© Rootsville.eu

Ian Siegal & Jimbo Mathus
Wayward Sons


©Rootsville 2016

Ian Siegal & Jimbo Mathus leerden elkaar kennen op het Hill Country Picnic Festival (2013) in Noth Mississippi. Het klikte meteen omdat ze als muzikant zoveel raakvlakken hebben dat er maar meteen samen met Alvin Youngblood Hart en Cody en Luther Dickinson de ‘Picnic Sessions’ werd ingeblikt. Nu komt Nugene Records met deze ‘Wayward Sons’ op de proppen en ook dit is een ‘live’ recording van hun gezamenlijke toer en werd opgenomen in ‘De Noot’ in 2015.

Twee moderne troubadours samen op het podium moet natuurlijk gensters geven en dus wordt ook in 2016 een toer op poten gezet door deze twee ziels-en lotgenoten. Enkel met een akoestische gitaar, een mandoline en een bluesharp als bondgenoten blijven ze trouw aan een hele hoop country en folk klassiekers zoals de gospel ‘Mary Don’t You Weep’ , ‘Stack ‘O Lee’ of ‘Goodnight Irene’. Helaas is er al teveel live materiaal voorhanden en zouden deze 2 partners in crime best wel eens voor een album met nieuwe nummers de studio mogen intrekken.

Ian Siegal koesteren we hier in de Lage landen al als één van de onze maar Jimbo Mathus is hier misschien wel wat minder gekend. Deze Jimbo is ook gekend als bandlid van de ‘Squirrel Nut Zippers’ (samen met zijn echtgenote Katharine Whalen) en werd in 1967 geboren in Oxford….maar wel de Oxford van Mississippi. Op 17-jarige leeftijd ging hij psychologie studeren maar rond die tijd begon hij ook zijn eerste nummers te schrijven. In 2015 bracht hij nog ‘Blue Healer’ op de markt bij Fat Possum Records, een southern rock album met psychologische invloeden.

Op dit album krijgen we 20 nummers te beluisteren en kan je jezelf zo onmiddellijk wegdenken tijdens één van hun concerten. Onbedwongen als 2 doorwinterde troubadours doen sommige nummers je danken aan de ‘early days’ van bijvoorbeeld een Bob Dylan, zoals bij ‘Old Earl’. Als twee volwaardige Outlaws kan de traditional ‘Jesse James’ natuurlijk niet ontbreken op een concert van dit allure. Een folksong dat als eerste werd opgenomen door Bascom Laumar Lundsford in 1924 maar waar ook Woody Guthrie, Pete Seeger en The Pogues hun gade in konden vinden alsook, Bruce Springteen, Bob Seeger en zelfs een Willy DeVille.

Nog pareltjes uit vervlogen tijden zijn o.a. 'Stack 'O Lee' of nog zo een enorme standaard als 'Goodnight Irene' waarbij in 1933 'Lead Belly' deze 2 kornuiten wist voor te gaan. Een nummer dat je bij de optredens van Ian Siegal ook bijna als een certitude mag ervaren. Een nummer waarbij de doorleefde stemmen best tot hun recht komen.

Als aflsuiter van dit zeer intense concert krijgen we het toepasselijke 'Dirty old Town'...moet er nog folk zijn?...als het als deze is zeker weten want van deze twee opstandige zonen lusten we wel pap!


Tracks:

01 introduction
02 In The Garden
03 Jimbo’s Alive
04 Heavenly Houseboat Blues
05 Jesse James
06 Mary Don’t You Weep
07 The Story Of Casey Jones
08 Casey Jones
09 Crazy Old Soldier
10 Tallahatchie
11 Old Earl
12 The Blues
13 Ludella
14 Stack O’Lee
15 What They Call You?
16 Talkin’ Overseas Pirate Blues
17 Too Much Water
18 Goodnight Irene
19 Milltown

encores:
20 I’ll Fly Away
21 Dirty old Town


more info:

year: 2016

artist: Ian Siegal (UK)
artist: Jimbo Mathus (US)

label: Nugene Records

Live recorded in 'De Noot' tijdens de 'Roots To The Core' toer (2015)