© Rootsville.eu

D.L. Duncan
Self-Titled

review: Freddie
©Rootsville 2016

Eerlijk? Voor mezelf is deze D.L. Duncan een nieuwe ontdekking. Deze singer-songwriter is hoegenaamd niet nieuw want hij timmert al meer dan 35 jaar aan de weg als songwriter en bluesgitarist. Met al wel enkele nominaties op zak is D.L. Duncan zijn prijzenkast dan ook al behoorlijk gevuld. Dit nieuw self-titled album huisvest 10 nummers waarvan er 8 door hemzelf zijn geschreven. Wat meteen opviel is dat er zich wat opmerkelijke namen bevinden onder de muzikanten die hem voor de opnamen van dit album een handje kwamen toesteken.

Vooreerst is er Sonny Landreth die ‘slide’ speelt op dit album en dan is er ook nog Delbert McClinton die zich engageerde om de bluesharp onder handen te nemen. Dat Delbert hier opduikt lijkt me zelfs niet vreemd want het stemtimbre van deze D.L Duncan heeft heel veel weg van deze van McClinton, en dan is er nog het nummer ‘Sending Me Angels’ van Jerry Lynn Williams waardoor de vergelijking meer dan alleen maar de stem is.

Eén van de nominaties die deze D.L Duncan eerder in de wacht wist te slepen is deze van ‘Blues Song Of The Year’, telkens in co-writing met Curtis Saldago. Dus mag er ook geen nummer ontbreken van dit duo op deze plaat en dan komen we uit bij ‘I Know A Good Thing. Dit album werd opgenomen in twee plaatsen die tot de verbeelding spreken zoals Lafayette en Nashville en met dit album neemt deze D.L. Duncan dan meteen zijn plaats in de categorie blues & roots.

Dat D.L Duncan ook een uiterst bekwaam gitarist valt meteen op en wordt nog eens extra in de spotlights gezet bij het nummer ‘St. Valentine’s Day Blues’ waar enkel BB’rifjes niet te versmaden zijn. Op ‘You Just Don’t Never Know’ gaat hij richting Chicago met een Delbert McClinton als harper in het gelid. Een nummer dat als ‘tribute’ wordt opgedragen aan zijn goede vriend, de saxofonist Dennis Taylor aan wie in feite het ganse album is opgedragen.

Niets dan goede nummers op dit album en eentje dat er nog net ietsje boven uitspringt is 'Orange Beach Blues' dat door toedoen van de McCrary Sisters tot een heerlijke harmonie komt met deze D.L Duncan. Afsluiten doet hij met 'All I Have To Offer You Is Love' waar de slede van Sonny Landreth en de B3 van Kevin McKendree heerlijk in elkaar vloeien.

Meer dan aan te bevelen deze nieuwe van D.L. Duncan met alle ingrediënten aanwezig zodat ieder zijn smaak erin kan terug vinden, is het nu blues, soul of rhyhtm 'n blues.

Met dank aan Sue Havlish (Big Sister Productions)


Tracks:

01 Ain't The Sharpest Marble
02 Dickerson Road
03 You Just Don't Never Know
04 Your Own Best Friends
05 I Know A Good Thing
06 Sending Me Angels
07 Orange Beach Blues
08 St. Valentine's Day Blues
09 Sweet Mangolia Love
10 All I Have To Offer You Is Love


more info:

year: 2015

artist: D.L. Duncan

label: 15 South Records

management: Big Sister Productions

distribution: CD Baby

musicians:

D.L. Duncan: guitars & vocals
David Hood: bass
Vince Santoro: drums
Kevin McKendree: piano & B3
McCary Sisters: backing vocals
Delbert McClinton: harmonica
Sonny Landreth: slide
Guthrie Trapp: electric guitar & mandolin
Lynn Williams: percussion
David Pinkston: pedal steel