© Rootsville.eu

Guy Verlinde
Rooted In The Blues


© Rootsville 2016

Dat Guy Verlinde een bezige bij is weet zowat gans bluesminded België. Na zijn vorig jaar uitgebrachte steengoed album ‘Better Days Ahead’ is er bij Dixiefrog weer een nieuw album verschenen en na de eerste kennismaking met dit nieuw album zitten we een beetje met een probleem. Het wordt nu een beetje zoeken naar superlatieven want Guy, this is it!

‘Rooted in The Blues’ is de titel van het ook op vinyl verschenen album waar de ‘master’ himself 13 nummers voor heeft geschreven. De ‘master’ kunnen we wel stellen want zelfs mijn soms kritisch oor kan hier niets op aanmerken en zelf muggenziften is niet aan de orde. Natuurlijk heeft hij voor dit pareltje beroep gedaan op het beste wat ons landje te bieden heeft aan blues-muzikanten en zelfs een van de betere gitaristen van bij onze noorderburen tekende aanwezig, guitarslinger Richard van Bergen.

De ritme sectie bestaat uit Frederik Van den Berghe op de drums en de altijd coole René Stock aan de bass-atributen. Sterk en dan moet het nog gaan komen. Ook al weet Guy Verlinde zelf wel hoe hij op de 'mississippi saxofoon' moet blazen toch deed hij voor de opnamen van deze 'Rooted in The Blues' beroep op één van Belgian finest, Steven Troch...en zo zijn er al wat meesters verenigd op dit album. Is dit de line-up? Verre van want omdat dit album op momenten ook bijzonder soulvol klinkt is ook Patrick Cuyvers met zijn 'beast' komen aandraven. Ook heeft Guy nog een plaatsje vrijgehouden voor zijn blues brother Tiny Legs Tim die op het swingende 'Goin' Down To Missi Sippy' ook nog zijn stembanden mag smeren. Dit 'West Coast' bluesje is zowat uitgeroepen tot het clublied van de blues & roots club in het Ghentse Klein Turkije met dezelfde naam. Let's swing it now!

Duke Robillard, Ronnie Earl, Curtis Saldago of Kim Wilson en ga zo maar verder ze zijn hier allemaal spiritueel aanwezig op deze 'Rooted in The Blues'. Opener is het vrolijk klinkende 'I've Got You' eentje dat hij al lang geleden schreef and that's all we need to now...dat deze Vlaamse krachtpantser ook aan ons denkt ;-). Ik schreef het al, bijzonder soulvolle nummers op dit album en daar is 'Soul Jivin' een voorbeeld van. Een nummer dat ook zijn sterkte haalt uit de Hammond klanken van PC samen met de knappe guitaarrifjes en een beetje funky attitude, and Guy we're proud too!

Het blijft maar swingen op dit album en zo komt de spirit van Kim Wilson en zijn Fab T'birds volledig opduiken op 'Drivin' Home To You', rock 'n roll and a floorfiller pure sang. 'Thinkin' About My Baby' is nog zo een nummer dat best wel zou thuis kunnen horen op het Stax label, beter als dit kan het nog moeilijk worden. Lovely! Met 'Jump & Jive krijgen we weerom zo een 'West Coast' bluesje als uit de betere dagen van een Hollywood Fats want met zulke vergelijkingen te treffen kunnen we toch een beetje een beeld schetsen van diegene die enkel nog maar aan lezen toe zijn zodat bij een volgende concert van Guy Verlinde er meer dan '1' doosje zal nodig zijn. Let the good times roll met een Steven Troch op de chromatische smoelschuif.

Diezelfde warme harp-vibraties krijgen we terug te horen op het slowbluesje 'I'd Rather Feel Lonely Tonight' en misschien wel een moment om op adem te komen maar geloof ons het vuur is verre van uit op deze 'Rooted in The Blues'. Adembenemend nummer met natuurlijk dank aan Guy en een beetje ook aan Steven Troch. Let's funk it up met een pracht van een instrumentaaltje. Bij deze 'Nite Trippin' krijg al spijt dat ik het DJ gebeuren achter me gelaten heb want het zou een binnenkomer zijn die kan tellen.

Stevige boogie hebben we nog niet gekregen en dat doen deze heren met het pompende 'Winter Blues', en ook al gaat dit over de kille winterdagen toch krijgen we het bijzonder warm, and even now we wanna move our feets. Hoe goe is dees! 'A Whole Lot Of Lovin' is een easy listening country bluesje om lekker in de armen van je liefste te belanden, waar is mijn engel nu?

Een statement dat kan tellen is dit dat aan al dit moois vroeg of laat een einde moet aan komen. Met 'Take Your Time' shuffelen we stilaan naar de afsluiter maar niet zonder nog eerst een feestje te houden met 'Let's have A Party'. Met 'Treaty Me Right' krijgen we als allerlaatste nog zo een pareltje dat zo uit de vroegere 'Chess' periode zou kunnen komen, en we vragen ons af, is dit er echt niet eentje van Willie Dixon? Nee dit is blues van onze eigenste Belgische Guy Verlinde!

Fabulastisch!!! Made in Belgium.


tracks:

01. I’ve Got You
02. Soul Jivin’
03. Drivin’ Home To You
04. Thinkin’ About My Baby
05. Goin’ Down To Missy Sippy
06. Jump & Jive
07. I’d Rather Feel Lonely Tonight
08. Nite Trippin’
09. Winter Blues
10. A Whole Lot Of Lovin’
11. Take Your Time
12. Let’s Have A Party
13. Treat Me Right


more info:

year: 2016

artist: Guy Verlinde

label: Dixiefrog

distribution & label: Parsifal

musicians

Guy Verlinde: vocals & guitars
Richard van Bergen: guitars & backing vox
Patrick Cuyvers: piano, Hammond & backing vox
Steven Troch: harp
René Stock: electric & double bass
Frederik Van den Berghe: drums & percussion
Tiny legs Tim: vocals & guitar (#5)