© Rootsville.eu

Ilja De Neve Band
Wama Bama Mama


© Rootsville 2016

If you like soulful blues and outstanding jazzy dancegrooves then you like this Ilja De Neve, an outstanding keyslinger and a stunning shouter, 'cause he's Wama Bama Mama!

Wanneer er bluesbands van eigen bodem zijn die durven buiten de lijntjes te kleuren daar gaan mijn oogjes van flikkeren en dat heeft dan niets met haperingen in het netvlies te maken maar veelal met het brengen van steengoede muziek, en ja daar ben ik dan voor de 100% fan van. We kunnen hier enkele voorbeelden gaan geven maar helaas zijn die zo goed als verbannen van de 'bandstand' en dus hopen dat dit niet vlug het geval zal zijn met deze Iljas De Neve aka Ilias Scotch.

Ilja oftewel Ilias begon al op de black and white keys te tokkelen toen hij amper 6 was. Enkele jaartjes later kon je stellen dat hij goed op weg was om onze Jerry Lee Lewis te gaan worden. Nog maar 16 jaar jong en samen met 'Milk, Cream & Alcohol' hadden vele bars en tenten al geen geheimen meer voor hem en wanneer je dan als 17-jarige al op Blues Peer komt te staan weet je dat in deze gast muziek zit. In 2004 begon hij de band 'Ilias Scotch & Moe Bass' en kon ook Europa kennis maken met Ilja Dit was ook het moment dat zijn veelzijdigheid zijn grootste troef zou gaan worden en zo werd hij samen met zijn band 'Scotch No Soda!' het huisorkest van de gerenommeerde 'Honky Tonk Jazzclub' te Dendermonde.

'Wama Bama Mama' is dus een feit en na dit album enkele malen te hebben beluisterd ben ik zowat verplicht superlatieven te gaan gebruiken en dit heeft uiteraard ook te maken met de veelzijdigheid van 'zijn' blues die vol zit met soul en jazz en waarbij niets aan het toeval is overgelaten. Zo trokken de heren voor de opnamen van dit meesterwerkje richting Bexhill (UK) en werden bij Harvey Summers in de Broadoak Studios deze 10 nummers ingeblikt. Als producers tekenen naast Ilja De Neve ook nog Colin Gibson en Andrew Neate.

Met de titeltrack 'Wama Bama Mama' vallen ze maar meteen met de deur in huis en voel je de rock 'n roll zo in je opborrelen waarbij Ilja zich terug ziet transformeren naar de boogie woogie kid van weleer. Wat dan volgt is al dadelijk 'a masterpiece'ke', een instrumentaal nummer dat Iljas samen met Andrew Neate wist te schrijven en eentje dat bol staat van swingin' en jazzy grooves dank zij de uitstekende piano en Wurlitzer golven, alsof je in de London clubs van de 60-tiger jaren bent en een Ramsey Lewis er zich het beste van hem zit te geven.

Dat 'blues' nog steed hoog aangeschreven staat bij Ilja De Neve kan je horen op het daar opvolgende 'Hard Time Killing Floor' Dit oudje van 'Skip James ondergaat hier een zodanige metamorfose door de nieuwe arrangementen die werden geschreven alsof dit een soulful en jazzy slowbluesje is dat nogmaals geschiedenis zou kunnen en moeten gaan schrijven. Oustanding! en laat je zeker ook verleiden door Henk De Loose aan de trompet. Eat your heart out Wynton...

Met 'Cocaine Blues' dat gebasseerd is op het nummer van Rev. Gary Davis wanen we ons op één of andere streetcorner in Baton Rouge en komen de rillingen alweer te voorschijn waarna ze nogmaals het jazzy aspect boven weten te halen met Henk De Loose zijn 'Stolen From Fred'. Wurlitzer grooves right on...met nummers als 'Is That Rain In Your Shoes?' a handclappin' earworm. Met 'Since You Ain't Been Around' gaan ze nogmaals de nostalgische toer op en de 'colored voice' van Ilja in dit slowbluesje raakt je van kop tot teen, en net als op het ganse album is de 'horn section' alom aanwezig al mogen we de rifjes van Andrew Neate zijn Telecaster zeker niet vergeten te vermelden.

Het footstompin' Automatic Man' kan je eerder als een buitenbeentje beschouwen op deze 'Wama Bama Mama' waarna het nogmaals 'kiekebisj' wordt met de sleeper 'I Know She Will'. De combinatie van Ilja's piano met de lap steel van Andrew werken hier gewoon fenomenaal goed en vergeet je ergens onderweg dat dit een 'love song' is en zijn we er rotvast van overtuigd dat 'she' wel zal willen na het crescendo opbouwen van dit aangrijpend en melangolisch stukje muziek.

Blues Ceedee'ke jawel want luister maar eens naar de slide op 'The Big Baboon' en nu moet ik eerlijk gezegd toch even gaan bekomen en zijn we toch wel wat fier want dit is Belgisch!!! Uh Huh, Oh Yeah!

release dates:

Do 08 december 2016: Missy Sippy (Gent) 20u30
Za 10 december 2016: De Casino (Sint-Niklaas) 20u30
Zo 11 december 2016: Honky Tonk (Dendermonde) 15u


tracks:

01. Wama Bama Mama
02. Moanful
03. Hard Time Killing Floor
04. Cocaine Blues
05. Stolen From Fred
06. Is That Rain In Your Shoes?
07. Since You Ain't Been Around
08. Automatic Man
09. I Know She Will
10. The Big Baboon


more info:

year: 2016

artist: Ilja De Neve aka Ilias Scotch

label: Guano Records

contact: mail - phone: +32 (0) 496 81 12 21

musicians:

Ilja De Neve: vocals & black & white keys
Andrew Neate: guitars & backing vox
Colin Gibson: bass & backing vox
Liam Genockey: drums
Henk De Loose: trumpet & horns arrangements
Vincent Brijs: baritones sax
Harvey Summers: accordion on #2