© Rootsville.eu

Eric Clapton
I Still Do (Vinyl)


© Rootsville 2016

Wanneer we dachten dat 'slowhand' Eric Clapton aan zijn pensioen zat te denken zaten we dus weer op het verkeerde been want op 20 mei is zijn nieuwste en 23ste studioalbum op de markt gekomen, weliswaar op vinyl maar met digitale download card.

Eric Clapton, de man van o.a. Cream, Blind Faith, The Yarbirds en Derek & The Dominoes heeft sinds 1963 zijn deel al wel geschreven in de blues, rock en pop geschiedenis. Reden te meer dat je niet meteen nog op een nieuw album zit te wachten. Voor deze ‘I Still Do’ nam hij producer Glyn Johns onder de arm, diegene die ook al werk afleverde bij de Eagles, de Stones, The Who en Led Zeppelin en ook op het iconische album ‘Slowhand’ uit 1977 werkte hij destijds al mee.

Met dit nieuw wapenfeit neemt Eric Clapton on terug mee naar de blues en meer bepaald naar de Delta. OPener op deze plaat is 'Alabama Woman Blues' van Leroy Carr. Een heerlijk nummer dat wordt versterkt door de accordeon van Dirk Powell. Wanneer we het hebben over Delta blues kunnen we natuurlijk niet voorbij de grootvader van de Delta en dat doet hij met Robert Johnson's 'Stones in My Passway'.

Nummers als 'Can't Let You Do It' doen ons meteen terug denken aan de Tulsa sound van J.J. Cale. Van Bob Dylan krijgen we de cover 'I Dreames I Saw St. Augustine' maar het opmerkelijkste nummer is wel 'I Will Be There'. Bij de vermelding van muzikanten wordt ene Angelo Mysterioso vermeldt op akoestische gitaar en vocals, en als we weten dat dit destijds een pseudoniem was voor George Harrison op het album van Cream uit 1969 is dit weer een knap staaltje techniek en zeker en vast een aangename verrassing.

'Spiral' is een slowbluesje op het lijf geschreven van Clapton. Mooi is ook het meer Latin getinte 'Catch The Blues', een nummer waar we een Santana voor ons netvlies zien verschijnen. De meeste nummers op deze 'I Still Do' zijn van het rustigere type waar al even goed een 'unplugged' versie zou van kunnen zijn gemaakt en waardoor de prijzenkast dan nog extra zou kunnen uit puilen.

No even wegmijmeren met het mooie 'I'll Be Alright' waar ook weer Powell's accordeon weer in actie komt en door de backing vocals een gospel gevoel geeft...Klasse en zo eindigen we met we'll be seeing you Eric.


tracks:

01. Alabama Woman Blues
02. Can't Let You Do It
03. I Will Be There
04. Spiral
05. Catch The Blues
06. Cypress Grove
07. Little Man, You've Had A Busy Day
08. Stones In My Passway
09. I Dreamed I Saw St. Augustine
10. I'll Be Alright
11. Somebody's Knockin'
12. I'll Be Seeing You


more info:

year: 2016

artist: Eric Clapton

label: Bushbrands Records/Surfdog Records

musicians:

Eric Clapton: Guitars, Tambourine & Vocals
Henry Spinetti: Drums & Percussion
Dave Bronze: Double Bass & Electric Bass
Andy Fairweather Low: Electric & Acoustic Guitar, Backing Vocals
Paul Carrack: Hammond Organ & Backing Vocals
Chris Stainton: Keyboards
Simon Climie: Keyboards, Electric & Acoustic Guitar
Dirk Powell: Accordion, Mandolin & Backing Vocals
Walt Richmond: Keyboards
Ethan Johns: Percussion
Michelle John: Background Vocals
Sharon White: Background Vocals
Angelo Mysterioso: Acoustic Guitar & Vocals on “I Will Be There”