© Rootsville.eu

6th. European Blues Challenge
2016

review: Freddie
©Rootsville 2016

Het weekend van 7/9 april 2016 dan is het bluesfest in Torrita Di Siena in Italië en hier beschrijven we u de 21 inzendingen die hun land in het land van pasta en grappa zullen gaan verdedigen. Voor ons weten we dit al lang en zal Tiny Legs Tim en zijn band België ginds op de kaart gaan zetten. Eerlijk, het zal voor de organisatie van de ‘Italian Blues Union’ alle hens aan dek zijn ginds want de organisatie van 2015 die hier in België werd gehouden kende een quasi feilloze organisatie, dus we wish them all the luck!!!

Voor deze wedstrijd zenden 21 landen hun beste inzending naar Italië en op dit samengesteld album kan je alle inzendingen rustig beluisteren al zal een verleng weekendje Italië toch vele bluesliefhebbers aanspreken.

 

Ulrich Ellison & Tribe is de Oostenrijkse inzending en bestaat uit Ullrich Ellison op gitaar en vocals. Hij brengt nog een ritme sectie mee met Sabine Ellison aan de basgitaar en Joel Duhon op de drums. De titel van hun inzending is ‘Chasing Down Your Dream’ en is een mix van bluesrock met Southern rock. Alhoewel deze Ulrich Ellison geboren is in Oostenrijk woont deze tegenwoordig in Austin TX waar hij ook bluesveteraan Joel Duhon in zijn band wist op te nemen.

video

Tiny Legs Tim hoeven we hier in België al lang niet meer voor te stellen. Samen met harper Steven Troch en drummer Frederik Van den Berghe zal hij met ‘Stepping Up’ onze kleuren verdedigen.  Tim de Graeve haalde zijn inspiratie uit de zwarte akoestische blues wat ook meteen zijn stokpaardje is. Voor zijn album ‘Stepping Up’ bracht hij een band op de been die allemaal stuk voor stuk meesters zijn in hun vak, dus wij duimen zeker!

video

Bluestream komt uit Bulgarije en is voor mij persoonlijk al een aangename verrassing te noemen. Luchtige jumpin’ blues is wat Miroslav Naydenov, Ventsi Pavlov en Nikolay Bakalov on hier met ‘Playin With My Band’ brengen. In hun thuisland zijn ze van alle markten thuis waar ze voornamelijk eigen nummers brengen. Zeker in de gaten houden.

video

Zamba komt uit Kroatië en Boris Dugi-Novacki Zamba wist samen met Tomislav Biscan, Dragan Kokanovic, Mario Klaric en Alexandar Baic de blues te zoeken. Deze formatie bestaat sinds 2010 en na enige omzwervingen van blues naar rock zijn ze met ‘I Found The Blues’ terug waar het allemaal begon. Zamba was ook te zien op de 30th International Blues Challenge te Memphis in 2014.

video

Christaan Bundgaard en zij trio komen uit Denemarken. Deze boogie pianist haalde uiteraard de mosterd in New Orleans en hoorde tijdens zijn jeugd niets dan de blues. Om hun inzending ‘Jumpin’ in Copenhagen’ voor te stellen brengt hij op de bass ene Paul Jr. mee samen met Nicals Nielsen aan de drums. Boogie Woogie back in New Orleans!

video

Tanel Padar Blues Band komt uit Estonië en brengt zijn inzending ‘Iga Päev’ volledig in zijn moedertaal. Bijzonder donkere blues met een doorleefde stem van Tanel Padar. Zijn band bestaat ook nog uit Raul Ukareda, Ülo Krigum, Argo Toornel en Petteri Hasa. Tanel Padar draait al wat jaren mee maar zijn band ontstond pas in 2012. Door het brengen in eigen taal toch wart moeilijk te vatten.

video

Lena & The Slide Brothers daarvoor moeten we richting Finland. Lena en haar band hebben al 2 albums uit en het derde wordt ietsje voor de EBC uitgebracht waar uiteraard ook hun inzending ‘I Won’t Sing Hallelujah’ zal op terug te vinden zijn. Naast Juha Litmanen op de drums bestaat deze band nog uit de ‘Slide Bro’s’  Matti Ketunen en Ykä Putkinen. Rauw en sterk deze Lena Lindroos.

video

Gas Blues Band komt uit Frankrijk en bestaat uit Gaspard ‘Gas’ Ossikaian ook nog uit Pierre Cayla, Phillipe Scemama en Yannick Urbani. ‘Let The Good Times Roll’ is hun moto en dat kunnen we beamen na het beluisteren van hun inzending ‘Habanero Boogie’. In Frankrijk fungeren ze veelal als backing band voor Amerikaanse artiesten als Toronzo Cannon en Maurice John Vaughn om er maar enkelen te noemen. Hun stijl overlapt zowat alle bluesstijlen van Jimi Hendrix to Muddy Waters. Opzwepende boogie!

video

Wellbad is de inzending van Duitsland. Daniel Welbat, Lennard Eggers, Simon Andresen, Stefan Reich en Sebastian Meyer dingen mee voor de titel met hun ‘One Kiss Too Late’. Al jaren proberen ze iedereen die naar deze band komen kijken te overtuigen om van blues te gaan leren houden. Alhoewel deze Daniel Welbat nog maar pas 26 jaar heeft hij al de stem van een veel oudere door whisky doordrongen bluesman.

video

Mojo Workings komen uit Hongarije met hun inzending ‘Pawn Shop’. Hun band kreeg vorm in 2011 en bestaat uit Tamás Szabó, Olivér Honfi, János Horváth, Csaba Pengõ en István Mezõfi. En ik hoop maar dat ze ginds in Italië hun namen correct kennen vermelden. Hun inzending en de blues dat ze brengen is een mix van traditional blues en country waar instrumenten als de 4diddley-bow’ en de beatbox geen vreemde klanken in zijn.

video

Paul Venturi & The Junkers brengen ‘Good Liquor Gonna Carry Me Down’ en ik hoop dat dit voor deze Italiaanse formatie geen werkelijkheid wordt, want dit klinkt lekker als authentieke blues uit één of andere juke-joint. Deze Junkers bestaande uit Roberti Villa en Alberto Bazzoli werden opgericht in 2014 en brachten het al tot op het ‘New Orleans Jazz & Heritage Festival’.

video

Met Johnny B Beast bevinden we ons in Litouwen. Janis Zvers aka Johnny B Beast is naast een bluesgitarist ook nog een TV journalist. Hij startte zijn solo carrière in 2012 maar was daarvoor actief in metal bands. Zijn inzending is ‘Evil Eyes' en zijn debuutalbum 'Wildboars & Trains' kwam recent op de markt.

video

Phil Bee’s Freedom waren in 2015 de winnaars van de ‘Dutch Blues Challenge. Een 8-koppige band die soulblues to het hunne wisten te maken. Hun inzending ‘I’ll Take Care’ dringt door tot op je botten dankzij deze uitstekende band met als frontman Phil Bee. De rest van de band bestaat uit Berland Rours, Guy Smeets, Pascal Lanslots, Marcus Weymaere, Carlo van Belleghem en als backing vocals, Esther van Cleef en Marlou Wijnen-Obers.

video

Uit Noorwegen komen Eric ‘Slim’ Zahl & The South West Swingers die door hun inzending van ‘King’s Hotel’ de kleuren van hun land mogen komen verdedigen. Eric ‘Slim’ Zahl wordt geïnspireerd doordoor de retro style zowel op gebied van muziek als in hun kleding. Hun debuutalbum kwam in 2011 op de markt en zijn een graag geziene ‘live’ act in hun land. Eric ‘Slim’ Zahl wordt begeleid door Oystein Undem, Ronald Brekke en Atle Helland.

video

Blues Junkers uit Polen hebben de naam van de band geleend aan de titel van hun nummer. Deze band uit Polen bestaat uit het echtpaar Natalia en Dominik Ablamowicz en worden bijgestaan door Maciek Sych en Grzegorz Zawilinski. Met hun ‘Blues Junkers’ verhuizen we zo richting barrelhouses anno jaren 40-tig. Blues, rhythm ’n blues en boogie woogie in een mix.

video

Budda Power Blues, hun naam zegt het al. Dit is een power trio dat zowel krachtig als soulvol kan klinken. Hun thuisbasis ligt in Portugal en met ‘I’ve Been Down’ gaan ze hun kleuren verdedigen in Italië. Alle grote blues festival zijn bij dit trio reeds aangevinkt en bestaan al 10 jaar. Voor deze jubileum gaan ze in 2016 nog 2 albums uitbrengen. Budda Guedes, Pedro Ferreira en Nico Guedes  zijn het trio die het moeten waarmaken.

video

Juraj Schweigert & The Groove Time zoekt het in de jump blues. Deze band vormde zich in 2011 en zijn vol van de West Coast blues. Hun bezetting bestaat uit Juraj Schweigert, Zsolt Szitási, Martin Kapusnik en Juraj Rasi. Hun inzending, ‘Harold The Squirrel’ is een vrolijk instrumentaal nummer dat Slovakije misschien wel op de kaart zal zetten in blueworld.

video

Ster Wax is de frontvrouw van Wax & Boogie Rhtyhm Combo uit Spanje. Geloof het of niet maar met hun ‘Ten Minute Boogie’ gaan ze zeker iedereen aan het dansen krijgen op de EBC. Hun nadeel is dat Spanje al 2x maal gaan lopen is met de titel en dan wordt het toch wat moeilijker. Niettegenstaande zal het ongetwijfeld een feestje worden met deze formatie dat bestaat uit Ster Wax, David Giorcelli, Toni Solà, Oriol Fontanals en Reginald Vilardell.

video

Ida & The Blue Tears komen uit Zweden en bestaan naast Ida Bang ook nog uit Leo Henriksson, John Bernström, Patrik Engström en Leo Sund. In Zweden en zeker in hun thuisbasis Stockholm worden ze al vlug de toekomst van de blues genoemd. Hun band bestaat van 2013 en ze wonnen vorig jaar de 1st Swedish Blues Challenge. Hun inzending  kreeg als titel mee ‘Come On Home’. Aanstekelijk Bo Diddley rifje!

video

Zwitserland is nu niet meteen het bluesland bij uitstek. In 2014 werd deze Johnny Fontana & The Rivals hun naam gegeven. Eigenlijk bestaan ze al sinds 2011 maar na enkele jaartjes werd hun eerste naam ‘Blues Express’ getransformeerd naar de huidige. In hun visie van Chicago blues worden veelal funky elementen ingebouwd wat deze ‘Help Me’ dan ook best leuk maakt. Tom Marcozzi, Phulipp Lüdi, Christian Spanhi en Lukas Zürcher vormen deze Johnny Fontana & The Rivals. Op het nummer krijgen we een Justina Lee Brown te horen, of ze er ginds zal bijzijn is nog maar de vraag.

video

Als afsluiter krijgen we de inzending van het United Kingdom te horen. Red Butler bestaat naast Alex Butler nog uit Jane Pearce, Mike Topp en Charlie Simpson. Hun ‘Jaywalker’  is rauw en dynamisch en ze brengen de blues met de nodige passie. Deze Red Butler bestaat sinds 2012 en hun populariteit blijft steeds stijgende. Outsider!

video

Voor zover de 21 inzendingen voor de European Blues Challenge 2016 in Italië. Een prognose maken in een internationale wedstrijd als deze is altijd wel wat koffiedik kijken. Voor mij zijn er wel een paar die er bovenuit steken maar natuurlijk worden ze niet enkel afgerekend op de inzending maar op hun 20 minuten durend mini concertje. Wij duimen uiteraard voor onze Tiny Legs Tim....

 


Tracks:

01 Ulrich Ellison & Tribe (Austria) - Chasing Down Your Dream
02 Tiny Legs Tim (Belgium) - Stepping Up
03 Bluestream (Bulgaria) - Playin' With My Band
04 Zamba (Croatia) - Found The Blues
05 Christian Bundgaard (Denmark) - Jumpin' in Copenhagen
06 Tanel Padar Blues Band (Estonia) - Iga Päev
07 Lena & The Slide Brothers (Finland) - I Won't Sing Hallelujah
08 Gas Blues Band (France) - Babanero Boogie
09 Wellbad (Germany) - Ons Kiss Too Late
10 Mojo Workings (Hungary) - Pawn Shop
11 Paul Venturi & The Junkers (Italy) - Good Liquor Gonna Carry Me Down
12 Johnny B. Beast (Lativia) - Evil Eyes
13 Phil Bee's Freedom (Netherlands) - I'll Take Care
14 Eric 'Slim' Zahl & The SOuth West Swingers (Norway) - King's Hotel
15 Blues Junkers (Poland) - Blues Junkers
16 Budda Power Blues (Portugal) - I've Been Down
17 Juraj Schweigert & The Groovy Time (Slovakia) - Harold The Squirrel
18 Wax & Boogie Rhtyhm Combo (Spain) - Ten Minute Boogie
19 Ida Bang & The Blue Tears (Sweden) - Come On Home
20 Johnny Fontane & The Rivals (Switzerland) - Help Me
21 Red Butler (United Kingdom) - Jaywalker


more info:

year: 2016

organisation: European Blues Union

artists:

Ulrich Ellison & Tribe (Austria)
Tiny Legs Tim (Belgium)
Bluestream (Bulgaria)
Zamba (Croatia)
Christian Bundgaard (Denmark)
Tanel Padar Blues Band (Estonia)
Lena & The Slide Brothers (Finland)
Gas Blues Band (France)
Wellbad (Germany)
Mojo Workings (Hungary)
Paul Venturi & The Junkers (Italy)
Johnny B. Beast (Lativia)
Phil Bee's Freedom (Netherlands)
Eric 'Slim' Zahl & The SOuth West Swingers (Norway)
Blues Junkers (Poland)
Budda Power Blues (Portugal)
Juraj Schweigert & The Groovy Time (Slovakia)
Wax & Boogie Rhtyhm Combo (Spain)
Ida Bang & The Blue Tears (Sweden)
Johnny Fontane & The Rivals (Switzerland)
Red Butler (United Kingdom)