© Rootsville.eu

Devon Allman
Ride or Die


© Rootsville 2016

Devon Allman kennen we vooreerst als de zoon van Gregg Allman van ‘The Allman Brothers’. Zelf richtte hij zijn eigen band ‘Honeytribe’ op maar kwam hier op ons continent pas echt in de spotlight met de ‘Royal Southern Brotherhood’. Bij deze supergroep waren het enkel frontmannen en ook Devon kon beschouwd worden als één van de steunpilaren van deze band. In 2014 verliet Devon Almann  de ‘Brotherhood’ en zette zich terug in voor zijn solo-carrière met datzelfde jaar het uitbrengen van ‘Ragged & Dirty. Naast de ‘Royal Southern Brotherhood’ trad Devon Allman ook aan met de ‘Vargas Blues band’.

Nu wordt bij ’Ruf Records’ deze ‘Ride or Die’ uitgebracht en daarmee staat de teller op het gebied van solo-albums voor Devon op drie eenheden. Devon AQllman kan beschouwd worden als één van de moderne songwriters bij de ‘Southern Rock’ strekking. Voor de opnamen van deze plaat trok hij in mei van dit jaar richting ‘Sound Stage Studios’ en ‘Switchyard Studios’ in Nashville, Tennessee.

Eén van de redenen om de ‘RSB’ te verlaten was dat hij zich nog meer wilde ontwikkelen als singer-songwriter en in dit opzet is hij met deze ‘Ride or Die’ best wel in geslaagd. OP dit album vinden we 12 nummers terug waarvan hij er 5 eigenhandig schreef. Nog eens 5 andere songs schreef hij samen met gitarist/bassist Tyler Stokes. Enkel ‘Shattered Times’ van drummer Tom Hambridge samen met Richard Fleming en ‘A Night Like This’ van Robert Smith zijn niet van zijn hand.

Naast drummer en co-producer Tom Hambridge trokken ook nog Tyler Stokes (guitars), Steve Duerst, Ron Holloway, Bobby Yangen Kevin McHendree mee de studio in. Met de nummers als ‘Say Your Prayers’ en ‘Galaxies’ wordt de lijn met blues-rock doorgetrokken. Stevige nummers waarbij de krachtige stem van Devon Allman een draagvlak is. Rock, Blues en Southern Rock zijn de ingrediënten van deze ‘Ride or Die’.

Met ‘Find Ourselves’ krijgen we ook op de koop toe nog een portie Soul in het album waarbij ‘Lost’ een semi-akoestische ballad is, een sectie waarin ook het mooie ‘Butterfly Girl’ mag worden in ondergebracht. Een nummers met het de klankkleur van een Nick Cave. ‘Live From The Hearts’ is een pareltje van hedendaagse Americana te noemen. Een meer dan geslaagd solo-album van Devon Allman.


tracks:

01. Say Your Prayers
02. Find Ourselves
03. Galaxies
04. Lost
05. Shattered Times
06. Watch What You Say
07. Vancouver
08. Pleasure & Pain
09. Hold Me
10. Live From The Heart
11. Butterfly Girl
12. A Night Like This


more info:

year: 2016

artist: Devon Allman

label: Ruf Records

musicians

Devon Allman
Tom Hambridge
Tyler Stokes
Steve Duerst
Ron Holloway
Bobby Yang
Kevin McKendree