden ingevuld en toen ze uiteindelijk 'cum laude' afstudeerde in 1998 was ze er helemaal klaar voor. In 2008 is er haar debuutalbum 'Colours'.

Na een succesvolle inloopperiode met binnen- en buitenlandse concerten verhuisde ze in 2011 met haar familie richting Duitsland waar ze zich begon toe te leggen op de 'sonetten' van Shakespeare. Een zoveelste highlight kwam er in 2012 toen ze haar album 'Caroll Vanwelden sings Shakespear Sonnets' kwam voor te stellen op het 'Enjoy Jazz Festival' in Mannheim (D). Tot zover een korte beschrijving van de al rijk gevulde internationale carrière van een Belgische jazzsinger, componiste en bespeelster van de black & white keys, en daar kunnen we niet anders dan fier op zijn.

Latin jazz is ook steeds één van Caroll Vanwelden haar stokpaardjes geweest en zo brengt ze op het Duitse 'Enja' label haar album 'Portraits of Brazil' op de markt. Aan haar zijde vinden we nog 3 andere Belgische top muzikanten, met name Hans Van Oost op gitaar en een ritme sectie dat bestaat uit Mario Vermandel op contrabas en Luc Vanden Bosch op drums en percussie.

Opmerkelijk is dat 'onze' Caroll Vanwelden hier een selectie brengt van 16 Bossa Nova en Latin jazz nummers volledig gezongen in het Portugees. Een gegeven waardoor de warmte en intensiteit van de song zonder moeite wordt overgebracht en je komt weg te deemsteren in een wereld vol van liefde en passie. Als fan van Ivan Lins en João Gilberto maar ook niet in het minst van Antônio Carlos Jobim (1927-1994) mag je dit album gerust als een eerbetoon aanzien voor deze Zuid-Amerikaanse tak van de jazz.

Openen doet ze haar 'Portraits of Brazil' met 'O Pato' van João Gilberto. Een Samba nummer over een schattig eendje...quac quac. Latin Jazz komt soms over als speels maar bevat zoveel intensiteit en passie waardoor zowat iedere muziekliefhebber zich aangetrokken voelt door deze muziek en zonder meer jazz door zijn lichte verteerbaarheid ervan opstelt voor het bredere publiek. Elke song die ze koos bevat een herinnering, of een verhaaltje dat eraan vasthangt. Zoals in 'Começar De Nuevo', een song geschreven van de door haar bewonderde Ivan Lins. Een song die ze op jonge leeftijd met haar cassetterecordertje opnam en wel tienduizenden keren afspeelde. Wie ‘Elis & Tom’ van lis Reginas & Tom Jobim goed kent, zal vast wat songs op dit album herkennen.

Uiteraard tekenen klassieker als het lichtvoetige 'So Danço Samba' van Antônio Carlos Jobim en diens 'Corcovado' aka 'Quiet Night of Quiet Stars' ook present. Het laatste een 'Bossa Nova' die je verenigd met die 'heilige' berg van Rio de Janeiro. Ook het epos van de 'lower class' uit Brazilie wordt hier met 'Pra Que Discutir Com Madame' uit 1945 van Haroldo Barbaso en Janet de Almeda vlekkeloos muzikaal in beeld gebracht. Met nummers als 'Beija Flor' en 'Telefone' wil je jezelf onmiddellijk verdiepen in de 'Bossa Nova'. Dank zijn nummers als Jobin's 'Doralice' uit 1945 kreeg deze Latin jazz wereldwijds erkenning en zijn we uiteraard dat Caroll Vanwelden er met dit uitstekende 'Portraits of Brazil' er ons nog eens op attent maakt. Haar Portugees? Sem problemas...


 

tracks:

01 O Pato
02 Retrato em Branco e Preto
03 Chovendo na Roseira
04 Beija Flor
05 So Danço Samba
06 Estate
07 Telefone
08 Modinha
09 Pra Que Discutir Com Madame
10 Comecar De Nuevo
11 Chega De Saudade
12 Berimbau
13 Doralice
14 Tim Dom Dom
15 Corcovado
16 Por Toda A Minha Vida

musicians:

Caroll Vanwelden: vocals, microkorg #04
Hans Van Oost: acoustic & electric guitar
Luc Vanden Bosch: drums & percussion
Mario Vermandel: double bass