© Rootsville.eu

Howard & Skye
Milkweed


© Rootsville 2016

Het was 2014 toen Jonathan Howard en Blueflower Skye hun crossroads samen kwamen en daarmee de funderingen kwamen te leggen van het steengoede  akoestisch duo ‘Howard & Skye’. Het duurde 14 maand om dan hun debuutalbum aan de wereld voor te kunnen stellen met het resultaat ‘Milkweed’ een debuut dat kan tellen.

Het resultaat is een 11 nummers tellende album waarbij we een verfijnde mix krijgen van blues en American roots music. Twee toch ietwat breekbare stemmen die samen met hun instrumenten tot een feilloos harmonieus geheel weten te komen. Je kan geen van beiden singer-songwriters vast pinnen op die ene of andere muziekstijl want beiden hebben zowel blues als Americana onder de knie.

Om het gewoon een beetje samen te laten horen zullen we de noemer van country-folk maar in de mond nemen al opent Howard hier op dit album met ‘Vampyre Blues’ een Akoestisch nummer dat bijzonder goed met blues is gevuld en zo van één of andere ‘front porch’ in de Delta te zijn geplukt. Een nummer waar het timbre bij momenten de geest van een JJ Cale oproept.

Ook vocaal weten beiden dit album in een perfecte balans te krijgen en zo brengen ze zo ieder hun eigen songs ten gehore. Alle nummers zijn dus geschreven door ofwel Howard of Skye en ‘Shivered Pine’ hebben ze dan samen maar neergepend. Met nummers als ‘Pretty Weed’ lijkt het of het dromerige stemtimbre van Blueflower Skye ontstaan is voor dergelijke nummers in harmonie met de lyrics.

Op ‘None Now: Thanks’ krijgen we dan een Howard te horen die kan wedijveren met een vroegere Bob Dylan daar waar Skye dan weer  kan wedijveren met een jongere Joan Baez. Voor de opnamen kregen ze hulp van David Hoffpauir, Jimi Lee en Jame Nichols toen ze in de Parrot Studio introkken.

Van het mysterieuze 'Cold Morn Comin' tot het melancholische 'Comin' Into Memphis' krijgen we op deze 'Milkweed' diverse stijlen door elkaar verweven niet wetend wat we op voorhand van wie mogen verwachten. Een mooi voorbeeld hoe blues en folk tot een harmonieus geheel in elkaar kan worden gegoten. Knap debuut!


tracks:

01. Vampyre Blues
02. Pretty Weed
03. None Now: Thanks
04. Shivered Pine
05. Big Joe
06. Cold Morn Comin'
07. A Little Time Alone
08. Comin' Into Memhis
09. Nowhere
10. 43
11. Deep


more info:

year: 2016

artist: Howard & Skye

label: independent

promotion: JohTheMa Promotions (Benelux)

musicians:

Jonathan Howard
Blueflower Skye
David Hoffpauir
Jimi Lee
Jaime Nichols