© Rootsville.eu

Colin James
Blue Highways


© Rootsville 2016

Colin James is een Canadese singer-songwriter die in het begin van zijn carrière buiten de blues zeker ook wist in te zetten op ‘swing’. Naarmate hij met zijn band als voorprogramma voor SRV wist aan te treden draaide ook deze Colin James volledig richting Blues. In 1988 kwam zijn debuutalbum uit en deze ‘Blue Highways’ is zijn 5de studioalbum en rekent daar nog het ‘Twenty Five Live’ uit 2013 bij en je weet dat zijn conto hiermee op 16 staat.

Door de diversiteit die eigen is aan deze Colin James krijgen we op zijn albums ook een verscheidenheid aan stijlen te beluisteren maar met deze nieuwe 'Blue Highways' wil hij toch eerst en vooral een homage geven aan sommige van zin illustere voorgangers in de blues. Zopent hij dit 13 nummers tellende album met de van boogie doordrongen instrumentale 'Boogie Funk' van Freddie King.

Dat deze Freddie King bij Colin James hoog staat aangeschreven hoor je ook wanneer het alomgekende 'Goin Down' door de speakers galmt. Dit nummer dat geschreven is door Don Nix in 1966 is al lang een leven beschoren als 'standard' en voor vele bluesliefhebbers is dit nog steeds gekend door de versie van Freddie King, een nummer dat bij vele artiesten als laatste op de setlist weet te prijken om daarmee de nodige ambiance te kweken.

Met een nummer als 'Watch Out' leunt deze Colin James aan bij de funk met enige jazzattitude, en dit is niet vreemd wanneer je in de platencollectie ziet dat er heel wat jazznamen en zeker ook wel de auteur van dit nummer, Peter Green. Verder krijgen we werk van McKinley Morganfield en met 'Gypsy Woman' en met 'Riding In The Moonlight/Mr Luck' neemt hij er meteen twee van die periode onder de loep, zijnde Howlin' Wolf en Jimmy Reed.

Ook de de nog vroegere generatie wordt in alle eer gebracht zoals de Peidmont blues 'Ain't Long For day' (Mama T'Ain't Long Fo' Day' van Blind Willie McTell alvorens er met het countrybluesje 'Last Fair Deal' uit te gaan met eentje van de 'godfather of blues' Robert Johnson. Hopelijk krijgen we deze Colin James ook eens naar Blues Peer in 2017;-)


tracks:

01. Boogie Funk
02. Watch Out
03. Big Road Blues
04. Bad Bad Whiskey
05. Going Down
06. Gypsy Woman
07. Goin' Away
08. Lonesome
09. Hoodoo Man Blues
10. Riding In The Moonlight/Mr Luck
11. Don't Miss Your Water
12. Ain't Long For Day
13. Last Fair Deal


more info:

year: 2016

artist: Colin James

label: True North Records

musicians:

Colin James: vocal & guitar
Craig Northey: rhythm guitar
Simon Kendall: organ
Jesse O’Brien: piano
Steve Mariner: harmonica
Norm Fisher: bass
Pat Steward: drums
Geoff Hicks: drums
Jerry Cook : saxophone
Derry Byrne: trumpet
Coleen Rennison & Chris Caddell: backing vox